Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Upřímně je mi jedno, co si Pražáci na Staroměstském náměstí postaví, i kdyby to byla socha Mickey Mouse, je to jejich věc.

Nicméně hovořit o zdravém rozumu a porážce nenávistí v této souvislosti je hloupý naivní nesmysl. Jediné, o co jde, je politika a kšeft. Protože tu instalaci někdo provede a věřte tomu, že to bude velmi výhodné jak pro tvůrce, tak hlavně pro úředníky.

0 0
možnosti

Nad Mariánským sloupem se asi radují katolíci, tradicionalisti a milovníci památek všeho druhu, pak ještě ezoterici a ezoteričky, protože v sv. Maii vidí Bohyni Matku Gáju. Asi taky turisti, zejména italští, si rádi udělají fotku. No proč ne? Jen mi ten Hus a Panenka Maria nejdou moc k sobě. Hus byl kritik katolické církve, muž rozumu a víry, iniciátor fanatického husitství a Maria je jen pouhá matka Ježíše. Je to taková zvláštní dvojice, ještě bychom tam někam mohli šoupnout Járu Cimrmana.

0 3
možnosti
Foto

Ale Husův pomník byl postaven jako "doplněk" ke sloupu, z hlediska architektonického. Takže tu spolu nějakou dobu koexistovali.

3 0
možnosti

J65o98s10e52f 57P15o70t64r

24. 1. 2020 22:32

Dovolil bych si zde srovnat naše sousední země v postoji ke křesťanství. Celá střední Evropa má, když ne totožné tak aspoň velice podobné dějiny. To znamená, že pohled na zásadní historické otázky by se neměl až tak lišit. V Českých zemích je situace taková, že křesťanství považuje za zpátečnické a nemoderní tak 80% obyvatel.

Jak to vypadá u našich západních a jižních sousedů? Tam volí křesťanské strany na 40% lidí. Ty strany tam vládnou desetiletí, a že vládnou úspěšně dokazuje fakt, že jsou před námi v životní úrovni podle jednoho odhadu o 70 let, jiný odhad mluví o 100 letech. To, že my v současné době zažíváme mimořádný ekonomický vzestup je jen díky našemu těsnému napojení na ně.

Naši severní, východní a jihovýchdní přes-sousedé mají dokonce křesťanské zásady zakotvené v ústavě. Všichni jsou na vzestupu a úspěšně dohánějí naší úroveň.

Stáváme se zapáchajícím, zpátečnickým rybníčkem uprostřed Evropy.

2 1
možnosti
Foto

Co se týče dohánění, tak porovnání je třeba zde:

https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?end=2018&locations=CZ-AT-DE-PL-SK&start=1995

A je fakt, že třeba v počtu vražd, přepočteném na mil. obyvatel, už nás všichni nejspíš naši sousedi nejen dohnali, ale dokonce předehnali. Nejspíš díky zapáchání rybníčku se toho tu už tolik nepáchá mezi lidmi. Zdroj: https://dataunodc.un.org/crime/intentional-homicide-victims

2 0
možnosti
Foto

O vítězství zdravého rozumu nejde, ba právě naopak. Panebože, když svého času Milada Horáková v čele nadšeného davu svrhávala tento sloup, nikdy by si nepomyslela, že jednou přijdou brutální postpubertální politikové a onen nevhodný sloup na tomto mimořádně exponovaném dopravním místě znovu našroubuj !(?) Je to popření života a díla Milady Horákové, to je nesporné. Skutečná ostuda !!Rv

2 5
možnosti

J14o36s54e95f 38P53o68t45r

24. 1. 2020 22:00

Pane Macek,

není popření života a díla M. Horákové její poprava od příslušníků vaší rodné strany? Traduje se, že když sloup padl, že Horáková, kopala do hlavy Panny Marie. Ale o to nejde.

Problém je v neschopnosti rakousko-uherských vládců a úředníků vidět reálný stav jejich říše, zvláště českých zemí, které představovaly 3/4 průmyslové výroby R.-U. a přitom politicky a kulturně byly utlačováni. Toho využil TGM, jako podpantoflák své americké protestantské ženy a zahájil válku proti katolicismu. Tu válku dokončili vaši soudruzi. Klement Gottwald v únoru 1948 na sjezdu pokrokových spisovatelů sliboval :"Budu pokračovat v pokrokové tradici T.G. Masaryka". Tím samozřejmě myslel jednu věc - budu pronásledovat katolíky, a to se mu dokonale podařilo. Podařilo se mu to tak, že podle jeho ideálů, ideálů toho vraha, ještě dneska se na svět dívá asi tak 80% obyvatel ČR.

3 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

R^ Karma! Dík za dobré argumenty v článku.

Ta zpráva mi udělala radost. A přesto bych to nebral jako žádný triumf, na prvním místě jde o nápravu barbarského činu, který naši zemi tragicky poznamenal na dlouhou dobu. Do dvaceti let od svržení Mariánského sloupu bylo po první republice a po demokracii. Svoboda se do naší země nevrátila ani po skončení války, naopak, spadli jsme do spárů komunistického impéria, která například systematicky a velmi brutálně válčilo proti víře a proti věřícím. Nic z toho nejsou úplné náhody, u kořene trápení lidí v naší zemi byl ten pitomý vandalizmus z počátku listopadu 1918. Jsou zkrátka věci, které se nemají dělat.

Zároveň jsem si jistý, že dialog vzájemné úcty a smířlivosti mezi různými křesťanskými denominacemi a mezi ostře soupeřícími "tábory" bude i nadále v naší zemi velmi potřebný.

3 0
možnosti

U kořene trápení je spíše atentát v Sarajevu. Zničení Mariánského sloupu bylo důsledkem utrpení, které vyvolala Velká válka a mezi lidmi tak rostla nenávist, jejíž obětí se stal sloup, mylně považovaný za symbol Bílé Hory.

Návrat Mariánského sloupu je ovšem i dle mého názoru správným rozhodnutím.

1 0
možnosti

J89a46n 93R13á96ž

24. 1. 2020 17:58

Jo, je to vítězství zdravého rozumu na stupiditou ničitelů památek symbolizujících různé etapy naší historie. A mělo by se to vztahovat na všechny podobné pokusy ničení symbolů, které se i dnes objevují.

5 0
možnosti

R^

Mám radost a budu mít radost, pokud Pravda a Láska zvítězí nad nejrůznější lží a nenávistí! Naši státní představitelé k tomu zatím nedospěli, a tak my obyčejní jim musíme ukázat cestu! A rekonstrukce občanského poděkování za ukončení války v sedmnáctém století toho může být dokladem!

:-)

10 1
možnosti
Foto

Já navrhoval, aby nově vytesaná Marie dostala Vaši podobu, ale nějak to neprošlo. Nevděčníci to jsou. ;-D

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS