Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

Já Vám něco prozradím, Jirásek psal historické romány jako obroditelské zkazky. Dějepis z toho udělali až různí "soudruzi" po rozpadu Habsburské monarchie.

Tak ho dejte dětem do pokojíčku a sám si kupte nějakou dobrou knihu. ;-)

1 0
možnosti
ZH

Myslíte třeba Bílá Hora, Olivier Chaline, Karolinum 2014? Děti to mají v pokojíčku, nemusím to kupovat ;-D

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den Zdeňku, vycházíte z představy, že kdyby došlo k porážce katolíků útisk a náboženská intolerance ze strany vítězů by byla jiná.A asi ano, ze zkušeností z protestantských států víme, že by nás nejspíš čekal náboženský útisk ještě větší. (Ano, jsem katolík...)

p.s. o obyčejné lidi nešlo v těch dobách nikomu, selský stav byl živitelem armád, masakrovaný jak jednou, tak druhou stranou.

0 2
možnosti
MR

Pane Vracovský, úvahy stran míry útlaku protestanty je čistou spekulací. Ověřitelným faktem nicméně je, že v protestantských zemích se tak nějak více dařilo pořádku a prosperitě. A osobně si myslím, že k nátuře obyvatel Zemí koruny české by se reformovaná církev hodila více.

0 1
možnosti
Foto

Mariánský sloup se sochou Panny Marie Neposkvrněného početí (Immacolaty) byl na Staroměstském náměstí postaven v roce 1650 jako poděkování za pomoc při obraně Prahy proti švédským vojskům v roce 1648. Posvěcen byl roku 1652.Autorem sochy byl Jan Jiří Bendl , jeden z nejlepších českých sochařů té doby. Vytvořil z domácího pískovce mimořádné umělecké dílo, první barokní sochu ve střední Evropě.V roce 1915 byl na Staroměstském náměstí sochařem Ladislavem Šalounem vytvořen pomník Mistra Jana Husa. Byl koncipován jako horizontála k vertikále mariánského sloupu. Obě sochařské památky se tak spolu v prostoru náměstí kompozičně doplňovaly.

4 0
možnosti
MB

Oceňuji Váš lítý a sveřepý boj! Zapomněl jste ještě na jednu nespravedlnost - Vyhlaste Švédsku válku ! Jde o cenné dílo - Ďáblovu kroniku ! Codex gigas, je největší rukopisná kniha světa. (Kopie putuje, občas vystavována - Např. Velehrad). Švédové jsou zakuklenci - Germánského původu ! Nenechme se zmást sympatickým tenistou Björnem Borgem, či dokonce slavnou skupinou ABBA . Ti všichni nepochybně šustí listy v naší knize ! Válka se Švédem prostě bude ... :-)

4 0
možnosti
JK

Když šel Jan Hus na smrt, zpíval mariánské písně. Byl ctitelem Panny M. Tak se to umístění docela hodí.

5 0
možnosti
Foto

J54a71n 88A65n93d95r97l53e

25. 1. 2020 0:15

Maruska se musí dozajista shovivave usmívat nejen nad sloupem puvodnim i dnesnim, ale urcite i nad vsim tim lidskym hemzenim okolo... ;-)

2 1
možnosti
KB

K15a69r98e38l 62B71o91k

24. 1. 2020 23:03

Autor by měl lépe nastudovat historii a zvláště události, které se v té době okolo Mariánského sloupu udály.

3 1
možnosti
JP

Ale no tak, Zdeňku, obvykle s Vámi souhlasím, ale dnes jste to trochu přepískl. Nevím jestli máte zbožnost v srdci, ale ujišťuji Vás, že mariánský kult není zdaleka jen doménou bigotních katolíků. Ta symbióza hrdého a nesmlouvavého bojovníka za pravdu a něhy Matky Boží na jednom místě je hluboká, a jejím plodem nemusí být jen povrchní turistický kýč, nýbrž skutečný duchovní impuls.

0 0
možnosti
ZH

Napsal jsem mariánský kult bojující, možná ne úplně důrazně. :-)

0 0
možnosti
AT

Půjčím si bez dovolení váš styl a dikci: po vztyčení mariánského sloupu očekávám sedm egyptských ran, deset let bez deště a epidemii koronaviru v Praze, Žatci a na Pálavě.

3 0
možnosti
SB

Těch deseti let bez deště se možná dočkáte. V několika posledních letech to vůbec nevypadalo dobře.

0 0
možnosti
SB

Píšete, že se hodláme postavit proti německému trendu zbavit se jádra.

Postavit se proti německému trendu?

To myslíte vážně?

Tak dovolte, abych vás poučil, že už se dávno nepíší roky 1939 - 1945. Dnes už nejsme německým protektorátem a dnes už je docela dobře možné mít jiný názor než Německo, aniž by to znamenalo nutnost se mu postavit.

Zkrátka a dobře: Německo jádro odmítá a je to jeho právo.

My jádro neodmítáme a to je zase naše právo.

10 0
možnosti
PK

Nevím v čem je autor odborník, ale na energetiku to moc nevypadá....

1 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,22
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik