Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ano článek máte plný polopravd. Například tím pálením topolů by nezanikl vůbec žádný les, protože se jedná i rychlerostoucí japonské topoly, které se pěstují na biomasu, A tak je to u Vás se vším. Vyčítáte Greenpeace, že něco vypíchn, něco zamlčí a sám děláte totéž.

Ktomu uhlí snad jediné-ono dojde a pak nic jiného než biomasa a obnovitelné zdroje stejně zbývat nebude.

0 2
možnosti
Foto

Ježíšku, obviníte někoho z šíření polopravd a trumfnete to stoprocentním kecem. Vy myslíte, že ty topoly rostou z ničeho? Je to plantáž, kterou musíte nějak obhospodařit a protože na potřeby jednoho rodinného domu potřebujete zhruba hektar, dá se s úspěchem pochybovat o tom, že to zvládnete sám jen s motykou a rýčem. Další věcí je, že ty topoly nerostou z ničeho, ale světe zboř se, rostou z biomasy a když vy tuto budete opakovaně využívat jinak, moc vám neporostou. Navíc, čím rychleji rostoucí rostlina, tím rychleji vyčerpaný potenciál půdy, na které roste. Zkuste si to přerovnat, využívání biomasy není perpetuum mobile, kdyby se začala využívat tak, jak si představují někteří zelení magoři, dojde nám ještě dřív, než to uhlí.

4 1
možnosti

Když čtu ten článek a tu diskuzi, obávám se, že budeme brzy "100 let za opicemi". Vývoj prostě nezastavíme, tolik miliard lidí s rostoucí spotřebou všeho prostě musí řešit odpady, energie a životní prostředí. Žiji na vesnici, lidé se tu musí postarat sami o sebe. Pokud bych nechytal dešťovou vodu, byli bychom v posledních dvou letech na suchu, je to bída i během této zimy. Topím dřevem v moderním kotli s akumulačními nádržemi a žasnu nad jeho účinností a malou spotřebou dřeva. Proč se bránit obnovitelným zdrojům? Se sousedy si pochvalujeme, jak máme najednou čisto, když jsme skončili s uhlím. Plánuji fotovoltaické panely na střechu a akumulátor z elektromobilu. Můj známý to má a uvažuje o úplném odpojení od sítě ...Budete nás snad kamenovat?

1 0
možnosti

Nikdo Vás kamenovat nebude. Polovina světové populace žije ve městech, včetně mne. Já vážně nemám hektarovou plantáž japonských topolů. Panelů potřebujete cca.7m2 na 1kW ve špičkovém výkonu, který v podmínkách ČR nikdy nenastane. Podívejte se, kolik el. energie Vaše domácnost spotřebuje a trochu počítejte.

0 0
možnosti

L69u85k95a18s 22F54i89k75r

21. 1. 2020 20:38

V Alberte a Saskatchewanu byly Greenpiss dokonce soucasnymy vladami prohlaseny za zahranicicim placene skudce a probyha jejich danovy audit.

0 0
možnosti

"...na obnovitelné zdroje připlácíme přes 40 miliard každý rok..."

Zajímavá byla informace v té diskusi, že na škody, způsobené uhelnými elektrárnami, doplácíme každý rok 50 miliard. To je slovo do pranice... :-)

3 0
možnosti
Foto

To máte pravdu. Zatímco těch 48 mld je celkem nezpochybnitelných a jasně dokazatelných, ze zdůvodnění a pravdivého vyčíslení těch 50ti, by se aktivisté pořádně zapotili a nakonec nedokázali nic.

4 1
možnosti

"I žák základní školy by přitom určitě přišel na to, jaký je to nesmysl. To by totiž ony topoly musely růst opravdu raketovou rychlostí, za svůj krátký život zachytit obrovské množství CO2, aby se potom mohlo toto CO2 vypustit při spalování do vzduchu."

Ono je úplně jedno, jestli by ty stromy rostly rychle nebo pomalu a jestli by za svůj život zachytily CO2 hodně nebo málo. Podstatné je, že když je spálíte, tak se do vzduchu nedostane víc CO2, než kolik ho za svůj život zachytily. Tedy spálením topolu jakoby vracíme atmosféru do doby před jeho výsadbou. To je zásadní odlišnost od pálení uhlí nebo plynu, kdy vracíme atmosféru někam do doby dinosaurů :-)

Pořad jsem neviděl, ale předpokládám, že ten pán měl na mysli Japonský topol, viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Japonský_topol. To je opravdu velmi rychle rostoucí dřevina, kterou můžete začít sklízet a pálit už po 5 letech, nicméně na vytápění jednoho domu se uvádí potřeba 5000 topolů (půl hektaru). Už z toho je zřejmé, že to má potenciál pro lokální vytápění někde na vesnici, ale velkou energetiku to prostě nevyřeší.

10 1
možnosti
Foto

Nejenom že nevyřeší, ale pálením biomasy vykrádáme potenciál půdy, na které ji pěstujeme. V konečném důsledku bychom za pár let zjistili, že nám to nejen blbě roste, ale poslední zbytky půdy splachuje každý větší deštík.

8 0
možnosti

Pane, dopřej předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danušce Drábové nesmrtelnost,alespoň do konce tohoto století..R^:-)

11 0
možnosti

Demagogii Greenpeace hned tak někdo netrumfne.

14 0
možnosti
Foto

K97a77r64e97l 21C43a63c98h

21. 1. 2020 12:09

Každá doba musí mít svůj -ismus. V EU nyní řádí Gretenismus.

17 0
možnosti

No, já bych G zaměnil za K.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS