Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Moje maminka byla do devadesáti let na chaloupce. Za naší pomoci zvládla vše, každý den si udělala rozvrh, co vše musí stihnout a potom plnila plán. Když dostala infarkt, byla chvíli u nás a potom zase chtěla do chaloupky. Dnes není problém, každý má mobil, tedy jak se něco dělo, žhavila linku. To že měla ten svůj pracovní plán, ji drželo v psychické kondici, tím že zbavíme staré lidi zodpovědnosti nad sebou samým, jim nepomůžeme. Oni potřebují, v rámci svých možností, vyvíjet nějakou činnost, ukázat že nejsou ještě odepsaní a i přes nějaký ten zádrhel, ještě hodně zvládnou sami.

My také děláme chyby, ale ty si nepřipouštíme, nebo je nechceme vidět, u starých lidí však již dostávají název senilita. Je senilní, musím se o něj starat, to slyšíme často, ale někdy méně znamená víc.

Moje maminka i babičkaV se dožily požehnaného věku a věřím že jen díky tomu, že měly možnost býti užitečné. Obě umřely na mozkovou mrtvici, byly si vědomy toho, co je čeká, nečinnost vzhledem k ochrnutí, proto přestaly bojovat.

1 0
možnosti

J28a68n 58H93u94r29k31a

20. 1. 2020 23:50

karma jako hrom já na sociálce když zastupuji ...ne to nejde popsat to se musí zažít co za kreatury vyplodí režim na cílenou likvidaci lidí a čeho jsou schopny

3 0
možnosti
Foto

Prostě máme jako společnost takovou péči o seniory, jakou jsme ochotni zaplatit. Komu se to nelíbí (třeba já), tak si musí včas vytvořit rezervy, aby dokázal péči o své rodiče nebo o sebe dofinancovat. Spoléhat se, že to vyřeší stát, je čekání na Godota.

4 1
možnosti

J83a77n 18Č42u26p

20. 1. 2020 20:32

k popisovanému 2 věci.

K podobným věcem a postupům začalo docházet, když PNP přešlo pod úřad práce. Pokud bylo pod obcemi, přístup byl jiný.

Druhá věc - pokud má paní "bludy", řešit s psychiatrem a zvážit její omezení - není to nic proti paní, její zdravotní stav je jaký je, je to na její ochranu.

2 0
možnosti

P51e17t65r 44A39g58u26l60á71r

20. 1. 2020 17:52

Před nějakou dobou všichni žili pospolu až do smrti těch nejstarších. Tím bylo v podstatě vše vyřešeno. Maldí se učili od rodičů, vážili si jich a učili své děti, jak se mají chovat k babičkám a dědečků, protože oni jimi budou také. Svět se odebral jinam. Mladí vyletí z hnízda, aby si zařídili své byty nebo domy. Banky je každý den madírují tím, že si můžou bez výčitek a vděku komukoliv půjčit v podstatě anonymně u nich. Možná by se měl svět vrátit o kousek zpátky.

6 0
možnosti

Bývalému tchánovi loni na jaře amputovali nohu, měl sepsi a selhalo mu srdce. Byl v kritickém stavu. Nemohl dýchat bez přístroje. Po několika týdnech se jeho stav zlepšil a rovnou z jednotky intenzivní péče putoval na LDN. Tam ležel týden, stále v těžkém stavu a velmi dezorientovaný, když volali už tchýni, aby s ní udělali sociální šetření, které se především sestávalo z otázky, zda si ho je schopná vzít domů a starat se o něj. To byl doslova šok. V nemocnici kolem něj běhal celý tým mladých, zdravých lidí a měli co dělat a najednou vše chtěli přesunout na jednu starou ženskou domů. Naštěstí si ho tam ale ještě nějaký čas nechali, dokud se ještě trochu nezlepšil, ovšem i tak ho poslali domů v ne zrovna dobrém stavu, dezorientovaného, s hnisajícím pahýlem po amputaci, ne příliš dobře kompenzovaným diabetem, bez převazového materiálu aspoň na 1 den a zcela bez léků. V té době byl úplně ležící a jediné, co zvládl, bylo se s dopomocí najíst. Nejsem schopná pochopit, jak si něco takového mohla nemocnice dovolit.

Vím, že se můj příspěvek netýká příspěvku na péči, ale chci tím jen upozornit, jak někdy zdravotnická zařízení jednají s pacienty a rodinami seniorů.

7 0
možnosti

Vy si pletete nemocnici a pečování. V nemocnici se léčí, v pečovateláku pečuje. Pokud nemocnice nemá co na pacientovi léčit, tedy není indikována žádná léčba placená pojišťovnou, tak co by v nemocnici dělal a kdo by uhradil pobyt v nemocnici? Pokud se vám zdálo, že je špatně léčen, navštivte revizního lékaře jeho zdravotní pojišťovny či podejte žalobu. Existuje i řada soukromých zařízeních, existuje agentura sester, kde si můžete objednat třeba tým sester. Pokud nemáte peníze, můžete prodat byt, dům, chalupu.

0 0
možnosti

Řekl bych, že mezi domovy seniorů a zmíněnými posudkáři panuje tak znamenitá shoda (dohoda), že pak už nezbývají prostředky pro skutečně potřebné mimo tato zařízení.

1 0
možnosti

To ne, ale senioři, kteří jsou v domovech, se neposuzují sami - je u toho někdo kompetentní, kdo ví, že hrát si na hrdiny je pitomost, a netrpí úzkostí, aby se tatínek na ně neurazil, když o něm řeknou, že si nedojde sám na záchod. Proto objektivněji popíšou stav toho člověka a mají větší šanci uspět. Viz můj předchozí příspěvek. Kdyby to tak dělali i rodinní příslušníci, kteří se starají, a ze zbytečné skromnosti netajili, kolik toho pro toho člověka musejí udělat, aby byl v pořádku, měli by hned více bodů.

1 0
možnosti

Dobrý příspěvek. Je ovšem nutné vidět to také trochu z druhé strany - když jste u toho posuzování, hovoříte i vy jako pečující osoba? Nebo necháte mluvit jen maminku, protože je vám trapné ji opravit, když tvrdí, jak všechno zvládá? Protože ten lékař to neví, on tam s vámi není, když ji páčíte ven ze zablokovaného záchodu, zvedáte ze země a naléváte talíř s polévkou. Pokud lékař/sociální pracovnice slyší maminku, která říká, jak se o sebe umí postarat, a vy mlčíte, čímž to potvrdíte, nemá důvod vám přiznat vyšší stupeň.

Vy při posuzování musíte jasně říci ne to, co maminka dokáže, ale co nedokáže (a když se vás na to ptají, nesmíte hned říci "vlastně celkem ano", když v té oblasti bývá problém. Nedokáže vstát, když upadne, zejména na záchodě. Nedokáže si odblokovat chodítko, když se jí zasekne o nábytek. Nedokáže si sama jídlo dát na talíř a donést si ho na stůl. Nedokáže si obléci nic komplikovanějšího než pyžamo a není schopna posoudit, jak se obléci vzhledem k počasí. Nedokáže si zavolat pomoc telefonem. Nedokáže kontrolovat, zda jsou spotřebiče vypnuté či zapnuté. To přece není ani nepoctivé, ani ostudné, pouze konstatování faktu. Lékař ani sociální pracovnice tam nejsou celý den s vámi, oni to nevědí a bohužel ne každý z nich je dost empatický, aby se zeptal ty správné otázky. Sama jsem u podobného posuzování byla vícekrát (ve vlastní rodině i mimo ni) a vím, že záleží jak na tom, jak lékař/pracovnice situaci posoudí, tak na tom, co jí rodina řekne - oni přece nemají důvod vám nevěřit, když řeknete "no, nějak to maminka zvládne". Ano, oni vidí, že mají před sebou křehkého seniora s určitou diagnózou, který typicky má takové potíže, ale pokud senior tvrdí, že je samostatný a rodina to potvrdí, proč by se vyptávali dál?

6 0
možnosti

Se vším, bohužel, souhlasím. V zahraničí je to tak, že sociální pracovní /pracovnice několik dní žije s rodinou ve dne v noci, pak získá objektivní informace o člověku, kterého má posoudit ohledně dávek. Chápu ale, že v zahraničí je to o jiných finančních možnostech jak pro potřebné, tak pro sociální pracovníky. Hlavně, že si hrajeme na vyspělou společnost.

:-(

6 2
možnosti

Sám jsem tak několikráte žádal pro babičku a dali pro ni kartičku, že má nárok na sedadlo pro invalidy v MHD a já říkám a kde je k té kartičce člověk, který ji na to sedadlo odnese, ona se sice pomocí dvou berlí byla schopná pohybovat, ale jen po rovině a jen krátké vzdálenosti, nějaký schod byl už bez asistence nepřekonatelný problém a stejně jsem neuspěl, ale kupodivu když šla do zařízení pro takto postižené osoby, tak ji bylo vše do měsíce přiznáno, takže asi tak to tu funguje.

11 0
možnosti
Foto

Nyní čekáme na výsledek na žádost.Velke naděje si ovšem neděláme,maminka jako spousta dalších seniorů si při posuzování hrála na hrdinu co vše zvládne....realita je ovšem jiná.Zstim to jde, ale blíží se den,kdy už toho bude moc.Zdravi a mladší senioři ovšem musí za 5 miliard jezdit vlakem zdarma a pak jít nadšeně volit.Mezi nemocnými seniory,kteří už to nezvládají zadní voliči nejdou a tak mají smůlu....

2 7
možnosti

Nový systém posuzování vznikl ještě před tím, než šel Babiš do politiky, ale chápu potřeboval jste si plivnout.

5 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS