Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Spuhlas s předposledním odstavcem.

1 0
možnosti
VB

No máte pravdu, ale jako gesto to bylo dobré.

Protože další zakázka bude otevřená, porvou se o ni Kapsch a Chechtoll, tzn. lepidlo budeme škrábat ještě v roce 2025.

2 0
možnosti
RK

R91a30d84i76m 33K98a72l69a82s

28. 1. 2020 13:35

Pokud jsem četl prohlášení organizátora hackatonu, tak jsem pochopil, že ani on sám by systém v aktuální podobě nepustil do ostrého provozu. Ale řekl, že hlavní smysl byl v poukázání na předraženost zakázky, což ani vy nezpochybňujete.

Existuje nyní veřejně známé srovnání toho, co lze udělat za víkend a v jakém stavu e-shop, který vznikl za 48 hodin, je. A to je poměrně užitečné...

Nicméně argumentace populární slanou vodou coby výdělku je poměrně zaujatá. Je evidentní, že na akci přijelo 60 dobrovolníků, kteří museli utvořit nový tým, podělit se o práci atd. Nebyla to firma se stabilní strukturou a rovněž není známé, na kolik byli všichni vytíženi. Lze také předpokládat, že přijeli jak špičkoví programátoři tak i ti slabší, kteří zkrátka z celou akcí především sympatizovali.

Jistě, můžeme přemýšlet o tom, že pan Vondráček si chtěl udělat reklamu, že třeba chtěl poukázat na svou firmu, aby se dostala do povědomí, aby o ní bylo do budoucna uvažováno, až zase stát kývne na podobně výhodný kšeft za 400 milionů. Ale i to je přínos, protože je tu zpráva, že jsou tu lidé a firmy, které by podobné věci byly schopné a ochotné udělat za menší peníze.

Je ale jisté, že nějakou dobu si stát určitě rozmyslí, jestli jen tak kývne na podobné cenovky za poptávané služby. A už jen proto nelze na Váš článek bohorovně přikývnout.

19 2
možnosti
RK
JB

J30a42n 10B21u77r48i90a46n

28. 1. 2020 13:30

Dovolím si ocitovat jeden postřeh z FB:

Kdysi jsem měl podíl v největším producentovi e-shopů v ČR, ostravské firmě NetDirect. Naprogramovali, zprovoznili, rozvíjeli, udržovali jsme tuším přes 3000 eshopů, včetně těch největších v ČR, na Slovensku, v Polsku a v Německu. Eshopy s desítkami tisíc položek, s integrací na SAP, na cokoli si vzpomenete. Eshopy s konfigurátory autodílů (jedna z nejsložitějších problematik vůbec), eshopy online napojené na desítky dodavatelů s automatickou aktualizací sortimentu a cen, dropshipping. Eshopy s digitálním zbožím (tj. něco podobného jako je níže). První ehop Alzy byl dílem našich lidí. Všechno co si vzpomenete.

CELKOVÉ tržby firmy za celou dobu, kdy jsem tam byl, se ani neblížily níže uvedené částce pro jeden eshop s třemi sortimentními položkami.

Ano, jednou fakt bude líp. Ale nevím jestli se toho dožiju.

https://www.facebook.com/jiri.hlavenka/posts/10159470232343902

11 0
možnosti
Foto

Předchozí autorův blog nese příznačný název: "Co sám nechceš, nečiň jinému".

Autor se toho evidentně nedržel.

Ztrhat (a to se ještě vyjadřuji slušně) lze cokoli.

Autorův blog má do ztrhání daleko. Tohle je opravdu na hraně profesionální závisti a vlastní (autorovy) ne-schopnosti. Výsledkem je demagogie, kterou si přihřívá svoji profesní polívčičku.

Jo jo, umět si zavchovat odstup s chladou hlavou a objektivitou - to umí málokdo.

6 5
možnosti
Foto

Fakt nevím, co bych měl závidět? Ano, sešli se lidé, aby si hráli s něčím, co je baví, a přitom tvořili něco potenciálně užitečného. Dodali nějaký výsledek, který ale do praxe ještě dlouho nemůže. Přitom však vytvořili dojem, že už je skoro vyřešeno. Možná, že za to nemůžou přímo organizátoři, ale zkratkovitě píšící novináři. Ale domnívám se, že to tak mnoho lidí pochopilo, a to je podle mě špatně.

4 1
možnosti
Foto

J84a88n 24Š36i62k

28. 1. 2020 12:23

Je zajímavé, že článek napsal odborník, ale stejně, alespoň dle diskuze a karmy, mu lidi moc nevěří. Odborník nejsem a hodnotit práci hackatonu nebudu. Ale stejně nehodnotím cenu zakázky. Se vší úctou k řadě ostatních vševědoucích. Co o tom víme? Kdybych se o ten problém zajímal, tak bych se ptal. Co všechno měl systém umět? S čím vším měl být propojen? Byla v zakázce obsažena i správa v dalších letech a pokud ano, tak na jak dlouho? Jaká by byla cena srovnatelné zakázky podobného e-shopu někde u soukromé korporace? Nikde jsem nezaznamenal, že by tyto nebo podobné otázky byly kladeny. Všichni však ví, že to předražené bylo. Proč? Protože to někdo řekl? Kdo? Osobně nehodnotím. Nemám problém to říci. Nevím. Jen mám takový pocit, že se najednou vyrojilo 10 miliónů odborníků. Pardon nutno odečíst děti do šesti let. Jednu věc ale vím. Když všichni ví, jak to bylo, je to stejně podivné, jako když neví nikdo. Za článek proti proudu karma

6 4
možnosti
Foto

V textu jsou dva odkazy na články na webu dfens-cz. První docela solidně rozebírá, za kolik by se poptávané řešení dalo vytvořit a provozovat (skutečně to jsou mnohem menší částky), druhý se zase zabývá samotnou podstatou projektu a kritizuje nikoliv cenu, ale zamýšlený účel. To mi připadá velmi smysluplné, diskuse o zadávání a cenách státních zakázek je poučná a nutná.

Přístup zvolený organizátory hackatonu - "Pusťte nás k tomu, my vám vokážeme, jak se to dělá!" - mi ale připadá jako hochštaplerství, proto se ozývám. Hurá akcemi kvalitní e-government prostě nevznikne.

3 1
možnosti
VH

Chápu, pane Sečkáři, že je třeba obhájit nekřesťanské ceny firmy, ve které pracujete. Ale, prosím počítejte se mnou:

Šedesát programátorů (ne všichni přišli již v pátek) bylo přítomno na "pracovišti". Ti lidé se museli také vyspat - jistě i vy uznáte, že se blbě duševně pracuje, nespíte-li celých 60 hodin (ano, ti lidé nejspíš v pátek vstávali před osmou). Takže v průměru jeden pracoval maximálně (včetně přestávek na jídlo) 34 hodin. Celkem tedy asi 2_000 hodin. Fakturační cena hodiny IT nechť je 2 500 Kč. Celkový náklad na vyrobení kostry programu (jak Vy tvrdíte) tedy 5 mil. Kč. Píšete, že je to třetina - pak tedy po odladění a ověření maximálně 15 miliónů. Nechť čtyři roky provozu stojí dalších 15 miliónů (1 500 hodin ročně !!).

Pak tedy celkem zakázka, bez utajované části maxmaxmax 30 miliónů. I kdyby utajovaná část stála stejně (ve skutečnosti provoz o mnoho dražší nebude) jsme na 60 miliónech.

Ergo: Zakázka je nejméně 7x předražená (a to jsem počty hodin i cenu uvažoval hodně vysoko). Základní cíl byl splněn - bylo dokázáno, že nejvyšší státní úředníci pod vedením současné vlády platí jakékoliv sumy za zadané práce bez jakéhokoliv posouzení.

Otázky: Jak lhostejně přistupují stejní nejvyšší úředníci k zakázkám mnohamiliardovým?

Už víte, pane Sečkáři, proč celá akce měla smysl? Je s podivem, že právě Svobodní ji nepochopili. (No - tedy spíše "s podivem".)

31 3
možnosti
Foto

Akce neměla smysl, protože neukázala vůbec nic. Ukázala, že někteří jsou schopni zdarma přes víkend "vyrobit" základ. Ale to je tak asi všechno. Kdyby se rozhodli příště vyrábět a podporovat všechny IT systémy pro stát zcela zdarma, bylo by to něco jiného.

Bude to mít smysl, až se přihlásí do vypsaného výběrového řízení, nashromáždí spoustu papírů, dodrží všechny podmínky a pak přijdou s nízkou cenu, tu cenu dodrží a všechno bude fungovat.

7 10
možnosti
Foto

Pan autor, člen Svobodných a programátor ve firmě Atos, by to samozřejmě provedl rychleji, lépe a levněji.

Poslyšte, neměla ta zakázka jít původně k vám do firmy a teď se zlobíte, že jste ostrouhali mrkvičku?

Ono to vypadá, že jak se takové projekty dělají, asi moc nevíte, nebo to víte tak nějak jinak, svobodněji.

Pro informaci - naše firma provozuje na Českých drahách informační systém už od r. 1992. Samozřejmě se průběžně doplňují dodatky podle momentální situace v dané stanici a podle požadavků operátorů. Drobné úpravy si mohou dělat operátoři sami, případně to děláme my přes drážní intranet. Jediná cesta k zákazníku je v případě poruchy nějakého hardwaru. Pro ty účely máme předinstalované počítače, takže výměna jen záleží na rychlosti dopravy na místo. Přičemž i tu si dokáží technici provést sami, protože to spočívá jen v zapojení několika kabelů.

10 3
možnosti
Foto

Pan autor by nebalamutil lidi, že něco funkčního naprogramuje přes víkend. Vždycky se dá poměrně rychle stvořit kostra, ale pak je potřeba násobně víc práce, aby se odladily ty "poslední mouchy". A to pode mě nebylo dostatečně jasně řečeno. Teď si kde kdo bude myslet, že kvalitní software vzniká pomalu lusknutím prstu. To přece taky není pravda a vůbec se to nevylučuje s oprávněnou kritikou, že stát si nechává vyvíjet programy neefektivně a draze.

Jinak můj tým v rámci Atosu má stálého zákazníka, pro kterého rozvíjí jeho informační systém možná ještě déle (byť dříve pod jinými názvy). Pomlouvat konkurenci, protože se bojím o svoje bidlo, opravdu nemusím.

4 0
možnosti
  • Počet článků 111
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1763x
Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.