Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J95o62s14e56f 46P26o91t51r

24. 1. 2020 17:37

Fyzika rozeznává dva druhy pohybu :

Přímočarý pohyb. Tím se pohybují všechna vesmírná tělesa. Náš oblíbený autor R. Feyman k tomu říká :" Důvod, proč se planety a ostatní tělesa samy od sebe pohybují rovnoměrně přímočaře,není znám. Původ principu setrvačnosti nebyl nalezen". Koncentrace hmoty zakřivuje časoprostor a vesmírná tělesa pak jsou nucena obíhat kolem té koncentrované hmoty, ovšem nezřítí se do ní, protože proti té "přitažlivosti" působí odstředivá síla, a ta vychází z hmotnosti tělesa.

Zrychlený pohyb. Na těleso působí síla, která ho urychluje. Zrychlený pohyb je nerozlišitelný od gravitačního pohybu. Když se dvě tělesa gravitačně přitahují, musíme, ať chceme, nebo nechceme , počítat "r" jako vzdálenost středů těles. Tím se nikdy nedostaneme k "r=0" a pokud ano, pak už ta tělesa splynou a jsou jedno.

Gravitační pole je totožné s energií časoprostoru. A energie časoprostoru se skládá z různých druhů energiíí, včetně energie hmoty podle profláknutého fyzikálního vzorce E=m * c2.

0 0
možnosti
JP

J57o26s85e73f 25P91o66t21r

24. 1. 2020 22:14

Ještě bych chtěl dodat.

Každá srážka je katastrofální, ať už se jedná o srážku aut, nebo o srážku hvězd. Je to dáno charakterem toho vzorce. Přitom ale nikdy nedojde k "r"= 0, nakonec tomu brání hmota srážejících se objektů.

1 0
možnosti
JP

J16o56s11e73f 79P22o11t34r

23. 1. 2020 19:45

Měl bych, jako vždy připomínky:

Vaše věta "Když si totiž dosadíme do vzorce výše za r nulu, dostaneme dělení nulou. Když se r=0, pak ty tělesa splynou, utvoří jedno těleso o součtu jejich hmotnosti. Tím se problém vyřeší a žádná nekonečna nevzniknou.

Elektromagnetická síla je založena na záporném náboji elektronu a kladném náboji protonu. Tak to věda popisuje, ale nikdo neví jaká je podstata náboje, co v protonu přebývá a co v elektronu chybí. Atom se snadno rozbije na ionty a pak se volně potulují anionty a kationty.

Gravitace je pouze kladná, je to působení gravitačního pole, gravitační pole je totožné s energií (energie +hmota) časoprostoru. Gravitace stahuje hmotu vesmíru do jednoho centra. Proti ní působí temná energie, jinak také kosmologická konstanta.

Kladná síla gravitace a záporná síla kosmologické konstanty jsou téměř totožné, až na 120 místě za desetinnou čárkou je větší temná energie. Vědci tvrdí, že pokud by byla o řád menší, vesmír by se dávno zřítil do sebe, pokud by byla větší, dávno by se rozplynul a v obou případech by náš stabilní vesmír nevznikl.

Tento vztah mezi těmito silami se uvádí jako důkaz antropického principu.

0 0
možnosti
Foto

To je přece ale nesmysl. V limitě blížící se bodu, která ale ještě v bodě není, se síla limitně blíží nekonečnu. Ten integrál energie prostě vychází nekonečný, nejde to spočítat, ať nad tím člověk filosofuje, jak chce. :-)

To, že náboj v protonu přebývá a v elektronu chybí, je zase další nesmysl. Označení + a - je konvence, která se může klidně přehodit.

Třetí nesmysl je, že je gravitační pole totožné s energií. Energie je jen vlastnost, kterou něco má. Přece nemůžeme říci, že kámen je energie.

Je to celé zmatené povídání bez ladu a skladu a bez smyslu. :-)

0 0
možnosti
JB

R^ Fyziků je, jak vidno. hodně.

0 0
možnosti
JF

.... ale zdá se, že zatracene málo filozofů - natož těch co by si k tomu vzali i fyziku ;-)

0 0
možnosti
JF

Mám za to že se v článku diskutuje vědecká metoda (viz. název který obsahuje část pohádkovou a část fyzikální) - mám za to že je nutné přísně rozlišit dvě roviny a to je rovina (představ, metafyziky a filozofie, smyslu apod. u Einsteina myšlenkových experimentů) a rovinu zkušenosti (pozotování, experimentu, výsledku). Za jevy pozorovanými (fyzikálními. fyzickými, když A tak B) může být pestrá rovina myšlenková s roztodivnými úvahami - zdánlivě nepředstavitelná. ;-) Tyto dvě roviny je zcela zásadní potřeba rozlišovat.

Výsledkem je poté teprve příprava úhlu pohledu (filozofické zpracování) a teprve poté práce s fyzikální oblastí. Resp. jít do světa s vybaven různými představami i zdánlivě nepředstavitelnými.

Prakticky: gravitace - hmota - přitažlivé působení - proč vše neskončí v jednom bodě? - je vyváženo rozpínáním vesmírné bulbliny - resp. vše co se přitáhne je zcela ekvivalentně vyváženo zcela odpovídajícím roztažením vesmíru. Tj. hmota se koncentruje ale jednotlivá centra hmoty (v limitě černé díry) se oddalují (možná nastane situace opačná kdy černé díry začnou hubnout a vesmír se začne splaskávat či se tento proces uděje jen jako nový třesk - tedy okamžité splasknutí jako začátek nového třesku).

A kde je metafyzika? tj. to že jedno je vyváženo druhým a na světě nevzniká nic z ničeho pouze s jednou vyjímkou a tím je polarizace vesmíru z ničeho na začátku ;-) (pokud někdy nějaký začátek vůbec byl ;-) - to je jednoduchý smysl a záměr - rovnováha, symetrie i paradox (nic nevznikne z ničeho kromě jedné vyjímky ;-) a kromě toho zda vůbec o nějakém začátku je možné uvažovat ;-)))

A obhajoba metafyziky? To je stejné jako makroúroveň je podobná mikroúrovni (prakticky sluneční soustava a atom, černé díry a jádro atomu atd.) A kde je ta metafyzika? Vnější vesmír je ten co pozorujeme ale jeden vesmír je též v nás samotných ... přímo před nosem či dokonce ještě trochu hloubš nikoliv dál ;-)

0 0
možnosti
JF

ředstava předchází realizaci. Zákonitosti vesmíru lze pozorovat v každodenním běžném životě ... jde jen o to to vnímat ... Vesmír je právě zde. ;-)

0 0
možnosti
MS

Tak jako základní chybu bych viděl použití Newtonovy fyziky na nelokální vdálenosti (řekněme mimo oblast sluneční soustavy.)

V tomto blogu se zabýváte elektromagnetickými silami, ale vysvětlete mi, proč neprobírat síly gravitační, které by měly vesmír uvěznit v černé díře hned po velkém třesku?

0 0
možnosti
Foto

Jasně. Představa negativní energie vyšla z Newtonovy fyziky, ale stejné nástrahy má i moderní fyzika, jak v blogu naznačeno pro Hawkingovo záření. Jakmile je nějaké energie za naším horizontem, už se vkrádá iluze negativní energie. Třeba virtuální částice si podle Heisenbergovy relace vypůjčují energii z ničeho, tedy v tom "ničem" by měla být negativní energie. Správně je to zřejmě tak, že virtuální částici dodá energii pilotní vlna.

V tomto blogu jsem se prakticky vůbec nezabýval elmg. silami, ale skoro jen gravitační silou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 28,48
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.