Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V českobudějovické škole ve Štítného ulici a potom i v Rudé armády jsme měli za třídního pana učitele Jelínka. Ten trval na tom, že všichni žáci musí chodit do školy v bílé košili a s pionýrským šátkem. Moje žákovská knížka byla popsaná kolem dokola poznámkami - neměl pionýrský šátek. Nebyl to úmysl, ale prostá zapomnětlivost. Tudíž naše třída byla plná pionýrských šátků. Nedělal bych z toho vědu. Patřilo to k době. Dnes mají všichni mobily. Prvomájové průvody mne otravovaly a čím jsem byl starší, tím víc. Byla to špatná doba a mohla být lepší, kdyby lidé nebyli potvory. Nahradily ji lepší časy a je škoda, že nejsou ještě lepší. Mohly být, kdyby nebyli lidé potvory.

4 0
možnosti
AT

Jsem promáčel dva kapesníky a až teď, když mi uschly slzy dojetí, si dovolím jednu glosu, která vám možná pomůže pochopit, proč někteří budeme ten hnusný kapitalismus stavět výš, než rozjásaný socialistický ráj:

Sám píšete, že jste nelichotivé podrobnosti o popravě Rosenbergových získal ze "západních zdrojů", které tento případ označily otevřeně za justiční vraždu. Myslíte, že by si někdo v socialistickém Československu troufl veřejně označit popravu Horákové za justiční vraždu a popsat děsivé podrobnosti její smrti? A to i v těch podle vás už úžasných 70. a 80. letech? Nad tím se zamyslete, místo počítání pionýrských šátků v ulicích.

9 0
možnosti
Foto

Proč by někdo v Československu v r. 1952 nemohl nikdo veřejně popravu Horákové označit za justiční vraždu. Každá poprava je vraždou. Poprava je vraždou a vražda je popravou. Bylo to totéž jako říci byla zbavena života.

1 0
možnosti
JL

Tak jsem si to prolétl celé a poznamenal bych - někdy v roce 1963 jsem nedostal pionýrský šátek na jedné pražské ZDŠ a byl jsem fakt smutný, když ho jinak měli skoro všichni...takové hezké červené...A co se týče 1.májů - otec nás děti nutil kráčet do čkd a pak na Václavák a projít pod tribunou, kde mávali nějací strejdové - proč? Bál se - jeho bratra komunisti popravili za protikomunistický odboj a jeho příbuzná byla pod ochranou StB jako nezletilá až do roku 1968 - ještě tehdy ji prý sledovali. Matku i otce jí zavřeli na 10 let, protože podle obžaloby přechovávali nepřítele státu (byl popraven), vtip byl v tom, že oni s jeho akcemi proti režimu nic společného neměli . Ale to režimu nevadilo, bylo potřeba zastrašovat lidi, aby se báli chodit do kostelů, mluvit, bojovat, utíkat, aby jejich děti nosily pionýrské šátky a oni chodili na 1.máje do průvodu. Jak vidno, historické vzpomínky má každý trošku jiné. Podle toho, jak ho režim potrefil nebo oblažil.

7 0
možnosti
DR

"Jak vidno, historické vzpomínky má každý trošku jiné."

Naprostý souhlas. Já třeba jako kluk chodil na 1. máje do průvodu rád. Jednak úplně všichni zaměstnanci nejmenovaného zaměstnavatele (což byl případ mých rodičů) dostávali každý 50 Kč za účast, což byly tehdy dohromady velmi slušné peníze, ale hlavně, vzhledem k dobrému kolektivu to tehdy bývala velká sranda. R^

1 1
možnosti
JL

Brambory za 20 určitě někomu vadí a někomu vůbec ne - např. dneska Lídl za Prahou: paní přede mnou ve frontě nakupuje jídlo za 1600 kč... Tak ta na brambory určitě má. Já nakupuju za 107 Kč (včetně novin) - jsem důchodce a další příjmy nemám, ba dokonce nemám ani regulovaný nájem, takže nákup za 200 je už pro mě hodně. Čili bych se zeptal autora: máte jaké příjmy? Bydlíte za 3000 kč měsíčného nájemného nebo ve své chajdě, kterou jste si postavil za komunismu? Pak si nemáte proč stěžovat.

2 0
možnosti
Foto

Koupil jsem na podzim brambory a za cenu obvyklou. Máme je ve sklípku a jak to vypadá, ani je neujíme. Chodili jsme jako studenti je sbírat. Po hektaru se jich tenkrát urodilo v obci Čížkov na Pelhřimovsku 28 tun. Vyorávali je koně zapřažené do "čerta" a bylo za nimi žluto. Mám známého, který dodává do těchto německých supermarketů zeleninu, tudíž zná nákupní cenu. Je desetinou prodejní.

2 0
možnosti
PD

P84e36t98r 84D26r65a78p82a17l

22. 1. 2020 14:19

jen úcta k šedinám mi brání ten blábol nějak komentovat

12 1
možnosti
Foto

J52a37k75u87b 37R26o76t97h

22. 1. 2020 16:19

Já se, sám už šedý vous mám, vůbec neostýchám komentovat, ten starý rudý nok si to zaslouží v každém svém pajánu na reálný socialismus.

1 0
možnosti
DR

"Přes těžkopádnost tehdejšího systému bylo do konce 60.let vybudováno výkonné zemědělství..."

Zato dnes jsme díky věčně nenažraným kapsám různých lobistů, developerů a politiků vymysleli nový způsob rozkvětu našeho demokratického zemědělství a tj. zastavování té nejúrodnější zemědělské půdy průmyslovými halami, čili věc která se už nikdy nedá vrátit zpátky. Bravo, jen tak dál. Ať žije demokracie.

2 3
možnosti
MJ

Vy jste byl vždy komunista jste komunista a vzhledem k Vašemu věku jak dlouho ještě budete komunista. Urazil jste slovenskou prezidentku a Miladu Horákovou, Vy rudý nevzdělanče.

7 2
možnosti
Foto

Jste jen smutný příběh smutného člověka v době kdy máte svobodu. Víc nelze dodat.

12 0
možnosti
DV

D30a60v39i20d 11V17l54k

22. 1. 2020 14:09

Ani jsem to nedočetl. Mrzí mě, že lidé jako Vy zamořují prostor těmihle komoušskými žvásty. jste typickám příkladem toho, že stáří není nutně moudré.

14 3
možnosti
DR

Zrovna od Vás ty kecy o žvástech fakt sedí.

5 9
možnosti
Foto

Sorovská princeznička.... zato Vy jste Rudý Bajaja. Možná vyznamenala Horákovou, protože Československo? Rozjásaná padesátá léta... jj, děda taky jásal, když před hlavní samopalů odevzdával svý políčko... a ještě víc jásal, když pak z družstva vystoupil, musel odevzdávat nehorázný odvody.I hlad byl. A moje babička ač od čtrnácti sloužila a pak se vdala za domkaře kterému porodila sedm dětí a tedy tím pomohla výrazně i k budování toho Vašeho ráje umřela v 87. roce a penzi měla dvě stovky.I těch mrtvých při střelbách by nebylo tolik, kdyby Vaši soudruzi dav vždy nemanipulovali. Je mi z Vás šoufl, a to věřte, snesu hodně...

13 0
možnosti
Foto

Prosím zkuste si zjistit, jaké procento činila v r. 1965 soukromé hospodářství. Nechce se mi to dohledávat v knihovně, ale fakt to byl hodně velký podíl.

1 0
možnosti
  • Počet článků 156
  • Celková karma 33,60
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik