Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor(!!)několika osob nad určitým tématem, jehož cílem není rozhodovat, nýbrž věc pečlivě rozebrat z různých stránek, shromáždit argumenty a případně připravit půdu pro racionální rozhodnutí. Diskuse od účastníků vyžaduje:

věcnost: věnovat se tématu a argumentovat, nikoli napadat nebo překřikovat,

otevřenost: nevylučovat nikoho, kdo může k danému tématu přispět;

poctivost: podstatné informace nesmějí účastníci zatajovat nebo tvrdit něco, čemu sami nevěří;

trpělivost: pochopení argumentů druhého může vyžadovat čas;

zdvořilost, která vyjadřuje společný zájem všech na každé věcné informaci.

Zkušenost ukazuje, že taková diskuse může být pro hlubší poznání složitých jevů velmi užitečná, protože překonává přirozené jednostrannosti účastníků a zvyšuje pravděpodobnost, že se na nic důležitého nezapomnělo. Co diskuse není!! Řada pojmů označuje něco podobného a jejich významy se často překrývají, nicméně v přesném smyslu slova se od sebe liší:debata je více rétorická a klade menší důraz na věcnost a argumentaci;dialog chce vést ke shodě a více zdůrazňuje vzájemné uznání účastníků;disputace má blíže k polemice a měla by směřovat k rozhodnutí;polemika je vyloženě konfliktní a snaží se vyvrátit názor druhé strany;výměna názorů nevyžaduje argumentaci a může být i polemická.

NEJEN Z TOHO ,,VÝČTU" je zřejmé, že to co se děje pod blogy, resp. na tzv. sociál. sítích, ve skutečnoti žádnou diskuzí, natož pak ,,věcnou", není a ani nemůže být;-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,55
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik