Diskuse

Bůh jest!

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J53o24s16e49f 72P48o10t70r

26. 12. 2019 15:44

Každý člověk, snad kromě tzv. debilů má svůj světový názor - tedy přesně řečeno názor o světě, který přesahuje jeho hmotnou podstatu. Je dokonce známo, že je pro to vyhrazena část mozku, která při činností týkající se přesahu, je aktivní a dá se sledovat. Evoluční biologové to považují za slepou uličku vývoje, která by měla v budoucnu vymizet.

Světový názor je nedílnou součástí osobnosti, bývá dokonce silnější než pud zachování života, než sexuální pud - o tom nás dnes a denně přesvědčují sebevražední atentátníci.

Mezi lidmi odhalíte celé spektrum věr - od těch pravých náboženských, k víře v magii, horoskopy, mimozemšťané (ta je stále a stále silnější), víra ve fotbalovou Spartu, Slavii (takoví věřící mají doma oltářík s emblémy, foto.... a návštěvy vodí nejprve k němu), černá kočka přes cestu...., až k ateistické víře (ateistický marxismus -leninismus bylo jasné sekulární náboženství).

Z toho hlediska jsou lidské dějiny bojem ideálů a myšlenek - marxismus-leninismus i nacismus byly náboženská hnutí.

Přesah vědomí je jasným důkazem, že člověk není náhodnou hmotnou inkarnací opice, ale, že má také duchovní rozměr - všichni ti, kdo to popírají se honí za svým paradoxním bludných přeludem.

1 0
možnosti
JR

J10a54n 32R84á66ž

26. 12. 2019 18:40

Dobré a za poslední odstavecR^

0 0
možnosti
Foto

Karma, Bohumíre.

Líbí se mi aforizmus: "Když nějaký národ přestane věřit ve svého Boha vyřezaného ze dřeva, neznamená to, že Bůh není ale že není ze dřeva". Častým důvodem odmítaní Boží existence je oprávněné odmítnutí určité lidské představy o Bohu a jeho vlastnostech. Lidé odmítají figuru utvořenou lidskýma rukama a lidskou myslí a uniká jim přitom, že zamítli jedno dobově podmíněné zobrazení, za něž možná nechtěli nahlédnout dál a hlouběji.

Jsou civilizace, které dodnes vůbec neřeší otázku zda Bůh je, či není. Když tam někdo přijde a tvrdí, že Bůh není, dívají se na něj absolutně nechápavě. Asi jakoby někdo odjinud přišel do Evropy a tvrdil, že neexistují fyzikální zákony.

Kdo trochu pozorně čte Bibli, může si všimnout jedné věci. Je to kniha, v níž Bůh promlouvá o sobě. Základní výpověď je z hory Sinaj: "Jsem, který jsem". Lidé této dodnes živé duchovní tradice nedávali Bohu žádná jména, říkali o něm "Ten, který je". To je základní ontologická výpověď Starého zákona.

Bůh je bytí, z něhož je odvozeno i naše bytí. Není to však jen nějaká slepá nevědomá síla. Je to živé osobní bytí, které promlouvá, dává o sobě výpověď.

Zároveň je v Bibli řada poetických, symbolických obrazů. Například příběh o proroku Eliáši v jeskyni. Přišla vichřice, pak zemětřesení a pak oheň, ale Bůh ani v jednom z toho nebyl. "Po ohni následoval šum jemného vánku. Když to Eliáš slyšel, zahalil si tvář pláštěm, vyšel ven a zastavil se u vchodu do jeskyně" (1. kniha Královská, 19, 11-13a) A tak ani my nemáme vykřikovat, že Bůh není nebo prosazovat své omezené představy. Je lépe "zahalit si tvář pláštěm", což je symbolem uznání a pokory. Naslouchání vánku. Ne pyšná touha za každou cenu si sáhnout a "zmocnit se". Ten přístup, sáhnout si bez úcty a zmocnit se, je žel viditelný například na devastaci přírody, ale i na všech formách lidského útisku jedněch druhými. Uznání či neuznání Boží existence není teoretické dilema. Velmi se to projevuje v našem konání a jeho důsledcích.

