Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pokud se chcete podívat jak vypadá recyklovaný plast, koukněte třeba na výrobky od f. Transform Lázně Bohdaneč, ale nejlépe v reálu. Nedokážu si představit recyklační linku, která by dokázala roztřídit desítky druhů plastů, kde se i u jednoho druhu může lišit dost podstatně složení přidaných látek a barviv. Dostanete tisíce variant a ještě k tomu kontaminovaných a potištěných. Recyklace není vůbec snadná a pokud nedojde k unifikaci, bude jednodušší plast spalovat. Cesta je v nespotřebě a opětovném použití. Dřív jste maso a salám dostal u řezníka do voskovaného papíru, dnes v jednorázové plastové krabičce, jogurt a mléko byli ve sklenici a sbírali se víčka, pivo bylo ve skle a odpad bylo víčko, jablka můžete koupit balená po čtyřech na nerecyklovatelném tácku, ... A to všechno je v bledě modrém s papírem. Zkuste vyřešit příčinu a následek se vyřeší sám.

0 0
možnosti

Litina a kamenina se na vodovod a kanalizaci nepoužívají jako "zastaralé a dosluhující materiály", ale protože to jsou materiály ušlechtilé a s výbornými vlastnostmi. Koneckonců, jsou i dražší než plastová potrubí. Recykované plasty se záměrně nepoužívají na náročnější aplikace - což vodovody a kanalizace rozhodně jsou. Každý solidní výrobce potrubí, podzemních jímek, plastových vsakovacích bloků a podobných produktů vždy v katalozích uvádí, že nepoužívá příměs recyklátu.

Třeba je možné recyklovat plast tak dokonale, že jeho mechanické vlastnosti budou shodné s panenským materiálem, nevím. Ale musí to být zároveň fungovt ekonomicky. Což o to, čistý polyethylen v super kvalitě (momentálně populární surovina) můžeme získat třeba tak, že začneme zálohovat PET flašky. Ale chceme to tak udělat, když zisky z recyklace PETek dotují zpracování ostatních plastů, na kterých se vydělat nedá?

2 0
možnosti

L14u62b57o35š 24K10r81i96m78l

18. 2. 2020 12:44

Váš příměr s plastovými okny je mimo, protože dřevěná okna jsou funkční i po více než 100 letech a plastová ... stačí se podívat za hranice.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS