Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Před bojovou zástavou byli za komunistů fotografováni jen nejlepší vojáci, kteří vzorně sloužili socialistické vlasti.

Kromě toho ještě máte odznak vzorného vojáka a odznak třídnosti.

Gratuluji!

1 0
možnosti
Foto

Tak třídnost měla drtivá většina specialistů - řidičů, jeřábníků, tankistů a podobně, podle šikovnosti a najetých motohodin pak se lišilo jen číslo té třídnosti.Co se "bonzáka", aneb Odznaku vzorného vojáka týká, tak toho jsem dostal i já, aniž bych vůbec věděl za co. Nebyl jsem ani v SSM, nikdy jsem se nezapojoval do žádné politické aktivity, přesto jsem ho "vyfasoval". Asi si chtěli jen odškrtnout tabulku, že mají na útvaru tolik a tolik "bonzáků".

0 0
možnosti
BV

Většina záklaďáků nestála o odznak vzorného vojáka jako takovém, Stáli o

opušťák, který byl s tím odznakem automaticky udělovám.

To je můj případ, vzorného vojáka mi udělil velitel dislokovaného kurzu zbrojířů v Jihlavě za úspěšné složení zkoušek. Nešlo o nějaké bonzáctví, jen mi nedělalo problém zvládnout požadavky na znalosti zbrojíře - specialisty na dělostřelecké vyzbrojování. Bylo to jen zapsáno do mých papírů, fyzicky jsem odznak ani opušták nedostal.

Asi po půl roce po návratu k útvaru v Pardubicích, když jsem chtěl jet domů, tak jsem na to upozornil evidenčního důstojníka a dostal jsem ten odznak a hlavně i ten opušťák. To pravidlo se mi hodilo. V té době jsem byl u celé řady lampsáků v nemilosti, protože jsem při čtvrtletní profilaktické prohlídce napsal do evidované praporní knihy prohlídek napsal, že mají rezavé pistole. Od těch dob jsem už tu knihu při dalších třech prohlídkách do ruky k zápisu nedostal a neměl nějaký nárok na opušťak i když jsem byl jako zbrojíř členem štábu praporu.

0 0
možnosti
Foto

Ano, ten opušťák byl za to dobrý a ještě, pokud si dobře vzpomínám tak k tomu byla nějaká hodina délky vycházky navíc. Jestli to mělo vliv i na výši žoldu, to už si nevzpomínám, ten jsem měl vyšší díky hodnosti, to vím jistě. A "bonzák" se odznaku vzorného vojáka jen tak hovorově přezdívalo, samozřejmě, že to neznamenalo, že dotyčný, co ho dostal, na někoho bonzoval. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Pane Kroupo,

vzhledem k tomu, že jste k odznaku Vzorného vojáka získal i hodnost desátníka, tak jste socialistické vlasti musel sloužit lépe než já, protože já jsem skončil jako vojín po dvou letech základní služby i po třech vojenských cvičeních.

0 0
možnosti
Foto

Desátníka jsem dostal proto, protože jsem absolvoval poddůstojnickou školu na odbornost - řidič - strojník DOK.

0 0
možnosti
OS

Jj, DOK. U toho jsme jednou museli měnit duši, to kolo mělo přes dva metry a ta obruč, co zajišťovala pneumatiku, vystřelila a udělala vedle kamaráda do omítky pěknou díru. Kdyby to tenkrát chytil do břicha, tak by tu už nebyl.

0 0
možnosti
Foto

já se přidávám ke gratulaci, velký respekt k bojovým úspěchům autora a k nejvyššímu ocenění - foto s bojovou zástavou - jakého každý voják jen tak nedosáhl R^

1 0
možnosti
Foto

Většina těch, co toho dosáhla se za to dodnes stydí...

0 0
možnosti
Foto

Nevím, ale osobně bych se více styděl za to, pokud bych obdržel vyznamenání za absolvování mise v současném Afghánistánu, nebo Iráku.(Což není žádná narážka na Vás).

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,45
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik