Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pohled laika: nakonec platí patrně v plné míře ono Sókratovo "Vím, že nic nevím". Tam, kde jste začal pane Fikáčku mísit do fyziky esoteriku, už jsem se začala ztrácet. :-/ Jinak díky za náhled do myšlení fyziků. :-) Potěšilo mě, že se stále ještě dá spolehnout na zdravý selský rozum. I za cenu, že skrz něj nelze vidět všechno, ovšem všechno, téměř, se jím dá posuzovat. Hezký advent přeji. R^

0 0
možnosti
Foto

Esoteriku "mísí do fyziky" sami fyzikové. Já to jen konstatuju. :-)

Rozhodně se nelze na zdravý selský rozum ve fyzice až tolik spolehnout. :-( V tom případě se ale hluboká filosofická analýza se zdravým rozumem shodne. V případě teorie relativity se ale na "zdravý selský rozum" spolehnout až tolik nejde.

1 0
možnosti
LT

L28u16d68ě44k 22T62o13n54d20r

10. 12. 2019 13:40

Schrodingerova kočka straší ve všech populárně naučných publikacích o kvatové fyzice. A všude je to popisováno, že kočka není ani mrtvá ani živá, dokud se do krabice nepodíváme. Jako by chcípla právě až ve chvíli, kdy nadzvedneme víko. Prostě tajuplný zázrak kvantové fyziky!

A já si vždycky při čtení říkal: "co je tohle za blbost? Vždyť to je zcela nesmyslná interpretace. Jsem snad blbej já nebo oni?"

Děkuji za váš článek. Teď mám potvrzeno, že jsem blbej nebyl :-)

3 0
možnosti
VE

Bohužel byl. Je pozoruhodné, že vás ani nenapadla otázka, jak je možné že těm hloupým fyzikům ta fyzika tak dobře funguje?

0 2
možnosti

"pozorovatelem už čidlo radioaktivity v krabici" - přesně tak; nikdy jsem nepochopil, proč se o té kočce tolik namluvilo, když ten experiment obsahuje tuto na první pohled patrnou chybu.

Nicméně zbytek článku mi připadá zbytečný; medle je to čistě terminologická otázka, zda tu vlnu budeme nazývat pravděpodobnostní, pilotní nebo jakkoli jinak.

2 0
možnosti
Foto

Jestli pilotní vlna nebo pravděpodobností, to je tedy velmi zásadní rozdíl, jak potvrdí, jak se zdá, skoro každý fyzik. Je to rozdíl mezi Kodaňskou pravděpodobnostní interpretací a deterministickou interpretací Bohma či de Broglieho, případně požadovanou Einsteinem.

Jaký je to rozdíl je z historie patrné třeba z toho, že Lorentz a jiní považovali dilataci času jen za výpočetní trik a ne za realitu. Jedině Einstein ji považoval za reálnou, a proto je tvůrcem STR on. Lorentz dokonce následně prohlásil, že by ho nikdy nenapadlo jako Einsteina, že jsou dilatace a kontrakce reálné a to že byl jeho blok v uvažování.

Totéž platí i u kvantovky. Planck považoval kvantování jen za matematický trik, Einstein za realitu, proto uměl vysvětlit fotoelektrický efekt, za což pak dostal Nobelovu cenu. Proto je vlastně Einstein ten, kdo reálně kvantovku odstartoval. :-)

1 0
možnosti
PN

P70e16t45r 85N30o38v10á96k

10. 12. 2019 9:21

To muselo dát práce ....

https://www.aldebaran.cz/studium/tf.pdf

Nechápu proč jste si vybral zrovna Schrodingerovu kočku, která je opravdu jen myšlenkový experiment. Zkuste nějaký reálný kvantový experiment.

0 0
možnosti
Foto

V dalších blozích rozebírám i další efekty z kvantové mechaniky, či její interpretace (nedávno třeba mnohasvětovou). Tahle kočka je populární, proto se hodí jako téma do popularizačního blogu.

1 0
možnosti
  • Počet článků 309
  • Celková karma 29,18
  • Průměrná čtenost 3159x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.