2 0
možnosti

Díky, Marku, v Tvém textu není co rozporovat. Jsou to moudrá slova. Když člověk odmítá boha, kterého si stvořil, dělá dobře. Bůh je jiný, než je naše omezená představa! :-)

2 0
možnosti
Foto

Nemůže to být axiom, neboť nesplňuje parametry tohoto pojmu.

1 2
možnosti

Axiom nelze dokázat, axiom je evidentně jistý! :-)

0 0
možnosti

Já, jakožto nenapravitelný kacíř si stále myslím, že vynález náboženství a vynález peněz byly dvě nejhorší věci, co se lidstvu "povedly".

4 5
možnosti

Náboženství nejspíš nikdo nevynalezl. Axiom "Bůh jest" je platný odedávna! :-)

2 2
možnosti
MB

Pane doktore, opět jste nastolil - "Naše oblíbené téma" ! Já se pak představuji jako pokřtěný, z Vašeho pohledu jako neuctivý. Pravda zřejmě bude, že můj slovutný Děd, by se nad mými praktikami asi zhrozil. Na Bohoslužby moc nechodím. Na straně druhé, troufám si tvrdit, že by byl i nadšen ! Jeho vnuk přešel k tomu skutečnému - tj. Neúnavně a každodenně se snaží to učení přetavit ve všednost života svého ...!

To je přesně ta část besedy se strýcem mým, (už jsem popisoval). Nesl mne ke křtu a pak fantastické, pivně - generační besedy. "Strýče ! Bůh, si přece nepřeje, aby lidé chodili do kostela. To je přece i velice snadné. Jde o tu těžší část ! Žít v souladu s Desaterem a být člověkem pak řádným ! To je ten správný, celoživotní program" ! :-)

0 0
možnosti

Každý máme svůj specifický vztah k Bohu. A když neustáváme v Jeho hledání, když známe svůj hřích pýchy, když jsme si pokorně vědomi toho, že jsme jen odleskem svého Tvůrce, který nás posílá mezi lidi, pak s určitou jistotou budeme na správné cestě! Jen se musíme nechat pokorně vést! :-)

2 0
možnosti
PK

Nejsem věřící, ale "sekulární" část desatera dodržuji. Nejen nezabiješ, nepokradeš ale i ty o bližním svém. Vždy mě překvapoval (ale líbil se) výklad "nesesmilníš" - nevztahuje se na ženatého muže pokud smilní se ženou nesezdanou či nezasnoubenou. :-)

1 0
možnosti
MB

Taky jsem na ta lákadla myslel, odlehčuji - Když nám Bůh, "Zakázal žádat ženu bližního svého", tomu rozumím. No dobře, nicméně co když ona žádá sama? Zřejmě by se mělo vyhovět ... ? :-)

1 0
možnosti
Foto

A nemůže se Bůh schovávat.

A jak známo, Gagarin při své cestě do Vesmíru Boha nezazřel.

0 3
možnosti
PK

To říkal ale Nikita Sergejevič. A potvrzoval to i při dalším letu (více obletů Země), že ho kosmonauti nepotkali.

0 0
možnosti
Foto

platnost axiomu nelze ověřit ... bůh jest tedy tak 50 /na 50

2 1
možnosti
MB

Bádání nad existencí Boha = Nelze vědecky doložit, ani vyvrátit - Považuji za typický projev, rané nezralosti jedince. Následují nekonečné besedy - se zcela neúčelnými argumentacemi. K ničemu to nevede ! My jsme se nenarodili na poušti - V plátěném stanu, svého otce Beduína. Žijeme, kde žijeme a tou tisíciletou kulturou jsme příznivě ovlivněni. Můžeme se i vzpouzet, zbytečné. Je to v nás ! Miroslave ! = I Vy, jste věřícím - Věříte tomu, že nevěříte ... :-)

3 0
možnosti
DH

D63a94v18i90d 79H49o23r97á25k

25. 12. 2019 22:58

Pochopitelně.

1 2
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!