Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Opožděně zasloužená karma. A z TOP10 souhlasím. R^:-)

0 0
možnosti

Vcelku s takovým výběrem souhlasím, jen bych do TOP10 propašoval profesora Antonína Holého, který díky svým objevům na poli medicíny zachránil spoustu lidských životů.

0 0
možnosti
Foto

Pan profesor Holý je opravdu dost opomíjená osobnost a i já jsem na něho bohužel zapomněl....takový je ovšem dnešní svět,člověk honící mičudu po hřišti je mnohem slavnější a uznávanější než vědec zachranující lidské životy.;-)

3 0
možnosti
MK

TOP 10 je zkreslující pro malý počet: Zátopek - Čáslavská, Smetana - Dvořák - Destinová, atd. Vždyť i oborů, v nichž se Češi proslavili, jak doma tak i v zahraničí, je více. Optimální bych si představoval tak první stovku.

0 0
možnosti
MK

P.S. Další sporný bod je , jak hodnotit žijící s osobnostmi z minulosti; za 100 let budou vedle sebe stát možná např. Zátopek a Jágr. Obecně - každý takový výčet je hodně subjektivní.

0 0
možnosti
VF

Č.11 autor Věstonické Venuše. Díky této české dámě nás znají ve světě.;-)

0 0
možnosti
Foto

Několik poznámek:

- Chybí vědci a vynálezci. Alespoň jeden ze skupiny Mendel, Diviš, Ressel, Křižík.

- Hus nebo Žižka coby představitelé fenoménu husitství, který nejen naše dějiny ovlivnil na stovky let

- U Smetany by to chtělo opravit překlep (neměl by být smeten)

- pokud je u Wericha na překážku jeho role levicového aktivisty (kterou na druhou stranu využil pro pomoc například v seznamu uvedenému Burianovi), tak u Čáslavské bych jako nezanedbatelné minus bral její nepříliš zvládnutou roli matky.

- Když už jsme u Osvobozeného divadla, tak určitě je velkou osobností Ježek (osobně považuji jeho dílo za nadčasovější než V+W).

Jinak je ale asi ten výběr poměrně reprezentativní.

0 0
možnosti
Foto

Máte pravdu na vědce jsem zapomněl,ale to vlastně i ukazuje,že práce a výsledky vědců jasou často neprávem v pozadí a pokud jde o Husa a Žižku tak zmého pohledu měli negativní vliv na Česko a to z mého výběru vyřadilo.Také jsem nebral v potaz přímo osobní život, ne každý byl bez chyby...

0 0
možnosti
MK

Váš výběr respektuji. V mém výběru by určitě nechyběl vynálezce a podnikatel František Křižík.

1 0
možnosti
JM

To Vaše pořadí mě celkem sedí. U těch králů je vždy celkem problém, Přemysl Otakar II měl také matku z ciziny, Konstancii Uherskou. Ale jak on, tak Karel IV, se cítili být Čechy.

Pak musím připomenout, že Jiří z Poděbrad potlačoval zbytky radikálů až později. Pokud jste bojem se Sirotky myslel Lipany, tam mu bylo 14 let a jeho účast byla formální, strejda mu chtěl ukázat realitu tehdejšího života.

A klidně bych někam k 10 místu dal i toho Žižku. Ano, ničil zemi, ale porazil 2 křížové výpravy, které ničili zemi také. A je náš největší nikdy neporažený vojevůdce, který má v historii své místo. Možná by Vás překvapilo, jak je hodnocen na anglické wiki - třeba jako jeden z těch, kteří úplně změnili dosavadní způsob bojů, takže se hrady a rytíři na koních stali v podstatě zbytečnými. A odkud pochází třeba dodnes používaný název pistole či houfnice ? Mnohem později provozoval taktiku úplného zničení zázemí nepřítele třeba generál Shermann. Vůči civilistům na americkém Jihu to nebylo právě košer, ale důležitý byl výsledek - zlomení odporu Jihu.

Ostatní národy si docela považují svých hrdinů, byť to dnešním a vlastně i tehdejším pohledem byli vrazi. My jsme výjimkou. Pokud je to z důvodu, že jsme kulturní a mírumilovny národ, je to jen dobře. Pokud si jen zbytečně, na rozdíl od ostatních, sypeme popel na hlavu, není to dobře.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za doplnění,psal jsem z hlavy a tam bohužel rodokmen Přemysla Otakara ii nemám a proto ta nepřesnost.Nikdy neporažený Žižka je ovšem mytologie....

0 0
možnosti
MJ

No jasně, je to názor do pranice , jako v Čechách ostatně o všem, ne že úplně souhlasím ale Vám karma.

0 0
možnosti
Foto

Že si nikdo nevzpomněl na Karla Gotta? :-)

1 0
možnosti
JL

Je to vlastně odpověď na tenhle článek. Proto tam Karel Gott není.

https://martinvlasak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=741745

0 0
možnosti
PN

P90e95t74r 25N93e47d82v78ě80d

13. 1. 2020 20:10

Pěkně popsaný výběr Vaší elitní desítky.R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.