Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

Pane autore, evidentně jste vůbec nepochopil smysl celé té víkendové akce. Nicméně svůj cíl splnila a mnohým politikům se z ní možná i rozsvítilo v kebuli. V tomto případě by byla reálná cena kompletní aplikace někde mezi 40 a 70 miliony. Takže s těmi 400 miliony to opravdu přepískli.

Problém je totiž v tom, že státní instituce nemají dost kvalitních lidí, kteří dokážou dát srozumitelné zadání a pak ještě rozumně a hlavně odborně posoudit předložené nabídky.

5 3
možnosti
VO

No a vy jste nepochopil, že část, kterou přes víkend vyvinuli, neměla stát 400 míčů.;-)

2 0
možnosti
JK

J14o14s48e46f 17K45l10a10t

28. 1. 2020 20:47

Přešlap je krásné slovo pro zlodějnu

3 0
možnosti
RB

Já tedy nevím, ale odhadovaná celková cena po implementaci všeho potřebného včetně podpory se má pohybovat kolem 70-80milionu. A to má sakra daleko do 400milionu.... Samozrejme ze to bylo i PR, ale o to tady přece nešlo. Šlo o to ukázat na tu rozhazovačnost nasich daní. A 320milionu se může použít někde jinde.

3 2
možnosti
JS

Já si naopak myslím, že právě taková akce ukazuje živoucí společnost, která tady skvěle zafungovala, ušetřila státu spoustu peněz, odstavila ministra škůdce od vesla a velice elegantním a účinným způsobem, za měR^R^R^, je to prostě úplně jiná liga, než se zvát co chvíli na nějaké náměstí, kde si lidé na pódiu rozdávají z druhého účtu tučné odměny a jiným transparentním se ohánějíRv.

2 4
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
13 4
možnosti
VO

To je přesně to nadšení, které není úplně na místě :-)

3 2
možnosti
VO

Mluvíte mi z duše. Fakt přesně napsané, proč to není taková bomba, jak se prezentuje

4 3
možnosti

M24i30r75e41k 92Ř12í25h53a

28. 1. 2020 16:19

Absolutní souhlas. Celé to zas byl mediální humbuk, na kterém se AB ukázal jak je "dobrej" a bojuje protoi korupci. Tohle sežerou jen lidi co o IT vědí nic. E-shop byl jen část zakázky. Měla tam být mobilní aplikace (pro Anroid i iOS), call-centrum, celá infrastruktura i napojení na kamenné prodejny. V ceně byl servis toho všeho na 4 roky. Pohybuju se v této oblasti 20 let a z těch 400 mega mohla být za servis tak 1/4. Dalo se to pořídit levněji, zřejmě ano. Ale o kolik? To nikdo neřekl. Navíc se operovalo tím, že obdobný systím na slovensku stál 70 milonů a on stál 300. Ale je o čem psát. To co se vytvořilo za dva dny, by pokud by to stát použil, potřebovalo ještě týdny testování. Fakt chceme aby tohle nakupovala státní správa?

4 3
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 2
možnosti
JU

J93o65s25e93f 65U41l64m47a45n

28. 1. 2020 16:01

Já jsem ten systém ani neviděl, ale to, co popisujete, je úplně běžná situace při vývoji jakéhokoliv softwaru. Přijde mi, že jste nějaký zaujatý nebo co...Při testování AAA hry v EA jsme mívali v bugtrackeru několik tisíc chyb.

7 0
možnosti
Foto

Ale to jste asi nikomu neříkali, že máte za víkend hotovo...

6 3
možnosti
ZB

Autor článku si přiložil svoje polínko do ohně, zkritizoval E-shop zdarma. Namísto toho, aby ještě počkal jak se časem situace vyvine a nebo dokonce sám přispěl ke zlepšení díla. Pamatuji si na dobu, kdy Microsoft office měl monopol a parta nadšenců v té době vyvinula Open Office, který se používá zdarma dodnes. Podobných příkladů je známo pochopitelně více. Takže já jsem nadšený z toho, že něco podobného vzniklo u nás, E-shop za víkend. Je to facka nenažraným firmám a facka ještě horším politikům. A je tzo krok k lepší společnosti i v Česku. Děkuji za to!

12 2
možnosti
Foto

Krok k lepšímu zadávání státních IT zakázek a tím k lepší společnosti v Česku by bylo začít koncepčněji pracovat s tím, co vůbec ve státní správě máme a co bychom tam mít měli a chtěli. Vytvořit plán, co, jak a kdy se bude dělat. Naučit se nové zakázky zadávat skutečně otevřeně a zároveň smysluplně. Ideálně se postupně zbavovat závislostí na konkrétních aplikacích a firmách. Zapojovat do budoucnu plénum odborníků - na to by se měly svolávat hackatony, aby se mapoval stav a vymýšlelo, kudy dál. A aby tomu všichni, kdo chtějí, mohli vidět pod ruce. O takových věcech se hodně mluví, ale málo se pro to dělá. A toto k tomu bohužel nijak nepřispělo. Akorát si teď bude spousta lidí myslet, že když se něco nedaří, stačí svolat sraz programátorů a vyřeší se to přes víkend.

3 1
možnosti
ZD

Můj názor je, že ministr nezvládl komunikaci. Dílo, jehož rozsah nikdo nezná (tajné doložky) se presentovalo jako e-shop. A na něj je u nás několik milionů expertů. A teď si všichni honí triko - ale to své!

6 0
možnosti
RC

nezvladnuti komunikace v tomto pripade = neschopnost okecat az prilis vysokou cenu, coz jini zvladali lepe. To, ze IT statni zakazky jsou trvale predrazene se vi dlouhodobe, takze vykoupat na tom clovek, ktereho dosadil ten, co chce stat ridit jako firmu, neni zas tak tezke. A protoze je to pravnik a o IT vi houby, nemohlo to dopadnout jinak.

BTW, komicke na tom je, ze se jednani nemohl zucastnit reditel zadavatele SFDI, protoze zadava tajnou zakazku a sam nema proverku.

1 1
možnosti
  • Počet článků 111
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1763x
Programátor ve firmě Atos, absolvent studia informatiky na VŠE, běžec, zapisovatel softbalu a baseballu, člen Strany svobodných občanů se zájmem o komunální politiku v Praze.