Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Věci kolem druhé světové války znám z vyprávění prarodičů a podle jejich vyprávění zkreslovali dění komunisti a zkresluje se i nyní, jen nyní je to trochu jiné, ono se vysloveně nelže nebo nevymýšlí, až na některé výjimky, ale prostě se o něčem mluví a něčem nemluví, vytahuje se co se hodí a co se nehodí se nechá u ledu a tak dochází pak k dojmu, že se falšuje, ale ono se jen brilantně kličkuje;-).

3 0
možnosti
JN

To jste napsal zcela trefně. R^

3 0
možnosti
JM

Já bych podmínil neodstranění Koněva, tím že se Rusko začalo skutečně starat o pomníky československých legii.

3 0
možnosti
JP

Bohužel Vy a Vám podobní se snaží historii ohýbat.

2 2
možnosti
PN

Píše se, že byla socha odhalena 9.5.1980, v den výročí tehdejšího datumu osvobození. Ten datum odhalení nahrává myšlence, že to bylo primárně k výročí osvobození. vše další je jen spekulace.

A velitel vojsk 1.ukrajinského frontu...to bylo na původní desce, tedy je tam zmínka o těch, kterým velel.

1 0
možnosti
LB

Otevřela jsem předlistopadovou učebnici dějepisu pro I. a II. ročník gymnázií a I. ročník středních odborných škol.

K osvobození Prahy učebnice uvádí: "Hitlerovská vojska v Čechách odmítla kapitulovat a chtěla si probít cestu na západ. Když 5. května propuklo povstání pražského lidu proti okupantům, hrozilo vážné nebezpečí, že tyto nedotčené hitlerovské síly zničí Prahu. Sovětské oddíly však rychle pronikly od Berlína do Čech a dne 9. května Prahu osvobodily. Tím skončila Velká vlastenecká válka..."

Co k tomu dodat, pane Nožičko?

11 0
možnosti
Foto

A co na tom je věcně nesprávného? To si fakt myslíte, že by se Praha udržela (Jak dlouho), kdyby se sovětská armáda obsadilo toliko pásmo východně od Plzně. Třeba kvůli Jáchymovu. A na zbytek se vykašlala.

A proč tedy ti Pražané Koněva tak bouřlivě uvítali? A zasypávali sovětské vojáky šeříky?

2 5
možnosti

M79i79r17e84k 38Ř12í81h90a

6. 1. 2020 10:18

Začal jsme choditm do školy na v roce 1979. Dějepis byl samozřejmě idově zabarevený, ale byly i knihy popisující boje jinde než než na východě (třeba od pana Hubáčka), byly knihy našich pilotů a to i těch ze západu a také jsem měl prarodiče co válku zažili. Čili nemyslím, že jsem vyrůstal v ně jaké vylhané historii. Samozřejmě se oficiální přístup po revoluci změnil, není však vynucen státem. Fakt, že většinu ztrát němci utrpěli na východě (teda s vyjímkou jejich námořnictva) se popřít nedá. A proto nesouhlasím s dost často prezentovaným názorem, že v roce 1945 došlo k vystřídání okupantů na našem území. Bez bojů na východě, by byla jákákoliv diskuze jen hypotetická, západní spojenci neměli na to němce porazit a nebo by to trvalo mnohem déle. Nechci domýšlet co by bylo, pokud by němci měli víc času.

1 0
možnosti
MT

M97i17l61a26n 88T12ů20m43a

6. 1. 2020 9:15

Osobně mi třeba vadí, že se sice zdůrazňuje pakt Molotov - Ribentrop a o Mnichovu se taktně mlčí, ale: Opravdu to chcete srovnávat? Tomuhle vynesení historických faktů na světlo světa říkáte falšování dějin?

Já osobně jsem moc rád, že už Plzeň osvobodili Američané a ne Rudá Armáda, že se ví, co opravdu dělali Vlasovci a koneckonců třeba pravda o roku 68. Když jsem chodil do školy, tak jsme slavili Květnové povstání českého lidu, válka končila 9. května a měli jsme Poučení z krizového vývoje.

Novotný je šašek počmáranej, nemám ho rád, ale tady posloužil dobré věci. Vy jste možná o vlasovcích věděl vše, já ne (jenom, že to byli nějací zlí lidé) a jsem nebetyčně naštván na komunisty a na sebe, že se ke mě takové informace nedostaly.

A to, že tady o tom diskutujeme a nemusíme za to do kotelny, na výslechy, děti nikdo nevyhazuje ze škol, tomu já říkám pokrok. Pokud chcete, aby se tyhle časy vrátily, já ne!!

2 0
možnosti
Foto

A co kdybyste se ještě naučil sám informace hledat? A pokud to neděláte, neměl byste být naštván sám na sebe, nikoliv na komunistyy?

0 0
možnosti
ŘK

Souhlas a karma i když nemyslím, že by se dějiny vyloženě falšovali, ale spíše ohýbají současným potřebám. A památníky se u nás odstraňovali už za první republiky a třeba i v Americe jsou trnem v oku památníky osobností, které za občanské války stáli na špatné straně. Můj osobní názor na výklad dějin by se dal shrnout dvěma rčeními, jednak "Dějiny píší vítězové" a pak "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej", tak to bylo, je a pravděpodobně stále bude za každého politického režimu. Nějaký absolutní a nezaujatý výklad dějin je asi jen čirá utopie a vždy bude relativní a ovlivněný některým z výše uvedených rčení.

0 0
možnosti
JB

40 let se u nás dějiny falšovaly. A v této falši vyrostly celé generace. Na tom se doufám všichni shodneme.

A otázkou je, co si dnešní střední a starší populace z dob socialistického školství odnesla - jestli náhodou není natolik pokřivena, že pravdivé informace vyhodnocuje jako falešné.

13 0
možnosti
Foto

A jak se v podstatných záležitostech tehdy dějiny falšovaly? Pokud tím nemyslíte, že 28. říjen se slavil jako Den znárodnění. Konec konců to byla pravda. Falšovat, to znamená vědomě znát, jaká je pravda, a hlásat něco jiného. Tak to ale zase ne. Oni vážně věřili tomu, co říkali. Nemůžete ani katolík třeba tvrdit, že protestanti falšují křesťanství a naopak. Používejte prosím pojmy přiměřené situaci. A ta zní, že každý má svou vlastní interpretaci historie v souladu se svými zájmy a znalostmi.

0 0
možnosti
ZH

"ovšem předtím po většinu války bojovali na straně hitlerovského Německa?"

Nesmysl, když ROA vznikla v listopadu 1944 a do války zasáhla až v březnu 1945 při bojích na Odře...

7 0
možnosti
JN

V tomhle jsem udělal nepřesnost, za kterou se dodatečně omlouvám - správně by bylo: "ovšem předtím část války bojovali na straně hitlerovského Německa"

(už na to níže v diskusi upozornil i pan Caha)

1 0
možnosti
  • Počet článků 1584
  • Celková karma 40,03
  • Průměrná čtenost 3238x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik