Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I92v13a29n 81M84a69r88e55k

17. 2. 2020 20:30

. . . . ."Dobře naladit, nebo otrávit?" . . . .Dík za blog p.Tenzler. Trochu odbočím, když dovolíte? Otrávit se dá i obyčejnými švestkami. Na podzim jsem každý den při venčení psa chodil okolo švestkového sadu. Protože byla nadúroda švestek, rozhodl jsem se , že se na zimu "nadopuji" vitamíny ze švestek. Snědl jsem jich opravdu požehnané množství. Ale po 14 dnech mi počaly trnout nohy, nepravidelně bušit srdce , hrozila mi srdeční fibrilace atd. Moje lékařka mě poslala na krev. K jejímu zděšení zjistila, že mám drasticky překročenou hladinu draslíku v krvi tak , že ohrožuje můj život. Po kratší debatě vysledovala pravou příčinu - švestky, které obsahují nadměrné množství právě tohoto prvku. Tak ale, je pravda, že krom uvedených problémů švestky i ve velkém množství opojný účinek nemají, ale toho se jejich zkvašením, následnou destilací a poté konzumací výsledného produktu dá velmi snadno dosáhnout.. . . . . . Mějte se hezky a karma. R^

2 0
možnosti

Ještě nebezpečnější jsou švestková jádra v peckách. Ale i tady je to jako u toho oříšku, v malém množství báječně ochucují náplně do košíčků. Každý podzim si vyloupám jádra ze švestek, ze kterých připravuji dva plechy koláčů - to je tak akorát, ony jsou tenké - a pak, když jsou usušené je utluču v hmoždíři a přidávám do ořechové náplně košíčků na vánoce. Ozvláštní chuť a jsou moc dobré, ale v kuchařkách je u nich varování - neužívat velká množství. Nikdy mi ale po dvou plechách nic nebylo - možná proto, že košíčků bylo dost pro pět lidí k svátkům a nesnědly se naráz. To mně napadlo až teď.:-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 967
  • Celková karma 19,03
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.