Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

Hned úvodem přiznávám, že v této oblasti nejsem nejen profesionál, ale ani nadšený amatér a není mi tedy lze posuzovat kvalitu těmi lidmi odvedené práce.

Nicméně jedno tuším i já - vzhledem k tomu, že i v oblasti IT existují různé odbornosti (jak jsem slyšel;-)), řekl bych, že přepočítávat takovou zakázku na jednoho člověka je nesmysl. Přirovnávat tým lidí pracujících na stejném projektu ke kopáči v úzkém příkopu je hloupost.

Leda by na takovém projektu nemohl dělat víc než jeden člověk, samozřejmě. Ale takhle to, řekl bych, nefunguje...

8 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, ale taky se ty odbornosti a role často překrývají, a v tomto případě je určitě reálné, aby stejného výsledku dosáhl jediný člověk, protože jde do značné míry o "pouhé" propojení už existujících systémů. Za víkend zřejmě ne, ale na druhou stranu si nemyslím, že by to v podobě, v jaké to bylo představeno, mělo trvat déle než řekněme měsíc. Ale těch 60 lidí na tom svůj čas trávilo, v tom objemu, jaký jsem uvedl, i když pravděpodobně často neproduktivně a i když se dá tvrdit, že volnočasovou aktivitu nezle přepočítávat na skutečné pracovní nasazení.

Přirovnání k úzkému příkopu je v tom, že když třeba někdo pracuje na vzhledu jedné obrazovky, tak se to ve více lidech dělá hůř, protože se obtížně hlídá, aby si nepřepisovali kód navzájem.

1 0
možnosti
PP

Cílem projektu bylo ukázat veřejnosti, že to jde "levněji" a to se autorům podařilo. Že výsledek není dokonalý? Běžný vývojový cyklus předpokládá, že se dílo bude procházet připomínkami uživatelů a zapracováním oprav. Pokud jste výsledkem zklamaný, měl jste jen nepřiměřená očekávání ;).

25 3
možnosti
Foto

Já neměl očekávání žádná, protože vím, že za dva dny se nic funkčního vyrobit nedá. Ale v médiích je to tak prezentováno a to je podle mě špatně a kontraproduktivní.

5 2
možnosti
Foto

Už za vlád předcházejících se IT zakázky předražovaly. Je snadnější okrást státní kasu v IT projektu, který je originál a tak se jeho cena nedá porovnávat, než třeba u nákupu počítačů do škol, kde každého trkne, když cena běžného počítače koupeného státem je násobně dražší než toho na pultě. IT firmy si mohly zvyknout svou práci přeceňovat a s cenou dolů by se nechtělo ani tomu Dežovi s lopatou.

0 0
možnosti
Foto

Dražší počítač někoho trknout může, ale nenadělá s tím vůbec nic, protože stát si vyrobil standardy, podle kterých musí počítače nakupovat a překvapivě jsou počítače, které standardy splňují, dražší. IT si nezvykly přeceňovat práci, jen se zkrátka přizpůsobily podmínkám.

1 0
možnosti
RC

A jak byste si to uzivatelske testovani v prubehu vikendu predstavoval? Jakoze testeri nastoupi drive, nez je neco dokonceno? BTW, testeri jsou na tom celem vyvoji ta levna cast. Mnohem drazsi by bylo pripadne review kodu.

Pokud panove udelali praci v hodnote jednotek milionu, tak i kdyby nastaly ty kroky, ktere pozadujete, tak porad zustane u jednotek milionu, maximalne nizkych desitek milionu. Kdyz to clovek srovna s temi 400 miliony, tak to je POUCNE.

12 2
možnosti
Foto

No u nás v práci než něco odevzdám a prohlásím za hotové, tak po mě chtějí, aby to bylo mnou ozkoušené, že alespoň základní věci fungují spolehlivě. Tady se dokonce vypustilo do médií, že už to je, přitom je evidentní, že není.

Jasně, že náklady byly zbytečně vysoko. To ostatně rozebírá článek, který odkazuju v prvním svém odstavci. O tom spor není. Mě se ale nelíbí, že se tohle prezentuje jako řešení. Zmocněnec vlády pro IT se přitom už vyjádřil, že na tom chtějí stavět.

3 1
možnosti
  • Počet článků 111
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1763x
Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.