Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J28a55n 58K31o39z39á22k

18. 2. 2020 23:19

Také se mi film líbil, ale to, že upravili jména těch, kteří pro ní žádali trest nejvyšší, je manipulace.

3 0
možnosti

J12a65n 36K30o92z24á92k

18. 2. 2020 23:11

Film jsem viděl a velice se mi líbil. Moc mi ale vadilo, že tam byla zatajena jména jejích kolegů a kolegyň, které pro ní nehnuli ani prstem, ale naopak, požadovali trest nejvyšší. Např. Chramostová, Jirásková, Baldová a další.

3 0
možnosti

Komouse nepredelate, ale je dobré jim jejich svinstva neustále připomínat

5 0
možnosti
Foto

A pořád se kroutěj, když to slyšej.

4 0
možnosti

Zasloužená karma R^:-)

5 0
možnosti

J46a39n 32K40o93z83á92k

18. 2. 2020 23:16

Doufám, že připomínáte i soudruž ku Chramostovou a další její kolegy.

1 0
možnosti

Podobné dokumenty jsou potřeba, rudá parta se nám snaží zase vetřít do přízně. Třeba zvrácenou hláškou, že za komoušů bylo líp a že se jen sem tam ojediněle spletli a oběti jejich hruzovlády si za to vlastně mohou sami (autonehody v 68, přiznali se u soudu, a pod.).

Pak zdejší pohrobci krvežíznivé ideologie se snaží drobit diskuzi, rozebírat nesouvisející případy a hypotézy, doporučují se na takové filmy nedívat, nebo že měl člověk nějakou možnost se svobodně rozhodnout. Bacha na ně, lhali tenkrát a lžou i dnes, totalita nemůže demokracii konkurovat a tak se jí snaží zničit všemi podlými prostředky.

14 0
možnosti
Foto

Pokud je pravdou, že totalita nemůže demokracii konkurovat, tak to stejně znamená, že demokracie zahyne na úbytě. Naštěstí platí, že lež má krátké nohy.

0 6
možnosti

komunisté, komunisté a co chramostova?

2 1
možnosti

Nedíval jsem se, k tomu,abych si ekloval komunisty, nacisty nepotřebuju koukat na takové filmy. Mnohem zajímavější je ale sledovat jak ochotně se lid nechává takovými režimy manipulovat. Člověk doslova žasne, třeba, když si zrovna synek paní Štěpničkové, po letech klidně střihne roli KG v propagandistickém komunistickém televizním seriálu.

A věřte pamětníkovi, v těch letech už šlo více o honorář, nežli o život:-)

2 5
možnosti
Foto

A vy si eklujete komunisty?8-o Nějak jsem si nevšimla :-/

6 0
možnosti

R^ Jen takovou technickou ... rozsudek fanatické prokurátorky zněl na 15 let. Ani Štěpničkovou, ani Horákovou, ani Toufara, ani Píku, ani všechny ty "Slánské" neodsoudil prokurátor, ale nějaký soudce. A to platí i pro Urválka či Brožovou-Polednovou. Ti sice hnusně manipulovali a navrhovali drakonické tresty, ale neodsoudili. Že by někdo řešil soudce, kteří je nakonec poslali na smrt, či dlouhé roky v kriminálu, jsem ještě neslyšel.

7 2
možnosti
Foto

Ale ti soudci se řídili a museli řídit zákonem na ochranu lidově demokratické republiky, který - a nejenom on - shledával hodným potrestání i úmysl. A SNB zase musela používat metody, jak tedy takový úmysl prokázat, tedy provokaci. Ale ten zákon schválil tehdejší parlament, v němž se seděli nejenom komunisté jako poslanci, kteří zase byli voleni občanstvem.

Takže kdo byl tím odpovědným?

1 6
možnosti

Z historické stránky by bylo zajímavé ještě natočit film o procesu proti československým hokejovým reprezentantům v roce 1950.

Byl by však jeden velký problém, který tento úmysl činí možná až nerealizovatelným:

Nemožnost dobrat se pravdy, jak to bylo s úlohou Vladimíra Zábrodského.

V registru spolupracovníků StB je vedena osoba jeho křestního jména, příjmení a data narození, ale nikdy se nenašel jediný dokument, který by podepsal nebo kterým by někoho udal. Navíc proti tomu, aby udal své spoluhráče, hovořila i docela normální sportovní logika: On nebyl atlet, který může běhat, skákat nebo házet ryze individuálně a nemusí ho zajímal, že zbytek atletické reprezentace sedí. On hrál kolektivní sport a rozhodně nemohl mít zájem na tom, aby jeho spoluhráče zatkli a zavřeli. I když se navzájem neměli rádi (on neměl moc rád ostatní a ostatní neměli moc rádi jeho), nemohl mít zájem, aby se rozpadl tým. Pro ostatní to byla tragédie lidská i sportovní, pro něj to sportovní tragedie zcela určitě také.

Někdo říká, že je podezřelé, že s nimi nešel do té hospody, jako kdyby předem věděl, co se stane. Po této stránce ho obhajují i ti, kteří byli zatčeni, a říkají, že on s nimi prostě nikdy nikam nechodil a oni o to navíc ani nestáli, aby s nimi šel.

Jeho nedružná povaha z něj možná dělá nesympatického člověka, ale není důkazem jeho viny.

A právě proto, že se nikdy nezjistí, jak to bylo, asi nebude možné ten film natočit. Rozhodně nemáme sebemenšího morálního práva z případně nevinného člověka dělat lumpa a udavače. Důkazy prostě nejsou ani na jeho vinu, ani na jeho nevinu. Ale zároveň pokud vinen byl, což se už nikdy nezjistí, bylo by filmové vylíčení celé přípravy procesu historicky nesprávné.

Právě neujasněnost role Vladimíra Zábrodského je podle mého názoru jedinou, ale naprosto kardinální překážkou pro natočení toho filmu. Zatímco v případě Jiřiny Štěpničkové je vše jasné, v případě hokejistů bychom museli do nepodložených spekulací.

6 0
možnosti
  • Počet článků 338
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2093x
62 let, hodně zájmů, hlavně cestování. Mám moc rád Rakousko, pro jeho přírodu, srdečné lidi, rozmanitost a pohodu. Jinak kolo, lyžování, četba, biatlon a dokumenty.

Seznam rubrik