Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Byly doby, kdy se jisté romány braly jako nezpochybnitelná historie. A pán, co u liščích jezovitů zadara vystudoval, je pak notně poplival.

1 0
možnosti
Foto

Ještě bych dodal, že skupina těch kteří tvrdí, že na nedávnou vládu komunistů se nemáme dívat černobíle a těch, kteří mnohem jednobarevněji posuzují staletí dávné dějiny je v podstatě totožná...

2 0
možnosti
Foto

Ono to vyplývá z toho, že tato skupina posuzuje snahy o germanizaci střední Evropy v té či oné podobě daleko kritičtěji než snahy o jeho rusifikaci, mám-li to brutálně říci takto. Neustále manévrujeme v mantinelech, vykolíkovaných na jedné straně Mnichovem, na druhé straně Moskvou. Geopolitika jak vyšitá.

1 0
možnosti

V dobách revizionismu, kdy je neochvějnou pravdou, že bychom bez Germánů zůstali ne méněcennými, ale bezcennými tvory - ať dřív či později -, je takový článek prvním krůčkem do kriminálu.

1 1
možnosti

Kostel Panny Marie Vítězné stojí na Bílé Hoře dodnes, na místě bývalé kaple, a je součástí poutního areálu spravovaného komunitou sester benediktinek. Areál je od roku 2018 národní kulturní památkou. Děkovné poutě k Panně Marii Vítězné se tam konají i v současnosti a jsou krásné. Zúčastněte se, doporučuji.

5 0
možnosti

No ale Vy komunisté jste v době normalizace F.L. Věka zamázli, tak co má znamenat ten odkaz.

5 1
možnosti

Radiožurnál Praha 8:03 19. června 2019, výňatek z rozhovoru s primátorem Hřibem

Já jsem mu zdůrazňoval základní problém, který tam vidím, a to je to, že skutečně dochází k tomu, že snahy o stavbu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí jsou opakovaně doprovázeny protiprávním jednáním. To vidím jako velký problém.

Druhý problém té záležitosti vlastně je, že budí tak velkou kontroverzi, že to vlastně štěpí společnost. Už z tohoto titulu to vlastně zjevně nemůže být tím aktem smíření tak, jak je to popisováno některými příznivci té stavby.

Z mého pohledu je zjevné, že to je skutečně především symbol porážky, té myšlenky tolerance a násilného prosazování jedněch idejí na úkor druhých.

Abych tomu dobře rozuměl: to je symbol té aktuální snahy, nebo toho, jak ten sloup vypadal a že tady stál před sto lety a v těch dávnějších staletích?

Já myslím, že to je celkově to, jak je ten sloup vnímán u nemalé části veřejnosti.

A z čeho vycházíte? Máte na to nějaký průzkum? Tomáš Garrigue Masaryk říkal, že ten sloup byl vlastně symbolem politické potupy, proto byl vlastně v roce 1918 shozen.............. Atd.atd...........

0 3
možnosti
Foto

V roce 1648 díky zradě obsadili Švédové Malou Stranu a vydrancovali Pražský hrad. Vojáci se pokusili dobýt Staré a Nové Město pražské. Jediná cesta do obou pražských měst vedla přes Kamenný (Karlův) most. Obránci měšťané, řemeslníci a studenti Univerzity Karlovy)vytvořili Mariánskou legii proti vycvičené a vyzbrojené švédské armádě. Obránce vedl jezuita pater Jiří Plachý, který měřil 195 centimetrů. Obránci se rozhodli uhájit Karlův most a vstup do Starého Města.

Ve chvíli, kdy jim docházely síly, obrátili se obránci k nebi a prosili o pomoc Boha na přímluvu Panny Marie. Slíbili, že když zachrání Prahu před zničením, postaví Panně Marii, na poděkování za pomoc a ochranu, sloup s její sochou na Staroměstském rynku. Proto socha představovala Pannu Marii Neposkvrněnou (Immaculatu). Pražané uhájili Staré i Nové Město před silným nepřítelem a dodrželi svůj slib, který dali ve své největší tísni. Po skončení Třicetileté války požádali Pražané císaře Ferdinanda III. o pomoc při postavení Mariánského sloupu. Mariánský sloup v Praze se sochou Panny Marie Neposkvrněné-Immaculaty se stal druhým z mariánských sloupů v Evropě po té hrozné válce.

Sloup byl postaven na místě, kde stával pranýř, na který saští vojáci přibili Staroboleslavské Paladium.Autor sloupu je sochař Jan Jiří Bendl. Byl vztyčen 6 metrů vysoký dřík sloupu na schodech podstavce. Na vrchol sloupu postavena socha Neposkvrněné Panny Marie. Podstavec sloupu tvořily tři stupně se schody. Uprostřed nich byla kaplička s obrazem Panny Marie Rynecké ze 14. století. Obraz byl nazýván druhým Paládiem země České. Sloup ukazoval (gnómon) pražský čas. Na náměstí byl vydlážděn stezník. Ve chvíli, kdy se stín sloupu kryl se stezníkem bylo v Praze poledne oznámeno výstřelem z hmoždíře.

1 0
možnosti

A tak pravda je, že vzdělanost za 30-leté války a krátce po ní poklesla. Spousty vzdělaných lidí odešly do exilu a náhrada nebyla. Ke zlepšování docházelo od konce 17 století, mnohdy právě zásluhou Jezuitů.

3 0
možnosti

Pokud budu mít na vzdělávání monopol, mohu o sobě klidně psát, že mám zásluhy o vzdělávání – a budu mít pravdu. Jenže zatímco v západní Evropě se formovaly náboženské smíry, které umožňovaly převratnou soutěž myšlenek, pohledů na víru, na člověka, Boha i přírodu, Habsburská říše začala v tomto ohledu zaostávat. Index zakázaných knih, který s horlivým zápalem naplňovali právě jezuité, obsahoval právě ta převratná díla, která vedla k moderní biblistice, k exaktnímu zkoumání přírody a k novému pojetí lidských práv. Lidé, kteří umístili na idex zakázaných knih například díla J. A. Komenského, byli bez nadsázky hlupáci. To, že zároveň vedli školy a určovaly všechny aspekty výuky, bylo tím horší.

0 2
možnosti
Foto

Jeden neví, zda to brát vážně, anebo jako humor. Brát to vážně vzhledem k osobě a vzhledem k tomu za co se vydává, mně to připadá nepatřičné, protože tohle nelze myslet vážně.

2 0
možnosti

Řekl bych, že časem přijde na řadu socha Jana Husa na Staroměstském náměstí. Přece se nesluší, aby vedle sochy Panny Marie stála socha odsouzeného heretika, kterého za arcikacíře prohlásilo šedesát církevních doktorů kostnického koncilu. Možná nebude nutné odstraňovat celou sochu, možná bude stačit umístit na Husovu hlavu bronzovou čepici s nápisem "arcikacíř" a pod nohy mu naaranžovat hromádku klestí. Také by nebylo od věci vrátit na Mosteckou věž hlavy českých pánů. Přece jen je tam nechal nabodnout Ferdinand, císař Svaté Říše římské, a takovou autoritu bychom měli respektovat. A v knihovnách znovu zavedeme oddíl označený "Libri Prohibiti", aby si různí nekorektní floutci nemohli říkat a psát, co se jim zachce.

5 1
možnosti
Foto

Češi se stydí za vlastní národ, za vlastní dějiny.... RvT. G. Masaryku, probuď se, český národ se zbláznil...Naštěstí ne všichni.... [>-]

2 4
možnosti
Foto

Jirásek psal romány a dějiny si tomu přizpůsobil

9 2
možnosti
Foto

Copak jste napsal vy, pane Matuško? Rv

0 10
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS