Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M83i25r23e90k 48Ř45í98h75a

2. 1. 2020 17:25

Promiňte, ale důchodci a státní zaměstnanci žádné daně neplatí. Díky nim rozpočet neroste. Jejich důchody a platy už zaplatili zaměstnanci, ičaři a firmy. Z těchto peněz se plní státní rozpočet a tyto peníze se pošlou výše jmenovaným skupinám. To co se formou nějaké daně vrátí do rozpočtu už tam bylo, takže pokud by se napřjklad řeklo, že důchodci nebudou platit DPH ani jinou daň a adekvátně se snížil důchod vyjde to na stejno. Tím co tyto skupiny odvedou se objem peněz v rozpočtu nezvětšuje, pouze se sníží výdaj.

2 7
možnosti
OU
JS

Myšlenka pěkná, ale snad nemyslíte vážně, že by se to mělo takto realizovat. Kdyby každý spotřebitel musel odvádět dílčí daně, byl by tu neskutečný chaos. Dost velká část populace k tomu není kompetentní nebo zodpovědná a nedovedu si představit, jak by se to po nich vymáhalo. Je logické, že to je nastaveno tak jak to je, že daně odvádějí firmy.

0 0
možnosti
HS

Nechci, aby se to tak realizovalo. Ani to není možné, protože podíl jednotlivých daní na jednici produkce není možné určit. Jen říkám, že kdyby to tak bylo, lidé by si konečně uvědomili, kolik státu každý den dávají. Tím, že to odvádějí firmy, lidé to nevnímají a ještě na ně nadávají, že zvyšují ceny.

4 0
možnosti
AF

Yes, to už dávno takhle mělo být. R^

2 0
možnosti
KS

To by akorát přibyli propadlíci, protože hodně lidí tohle není schopno pochopit ani v dospělosti.

1 0
možnosti
SR

Text je zavádějící, matoucí, nepřesný, informace podané dost zkresleně, populisticky. A zapomněla jste na B. Co vše musí stát platit a proč se daně platí. Zde se nejedná jen o finanční gramotnost, ale o komplexní (ne)znalost ekonomiky. Obecně, mám na mysli.

1 6
možnosti
HS

"Co vše musí stát platit a proč se daně platí" Proč se daně platí, jistě každý ví. A co vše stát platit nemusí, vám sdělím v některém z příštích článků.

4 0
možnosti
SR

Podala jste to, až snad na to DPH, dost zkresleně. Text je zavádějící.

1 2
možnosti
HS

Tak buďte konkrétní. Co je v článku zavádějící?

1 0
možnosti
JSS

Paní ekonomko a ostatní. DPH - to je geniální výmysl a přikradač - přikradač z lidského umu a lidského individuálního přispění. Takže pak nezbývá než u podnikatelů tzv. optimalizovat - přiškktit tuhle ludru!! No a lidem nezbyde nic než cálovat !!! Pro politiky to je nejjednodušší - dá se počítat a tak mohou i přežívat... Myslím, že se toho nezbavíme, protože stát bytní a politicko-policajtský stát s ním.

2 1
možnosti
KK

Jak chcete optalizovat DPH?

0 0
možnosti
TK

"Zaměstnanci si uvědomí, že jim zaměstnavatel sráží daň z každé výplaty a vidí to každý měsíc na své výplatní „pásce“."

Vidí, ale nechápou. Vidí jakési virtuální číslo hrubé či superhrubé mzdy, které ale pro ně nic neznamená, zajímá je až to na konci, čistá mzda. Kdyby dostali nezdaněnou mzdu pěkně do ruky a pak na konci roku by měli sami odevzdat daně, jako podnikatelé, tak zde máme revoluci. To je teprve ten správný pocit, už ty peníze držet v ruce a pak je někam odnést odevzdat. Polovina z nich by už ty peníze na daň ani neměla, protože by je utratila za něco, co si musela odpírat. ;-)

20 0
možnosti
HS

Ano, vyjádřil jste jinými slovy stejnou myšlenku.

2 0
možnosti
Foto

Perfektně a výstižně napsáno. Jen škoda, že si to mamlasové nerozešlou mezi sebou, jako si rozesílájí ty "fwd:fake news".

2 2
možnosti
LH

... a kteří mamlasové a jáká fejkňús pane Plachý, buďte konkrétní nebo jste snad od Jandy?

1 1
možnosti
VH

Fajn.

Jen představa, že většina zaměstnanců si na výplatní pásce všimne něčeho jiného, než toho, co je jim "na ruku" (vím, na účet) vyplaceno je mylná.

Moje zkušenost je, že většina lidí opravdu zná to jediné číslo. A bude jím argumentovat, i kdyby měli na mzdu exekuci.

Hrubý plat a srážky velká většina lidí (klidně odhadnu že přes 80 %) nevnímá.

Chtít, aby pochopili, že DPH je daní spotřebitelskou je snaha sisyfovská. A vnímat, že spotřební daní jsme postiženi všichni (stejně jako daní z kouře /nákup povolenek/) je pro ně úkol zcela nadlidský.

Poznámka pro oponenty: Nemyslím, že většina je tak hloupá. Jen absolutně líná na myšlení.

8 1
možnosti
JS

Nemyslím si, že je to leností, prostě jen nevidí smysl v tom se tím zaobírat;-)argumentují tím, že se ho nikdo, ani manželka, nebude ptát na to, kolik mu kdo kde kdo strhl z platu, ale kolik položí doma na stůl;-).

0 0
možnosti