Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak, brambory v roce 1970 stály 70 haléřů 1kg. Ještě zajímavější je nájemné 2 pokojového bytu 106,-Kč... https://is.muni.cz/el/1456/podzim2008/PEMIKI/um/6262200/Maloobchodni_ceny_1953-1988.pdf

V Praze je nyní nájemné za dvoupokojový byt 100násobně vyšší.

1 0
možnosti
Foto

Dnes v Lidlu za 10,- Kč. Svinstvo, viďte!

0 0
možnosti
Foto

Tak proti tomu r. 1970 i to je hodně.

0 0
možnosti
VH

Abyste nemusel uvažovat, zda máte brát relace u brambor, chleba či raději mléka, masa či podvlékaček, udělá ten výpočet za Vás statistický úřad. Zkuste se s růstem cen vs. růst platů (důchodů) seznámit. Pak pište.

Jo vy úřadům nevěříte. Pak ovšem můžete jen plkat.

2 0
možnosti
Foto

Zhruba to vychází, že cenová hladina rostla stejně rychle jako důchody. Příjemci těch důchodů měli kliku, že se změnila struktura cen. V tom smyslu nejsou ztrátoví.

0 0
možnosti
VH

A proč by měli mít průmyslováci pionýrské šátky? Průmyslováci přece již byli ve věku svazáků.

3 0
možnosti
AN

Tohle nic není. Zrovna čtu, že na Floridě je taková zima, že ze stromů padají leguáni...

4 0
možnosti
Foto

Nerozumím, proč jste si začal pěstovat vlastní brambory, když jste si mohl bezpracně koupit kilo za 80 haléřů? Možná to bylo tím, že jste ty prakticky tekuté, ale levné brambory, nemohl hodit prodejci na hlavu.

A pokud jde o nízké nájemné, tak tomu nízkému nájemnému odpovídala i kvalita bytu a kdyby tak měl dneska někdo žít, tak by si připadal jako opravdový chudák. V bytech zima, protože komunista se pokoušel topit mazutem nebo kamna na uhlí, to znamenalo objednat na podzim uhlí, pak pro něj jít do sklepa, topit, ohřívat vodu na kamnech. Jsou chudí a chudí, dnes se chudí mají proti tehdejším chudým královsky, ba co hůř, dnes se mají chudí proti tehdejším středně bohatým královsky. Jen už ti dnešní chudí nemusí povinně jásat na 1. máje nebo na Spartakiádě. Dokonce se dostanou do kina i bez fronty nebo si ten film pustí doma.

6 1
možnosti
Foto

No tak rozdíl mezi tehdejší cenou lístků do kina a tou dnešní je více než znatelný.

Jinak je sice faktem, že takto mojí rodiče takto začínali v první polovině 60. let, nicméně je stejně tak faktem, že do roku 1980 si postupně vybavili sami ten byt na úroveň téměř první kategorie. A protože to byla jejich investice, tak samozřejmě platili to nízké nájemné nadále.

1 0
možnosti

Jen drobnost k vyprodaným kinům: "návštěvnost toho filmu šla do miliónů diváků a na lístky se stály fronty." To je pravda, i třeba na Kam čert nemůže se stály tou dobou fronty. Kdežto biografy, kde se promítaly západní filmy, ty zely prázdnotou, že. Nebo to bylo jinak, a ze Západu se tady v 50, letech prakticky nic nepromítalo?;-D

3 0
možnosti
Foto

NO možná, že si ještě stihnete koupit v předprodeji .lístek, koncem ledna 1952 se v českých kinech se bude promítat italský film "Zloděj kol".

1 0
možnosti
Foto

Vy jste někde sehnal brambory rohlíčky? Kde? Hned tam jedu! ;-D

1 0
možnosti
PK

Naposledy jsem koupil keřkovské před Vánoci v pražské tržnici v Holešovicích. A bez fronty:-). Lidí tam bylo pomálu, za to v Alze nedaleko nášvih ...:-)

0 0
možnosti
MB

Když hlásí počasí objeví se pojmy teplota a pocitová teplota. Z Vašeho vyjádření je zřejmé, že ani v rekordních mrazech r. 1978 jste kožich nepotřeboval ! Pocit dobrý, bylo teplo. Od pocitů k faktům : Od r. 1970 se v ČSSR vyčerpaly Extenzivní zdroje. Komunisté zcela opomněli na moudro Káji Marxe a rezignovali na - Kumulaci kapitálu = Vše projíme ! Pak se stanovil i důchod 980 Kč - 54% tehdejší průměrné mzdy. I sociálně slušné, ovšem za krutou cenu ! Nikdy , až do r. 1989 se nepodařilo to potřebné - Obrátit chod ekonomiky na Intenzivní ... ! (Základ pozdějšího pádu) ...

Nůžky se začaly rozevírat - Ve srovnání - Holandsko - Rakousko - Německo - ČSSR - Naše Produktivita práce na 53 % ! Lidé dřou - houby platné - Tu produktivitu zajišťuje věda - technika - technologie. Režim to vidí nicméně drží levné nájmy, ceny potravin - Je přece socialismus ! Následuje Soubor opatření + Opatření k Opatření = k ničemu ! Neinvestuje se, do bytový fond - sídliště se staví účelově pro těžký průmysl. Vyrábíme ocel - přestože nemáme 1 kg železné rudy ! Dopady známé - Padá ŽP, energetická náročnost šílených čísel, trh nefunguje. Štrougal !, ještě rok před revolucí vyvíjí aktivitu - Vše marné. Sovětský slon = Náš vzor. Socialistická ekonomika si není schopna - I na nesporné socialistické výhody prostě vydělat. Jinak souhlas, pocitová teplota i dobrá ! Pocit člověka ve firmě před krachem, on to ještě neví ! ..:-)

6 0
možnosti
Foto

Japonci taky vyráběli ocel, i když neměli železnou rudu. A jak na to byli hrdí.

0 0
možnosti
Foto

Skoro bych se zeptal doktora jestli ty léky nemají nějaké vedlejší účinky.

4 1
možnosti
Foto

Pane Flaško,

měl byste udat autora za vysokou karmu. Takto vysoká karma přece nemůže být samosebou, určitě ji musí klikat komunisté s proruští trollové.

A s těmi musíte zatočit!

Názorovou jednotu si přece nemůžete nechat rozvracet...

3 4
možnosti
  • Počet článků 156
  • Celková karma 28,10
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik