Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je to úplně jiný svět, než ve kterém jsem vyrůstal jako dítě . . .;-D;-D;-D;-D;-D.

Za socialismu byl pohled na postižené a invalidy ne zrovna extra lidský. Prostě se historie opakuje, jen se mění forma. (byl jsem taky svědkem šikany :-()

Když se podíváte do zvířecí říše, tak šikana vedoucí až ke smrti je třeba i u slepic. Prostě si jednu vyberou (je jiná nebo slabší kus) a tu pronásledují a oďobávají ...

U lidí je to podobné. Jako snad jedinou obranou je vysvětlení těchto jevů dětem, včetně vysvětlení pojmu lidskost a pomoc (pouze pokud to dotyčný chce a dovolí). Naučit prostě dítě vidět svět takový, jako je. A hlavně se i s takovými jedinci (i etniky) stýkat a pochopit, že jsou v principu stejní jako MY ! ;-D

Pokud se mezi nimi vyskytne někdo normální (sympatický, komunikativní), tak to děti snáze pochopí a nemají problém s komunikací i s těmi méně komunikativními :-).

Je to asi o výchově a soucítění (doma i ve škole).

Pokud se vlivem životních vzorů (třeba politici) dostává do podvědomí dětí informace, že všehoschopní mají prioritu a hodně jim toho projde - tak máme zaděláno na problémy :-P.

0 0
možnosti
Foto

Je-li Váš prcek po Vás, resp. má-li Vaši výchovu, pak by se té šikany spíše měli obávat ostatní (např. jeho spolužáci)...;-)

1 0
možnosti

Se šikanou se bojovat musí. Je to běh na dlouhou trať a věřte mi, nerada asistuji třeba u situace, kdy oběť se raději stáhne a rodiče přeřazují své dítko jinam. Jako největší chybu považuji zaslepenost nebo přezíravost rodičů agresorů. Ti mnohdy činy svého "chudáčka" agresora zlehčují. Pokud je rodina normálně funkční,tak agresora nevyprodukuje nebo ho umí zpacifikovat.Hodně se mluví o škole- ale ty se za desítky let už šikanu naučily rozeznat a snaží se řešit. Pokud ale nemáte páky na rodiče, tak to jde ztuha. Hodiny jednání a konec v nedohlednu...Navíc u nás v ČR neexistuje v ZŠ školství možnost vyloučení děcka ze školy...diskutuje se o tom posledních pár týdnů. Tento nástroj by velmi pomohl! Jak to je ve školství odkud byl ten nešťastný školáček, bohužel nevím. Ale v Evropě tyto možnosti jsou.

0 0
možnosti

R^ I jedno video může pomoci k změně. Každý musí začít u sebe.V

2 0
možnosti

Je to desne. Ale jak si muzete precist v jine diskuzi, mensinam se nema ustupovat. Co na tom, ze deti jsou obrazem svych rodicu. Jsou normalni a to je vsem prednejsi.

0 0
možnosti
Foto

Všichni ti bojovníci proti menšinám museli být spokojeni jak si ten skvělý borec taxikář poradil s tou uřvanou slepeckou menšinou,která se domnívala, že má právo sedět i se svým slepeckým psem v jeho taxíku....:-/

1 2
možnosti
Foto

Jediné řešení je naučit ty slabší bránit se. Funguje to.

1 0
možnosti
Foto

Pane Dvořáku, konkrétně v tomto případě ale i v mnoha jiných obrana fungovat nebude. To video mnou otřáslo, jako žádné předtím. Jedinou úlevu mi přinesla ta celosvětová vlna solidarity, která, pokud se k tomu klučinovi dostala, tak mu určitě udělala radost. Jediná věc kterou můžeme my všichni udělat je, ukázat těmto dětem a lidem, že nejsou sami a že nejsou jiní než my. To že někdo jinak vypadá, nebo mluví nebo chodí neznamená, že je horší člověk.

2 0
možnosti
Foto

Děti se chovají tak, jak jim velí nátura. Ta je postupně společností a výchovou "uhnětena" do lidské podoby. Něco podobného popisuje kniha "Pán much". Tam nadřazený postoj ke slabému jedinci skončil smrtí. Není to hezké, ale je to přirozené. Podobně se chovají i jiné živočišné druhy. Jak píše jeden klasik "člověk, to zní hrdě. Ale jen zní."

0 0
možnosti
Foto

Pán much je velmi zajímavá kniha,jak málo stačí,aby se z civilizovaného člověka stal divoch. Na děti by ovšem společnost a výchova měla působit co nejvíc, aby tyto přirozené pudy byly co nejvíce zatlačeny do pozadí....

2 0
možnosti

Já si to raději ani nepustil, už ten obrázek mi rve srdce. A to pomyšlení, že ty zrůdy, které ho terorizují, jsou považovány za "normální"... :-/

7 0
možnosti

P39e76t41r 44B42u45r56i33a11n

22. 2. 2020 15:59

Tak ten chlapec trpí růstovým syndromem a kvůli tomu se stává objektem šikany. Je otřesné, že matka byla pro odvoz syna školou zavolána už poněkolikáté. To znamená, že zde škola naprosto selhává. Místo aby slabšího před šikanou chránila a šikanistům vysvětlila jak jsou hloupí a krutí, bere to jako že tyhle věci se prostě stávají. Tam bych to fakt pročistil, být nadřízený. Evidentně tam někdo na svou funkci nestačí.

1 0
možnosti

Je to problém... Tzv.trpaslíci to asi měli těžké vždy. Pokud se jedinec dostane mezi frustrované agresivní typy, má smůlu. Jediné řešení je najít mu lepší děti.

1 0
možnosti
Foto

"...jsme tak bezmocní?"

Jsme. A všechny děti nezachráníte, bohužel.

0 0
možnosti

Jo, je to drsný, ale rezignovat nesmíme. Obecně, co se dá dělat, je víceméně známé, a je otázka, jak moc účinné. Mluvit o šikaně, vytvářet podmínky pro boj s šikanou, nezlehčovat příznaky šikany atd. A napadá mě, zda rovněž inkluze nevytváří příznivé podmínky pro šikanu.

Měli jsme tu síť speciálních vzdělávacích zařízení, kterou nám svět záviděl, třeba i pro děti s různým postižením (slepci, neslyšící,..), nebo i pro děti, kterým škola tak nejde. Myslím, že tam byly podmínky pro šikanu o něco menší - menší třídy, specializovaní učitelé - ale třeba se mýlím. Zase pokud byly internátního typu, mohlo to být i horší.

4 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS