Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LH

Důstojný pán už svoji důstojnost dávno ztratil :-/

1 0
možnosti
Foto

I já mám ten pocit.

0 0
možnosti
AM

Jste trapný. Už i Duka vadí, že nedští oheň a síru na Zemana a Babiše ?

Jinak byste ho velebil RvRvRvRvRv

2 1
možnosti
Foto

Děkuji za příspěvek na kterém se dá dobře dokumentovat lidská zabedněnost. Kritizuji kardinála Duku za zcela neadekvátní reakci, která bohužel může i vypovídat o jeho dalších vyjádřeních a postojích. Má-li to něco společného s tím, že jde na ruku současnému establishmentu nevím, ale možné to je. Nicméně doporučuji komentovat to, co si přečtete a ne to , co si myslíte, že si já myslím, to je opravdu trapné.

3 0
možnosti
Foto

Film jsem viděl ještě před avizem pana kardinála a považuji jej za velmi povedený. Pan kardinál by se měl zaměřit na vnitřní záležitosti katolické církve nebo konečně odstoupit.

0 2
možnosti
Foto

Dík!

Film jsem ještě neviděl, ale zachytil jsem rozumnou recenzi na TV Noe, což je stanice profilovaná jako křesťanská a svojí činnosti a otevřeností se mi líbí. Ta sice upozorňuje na faktické nesrovnalosti v popisu obou postav, ale zároveň uznává právo na uměleckou fikci a vyjadřuje potěšení nad tím, že dané dílo vzbuzuje zájem veřejnosti o problematiku církve, jejích institucí a osoby hodnostářů. Notabene papež František patří k nejpopulárnějším osobnostem světa.

Problém u podobných filmů (i na témata úplně jiná než církevní) vnímám dvojí

1/ Zda se dílo vědomě snaží manipulovat veřejným míněním tím, že zobrazované postavy a děje "výrazně posouvá" neboli lže úmyslně s cílem poškodit. Mezi zvlášť křiklavé případy bych zařadil hru Rolfa Hochhutha "Náměstek", která byla "dítětem" sovětských tajných služeb, s cílem co nejvíce zdiskreditovat Pia XII., oponenta totalitních režimů a po válce pevného protivníka komunistické říše zla. Hra velmi negativně ovlivnila veřejné mínění. S mnoha předsudky se dodnes jen velmi těžce zápolí a nesnadno se napravují. A nemohu nezmínit kauzu, jak strašlivě byla na staletí pošpiněna pověst Salieriho literární fikcí. Čili i každá umělecká fikce má své meze a žádná neomezená svoboda umělecké tvorby neexistuje. Je nesmyslná stejně tak jako je naprostou utopií "neomezená svoboda" řidiče jet po dálnici jakoukoliv rychlostí a jakýmkoliv směrem.

2/ Je tu také problém diváka, aby nepodlehl pokušení ztotožnit si obsah uměleckého díla s historickou fakticitou. (Viz pevně zakořeněné "historické" představy o husitech dle filmů O. Vávry).

Mnohé nosím v srdci, např. četl jsem krásné Ratzingerovy knihy dávno před jeho zvolením za papeže. Ve skutečnosti jsou oba papežové velkými vzdělanci a vzájemně se chovají k sobě s mimořádnou úctou. Bude jen dobře, když se lidé o oba a o jejich myšlení budou více zajímat. Např. Františkovy tweety stojí za pravidelnou pozornost. Nemluvě o encyklikách. Třeba Laudato sí, o životním prostředí.

4 0
možnosti
Foto

Děkuji. :-)R^Naprosto souhlasím. Film ve své podstatě nezkresluje dva rozdílné proudy v katolické církvi demonstrované na dvou odlišných osobnostech. Zkresluje v zájmu komerčního úspěchu dílčí zápletky a jistě výroky, které by třeba ani jeden z papežů nevyřkl. To ale není podstatné. Podstatné je, že film nikoho neuráží a vyjadřuje respekt a předkládá divákovi názor, jakým směrem by se měla katolická církev ubírat. Podotýkám názor, nikoli dogma.

0 0
možnosti
JS

Zřejmě si myslíte, že Váš komentář je chytřejší, a proto jste chytřejší, než Dominik Duka.

Pro Vás je komentář pana Duky jednoduše hloupý, čímž přeneseně za hloupého označujete i jeho autora. Někteří lidé prostě považují jiný pohled na věc, než mají oni, jednoduše za hloupý. Jenže asi byste si měl uvědomit, že znalost prostředí katolické církve, znalost názorů a díla zmíněných papežů, nemluvě o znalosti věroučných textů, je u Dominka Duky naprosto diametrálně větší, než u Vás. Chápu lidi, kteří s názorem Dominika Duky nesouhlasí, ale označovat jeho komentář za hloupý, je pouze trapný pokus o urážku. Možná Vás irituje spíše skutečnost, že Dominik Duka nesnáší progresivní orwellovskou levici.

12 0
možnosti

J51a76k77u40b 49Š73o33l21c

16. 1. 2020 12:52

Komentář pana Duky ukazuje, jaký film to je. Děkuji, když chci vidět správnou novodobou propagandu, stačí mi pustit si déčko.

2 0
možnosti
Foto

Déčko už zdatně v propagandě dotahuje byvší Pionýrskou jitřenku. Ostatně soudím, že koncesionářské poplatky ČT musí být zrušeny (volně dle Cato).

1 0
možnosti

Natož film Klér (2018) musí být pro křesťany ještě více nestravitelný :-/

1 0
možnosti