Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Chtěk jsem se k tomu také vyjádřit, ale zásadní věci k tomu už jsou a v nejbližších dnech ještě přibudou na Střídavce. Tak snad jen podotknu, že se poněkud lišíme v postoji k tomu, zda umožnit odcizení dítěte. Zlu se prostě neustupuje. Naopak se shodneme v kritice přístupu státu, který na matčino bránění v kontaktu reagoval příliš pomalu.

0 0
možnosti
VM

Děkuji za další skutečně zasvěcený příspěvek. Jste jedna z mála, kdo umí vyhmátnout, kde se skrývá skutečný problém. Jak je možné, že (i když v honbě za pomyslnou spravedlností) někdo zveřejňuje v bulvárním tisku soukromé, zcela identifikovatelné, velmi intimní a drásavé fotky a videa svých dětí, a ještě se ohání tím, že je to pro jejich dobro? Byly doby, kdy přinést do školy svou domácí fotografii a zveřejnit ji na tablu k nějaké příležitosti byl výjimečný okamžik u příležitosti ukončení školy nebo něčeho podobného, a dlouho jsme vybírali, jakou fotku tam doneseme. Dnes je každodenní zveřejňování fotografií a videí skoro standard, aniž by si lidé uvědomovali, že až si jednou tyto děti budou hledat partnera nebo práci, všude na internetu budou k dohledání videa a fotky, za které se budou stydět a ke kterým budou muset zaujmout stanovisko. To je něco stejně hrozného jako ty dětské dluhy, které se teď už konečně začínají nějak řešit. Jenže dluh splatím, i jako dospělý, a zmizí, kdežto bulvární článek bude někde v nějakém zapadlém archívu na serveru na kdovíjakých ostrovech dál, a až budou ty děti dospělé, bude se jim vracet jako bumerang znovu a znovu a znovu...

2 0
možnosti
Foto

J64a17n88a 65M93a87j67o35v75á

20. 1. 2020 18:22

Věro, děkuji, že jste se zastavila a četla i napsala. Ano, přiznávám, že z nastavování dětí jako veřejných štítů do médií mám fakt husí kůži a byvám vzteklá.

A děkuji za pochvalu. Víte, pro mne je (bohužel) snazší se zorientovat, protože v podobné situaci dlouhodobě žiji a není z ní v zásadě úniku. A i já mám své mediální alter-ego, které jsem si nepřála a ono si žije vlastním životem s mým jménem. To by přimělo k obezřetnému testování informací asi každého.

0 0
možnosti
Foto

Lituju hlavně ty děti, těch se to dotýká nejvíc. A tobě, Jani, dík za přiblížení tohoto příběhuR^

1 0
možnosti
Foto

J80a24n89a 91M20a98j53o17v22á

20. 1. 2020 10:56

Naprosto souhlasím, pro děti je to šrám na vždy.

Dospělí už mají nějakou zkušenost za sebou, mají se čím chránit, dokážou se zorientovat nebo by aspoň měli. Je to náročné a život ovlivňující hodně, ale ne tak destruktivní jako pro děti.

Vůbec si nedovedu představit, jak bych si s takovou situací (jako rodič) poradila.

1 0
možnosti
Foto

Hlava mi to nebere. Hlavně nechápu, jak je možné beztrestně medializovat příběh nezletilého dítěte. Ano, máme taky svobodu tisku, ale taky novinářskou "etiku", jejíž porušení by mělo stát citelnou částku pokuty, která by se ani nejčtenějšímu bulváru nevyplatila.

Nejsem schopná v tomto případě fandit ani matce ani otci, ale mám silné podezření, že ani jedna ze stran není bez viny. Taky nechápu stát, proč nenařídí v takto zapeklitých případech pobyt dítěte v náhradní rodině (ústavní péče by měla být krajní řešení), když oba rodiče (zjevně) nefungují, jak mají. Tuším, že orientovat se v tomto případu je asi tak těžké, jako procházet se v minovém poli, ale když jde o dítě, měla by snad ksakru existovat jasná pravidla neumožňující manipulaci a citové vydírání ani jednou stranou sporu. A nebo ne?

4 0
možnosti
Foto

J14a77n77a 10M40a60j47o61v92á

20. 1. 2020 10:34

Ano, upřímně, nadzvedlo mne zejména to video, kde mluví sama A. Je jí jedenáct, je pod neustálým tlakem, neustále netuší, co se bude dít dál a do toho jí někdo (Blesk, ale ten ji asi nepřepadl na ulici) strčí před pusu mikrofon... a vůbec, na netu jsou desítky fotek na kterých má sice zakryté oči, ale její příbuzní jsou tam k poznání, tedy její okolí stejně ví, že je to ona... Toho, kde tohle dovolil, nebo tomu nezamezil, ač mohl, bych na ten internet pověsila taky. O pokutě bulváru ani nemluvím.

Nechci se fakt vymezovat vůči rodičům a hledat viníka. Minimálně prostě oba vlítli do vztahu s člověkem, který už měl dvě děti (otec určitě, matka pravděpodobně) a jeho "vztahová historie" mu byla známá. Kdo tam ale funguje a kdo ne, si vůbec netroufám posoudit. Nicméně sedm let je pekelně dlouhá doba oni teď mají v rukou rozhodnutí, které se k té době vztahuje. Desítky věcí se mohly změnit, posunout, všichni ti lidé se změnili. Na začátku si nejspíš všichni mysleli, že to, že soudy trvají takhle dlouho je mýtus a děje se to zřídka a jinde a rozhodně ne jim.

A teď je v tom jedenáctileté, sedm let takovou zátěží zmítané dítě... škoda slov.

0 0
možnosti
ND

Milá Jano, článek je vynikající, protože přesně pojmenovává jednotlivé kroky tohoto případu.

Také zmínka o tom jak většina lidí slepě věří médiím co napíši je krásně patrné i zde na blogu. Jak jsem psala na fb, ještě "nezaschne tiskařská čerň " a zde již vyskakují články reagující na media a to tak, že zprávě bezmezně věří, i tomu, že je v ní celkem často pokroucená informace směrem jak se někdy novináři hodí.

2 0
možnosti
Foto

J71a91n63a 36M24a97j89o94v76á

20. 1. 2020 10:58

Děkuji Vám, Naďo. Především za trpělivé pročtení či spíše prokousání se příběhem.

Ano, kromě délky rozhodování soudů ještě kroutím hlavou i nad nekritičností našeho myšlení. Jako bychom pořád nějak "uctívali" to známé "co je psáno, to je dáno." Jenže to pochází z doby, kdy nemohl být publikujícím autorem kdokoliv...

0 0
možnosti
MP

Váš rozjitřený cit v této věci, kterou líčíte lze pochopit.At 1 jste žena a už to Vám dává jaksi od přírody větší podíl chápat a rozsuzovat tyto věci více srdcem.At 2 patrně jste si poněkud podobný příběh sama prožila v manželství, alespoň tak to naznačujete.Odsuzujete a nelíbí se Vám jednání soudu.Nevím.Pro soudce je to vždy ošidná věc nějak rozhodnout. A rozhodnout podle stávajících zákonů, možností, vlastního u'sudku. Ale rozhodnout musí. Nedával bych soudu až tak vysokou vinu za rozhodnutí které učinil.Že na chování svých rodičů v těchto případech doplácí děti, a to někdy strašlivě, je jisté.Dítě je poznamenáno v tomto směru i v dospělosti,A bohužel hodně se jich chová i ve svém manželství podobně.

0 0
možnosti
Foto

Článek je dlouhý a asi jsem to nedokázala dobře zdůraznit, ale v žádném případě neřeším to, JAK rozhodl soud a nehodnotím důvody. Nemám k tomu dost informací a dávno už nejsem naivní.

Vadí mi ale, a to hodně, že to hledání rozhodnutí trvalo sedm let.

To je tak dlouhá doba, že nynější, ať už by bylo jakékoliv, rozhodnutí vlastně nemůže být dobré.

1 0
možnosti
Foto

Mně už minule zaujalo, že si holka pamatuje to násilí, když musela být tak maličká...

1 0
možnosti
Foto

J85a40n88a 36M63a60j71o61v17á

19. 1. 2020 21:25

Ona v tom videu tvrdí, že měla šest nebo sedm...

Upřímně, tohle bylo jediné video, které jsem si do pátku nepustila - přišlo mi to už "moc". Ale upozornění přišlo z diskuse pod předchozím článkem - někoho zaujalo, vnímal ho jako věrohodné.

A mně (kromě toho rozporu) fakt vrtá hlavou, kdo tu holku nastrčil mikrofonu a proč. Nedovedu si představit, že bych něčemu takovému dítě vystavila, a to i když byt to byla pravda. Spor rodičů prostě není jej boj. A nesmí být.

1 0
možnosti

Přečetla jsem to jedním dechem. I mě tyhle dětské osudy nezodpovědných rodičů, ale i úředníků vyvádějí z míry.

Špatně je, že je to pro úředníky "jeden případ z mnoha" (myslím.obecně), a jak píšeš, spí klidně.

A o státu jsem psala minule. Už by měl laskavě "pohnout hýžděma", a nebabrat se v osobních soubojích.

2 0
možnosti
Foto

J93a64n13a 42M20a12j51o56v44á

19. 1. 2020 21:26

Pořád mne nepřestává překvapovat to, že nikomu nevadí, že v těch dětech navždy něco "poškrábaného" zůstane.

1 0
možnosti
  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.