Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^ Bůh je jiný, než si představuji. Stále hledám. A víru vnímám jako svůj emocionální vztah k Bohu. Hledám a poslouchám, jak je nacházen. :-)

2 0
možnosti
Foto

P53e94t91r 83Ř51í50h83a

7. 12. 2019 19:24

Ježiši, víš jak to je? Je to na nás - na všech lidech této planety, abychom si našli svůj ráj, svoji víru, abychom dodržovali některé zákony, které jsou o slušnosti, o člověčenství, o tom, abychom nebyli apatičtí ke smutným osudům dalších lidí.

Poslední slova jsou ta nejcennější. Nepotřebujeme ale katolickou, ani jinou církev jako berličku, která nám má ulehčit život. Hřeším - stejně jako katolíci, ale jsem schopen si to sám se sebou "vyřídit" sám. Nepotřebuji odříkat deset otčenášů abych se cítil lépe. Slušný a empatický mohu být i bez Boha - a zákony - ty se snažím dodržovat všechny - ne jen některé. ;-)

6 0
možnosti

Proč nepotřebujeme katolickou církev? Protože nepotřebujeme církevní dogmata, ne? :-)

3 0
možnosti
PC

K pravé víře lze dospět pouze vnitřním poznáním. Nelze ji nikomu vtloukat, nelze o ní někoho přesvědčovat. Musí to být vnitřní impuls, kdy člověk pod vlivem světských záležitostí začne pochybovat o jejich (t.j. vnějších) hodnotách. Začne postupně chápat, že pravé hodnoty nenajde pouze prostřednictvím svého rozumu (a ve vnějším světě), ale hlavně ve svém srdci, které mu otevře cestu k Bohu a k Pravdě.

Všechny církve pravou víru zdiskreditovaly svým neblahým počínáním, jak je známe nejen z historie, ale i ze současnosti. A proč tomu tak bylo a je? Protože se v nich angažovali a angažují většinou takoví církevní hodnostáři, kterým nejde o skutečnou víru, kterou by se sami řídili. Svůj úřad si vybrali většinou ze světských, zištných důvodů. Kážou v kostelech vodu, ale za jeho branami pijí víno a užívají si všech světských výhod. Čest výjimkám!!!

Tím však rozhodně nechci říci, že by mezi lidmi chodícími pravidelně do kostela nebyli skutečně věřící a velmi čestní a laskaví lidé.

Bohužel jsem však poznal mnoho "věřících", kteří by nevynechali žádnou mši, zato ale byli v běžném životě nenávistní, závistiví, hamižní a velmi zlí.

Proto ten ateismus na jedné straně (lidé poučení z toho, co jsem zmínil), proto skutečná víra na straně druhé - ta, která nepotřebuje žádnou církev a žádné kostely, srdce člověka vyrovnaného, láskyplného, mírumilovného.

Vážím si všech takových lidí (z předchozího odstavce), ať jsou věřícími, nebo ateisty. V

6 0
možnosti
PC

+ doplním: který je proto příkladem hodným následování.

1 0
možnosti
AL

Početl jsem si. Děkuji za článek.

Karma.

:-)

2 0
možnosti
MB

Děd povstal ze své dobové, živno lavice v kostele a děly se tradiční věci. Jeho synové si to navzájem odsvědčili na svatbě a stali se kmotry dětí. Tak jsem byl rukou strýce uchopen, odnesen - Nikdo se mne na nic neptal a pokřtěn . Opravdu, následné, až intim dojemné chvíle s ním na pivě ! Milý, vzdělaný člověk - Přístupný k diskusím ...

"No dobré strýčku, ale kam by jsi mne nesl, kdyby náš děd Bedřich - byl Beduín a vy - I s mým otcem jste se narodili v plátěném stanu na poušti ? Za předpokladu, že bůh existuje" ... - Strýc Ludvík málem spadl ze židle, co to synovec vede za řeči podivné ! Za jakého předpokladu existence ? Co to vedeš - za řeči rebelské, ba slovu se hříšně protivíš ! To budou ty destruktivní, výchovné dopady tvého po - modernizovaného otce - Už je to tady ! Děda Bedřich, to říkal ...

Jaký moderní otec ? Ten žije manželsky - v souladu se slovem božím ! Neženil se proto, aby se rozvedl. Ty samotný, jsi mi tetičku zapudil ! Žiješ sám a pověstným chrámem je ti - Restaurace u Gustlíčka, (kde mj. opět sedíme). Strýc se rozesmál a beseda pokračovala ve velice milém duchu ...

Zejména jej zaujala "Technologie - teologie", kterou mi rodič vštěpil. "Víš Miroslave, večer kdy ulehneš do postele - Udělej si Bohoslužbu". Takové retro dne ! Jak jsi jej strávil, komu pomoh, co užitečného jsi vytvořil. Koho jsi dožral a co zlého jsi vyved - Hlavně, si toho buď vědom, je to důležité - Pak si sobě sděl, co s tím vlastně v den následný chceš vůbec dělat ?! Amen. Jdu s tím celý život a s báječným strýčkem na pivo ! Ježíši Kriste - tož tak to je ... :-)

2 0
možnosti
Foto

krásný, usmívám se, ale tolik moudra v několika větách je boží:-)R^

1 0
možnosti
JM

Je otázka, zda jsme největšími ateisty. Češi možná chodí méně do kostela, ale do duše člověka nikdo nevidí. U nás na malém městě je nedělní návštěva kostela třeba pro starší pány dost průhledná záminka, jak potom zajít na pivo či panáka, což neberu ve zlém, ale s vírou to nemá nic společného.

Já osobně věřím v boha, ale Ježíš byl dle mého názoru člověk a jeho matka žena, jeho otcem nikoli bůh, či duch svatý, nýbrž člověk. A super věc je, že mě za tento názor nečeká inkviziční soud a upálení na hranici.

3 0
možnosti
Foto

Pokud je křesťanská víra tak povznášející, tak proč existuje závislost mezi počtem lidí, kteří se k ní na nějakém území hlásí a mírou zločinnosti na témže území? Vizme třeba údaje z USA: https://www.funalysis.net/wp-content/uploads/2018/04/Homicide-Deaths-Rate-VS-of-Christians-by-State-in-the-US.png (je to srovnání procentuálního zastoupení křesťanů a oproti tomu počet vražd na 100000 obyvatel)

3 0
možnosti
Foto

souhlas, slušnost bud je, nebo ne, díky za čteníR^

0 0
možnosti
Foto

Tak ten Ježíšův hrob je jistě stejně autentický jako několik jeho předkožek,které uchovávají jako svátost některé kostely,stejně tak jako celé lesy,které by šly sestavit z určitě pravých ulomků kříže,které se vystavují všude možně.Lidé už nejsou ovce,aby si nechali vymýt mozek takovými pohádkami.Pokud Bůh opravdu je a někdo v něj chce věřit,Ježíše ani církev, která vznikla na vylhaných bajkách kolem jeho osoby jistě nepotřebuje....Bohové jiných civilizací měli zvířecí hlavy či nahá těla nezletilých chlapců a byli uctívání stejně jako Ježíš,který se ještě nenarodil "panně".Je celkem zajímavé,že o matce Ježíše se zakladatel křestanství Pavel z Tarsu nezminuje ani jediným slovem a její uctívací kult je velmi pozdní záležitost.

3 1
možnosti
Foto

díky za čtení. Byly tam ty předkožky nutné?

0 0
možnosti
LT

L35u94d98ě97k 14T22o18n20d73r

7. 12. 2019 12:31

Blog je hezký R^

Jen drobná poznámka. Máte tam chybu: "(Ježíši Kriste) ...jsi byl velmi zvláštní a silná osobnost pro všechna náboženství, tj. pro židovské, muslimské, ale i křesťanské..."

To není pravda.

Židé Ježíše nejen neuznávají, ale ani neznají. A pokud, tak jako židovského odpadlíka od té správné víry. Tudíž ani neznají jeho pravidla, která říkal: "Miluj bližního svého, jako sebe samého", "Co nechceš aby druzí dělali tobě, nedělej ani ty jim" atd. atd... Židé znají "Desatero" a 2.000 dalších božích příkazů, zákazů a nařízení, ale neučí se těchto pár jednoduchých pravidel morálky Ježíše.

A muslimové jsou na tom ještě hůř. Oficiálně sice Ježíše uznávají jako "proroka", ale v Koránu byste marně hledala některý z Ježíšových výroků. Prostě tam nejsou. Ani jeden jediný. A co je ještě horší, v Koránu nenajdete ani to "Desatero", přestože Mojžíš patří k nejdůležitějším muslimským prorokům. Mojžíš tam je. Desatero tam není...

A přitom vůbec nejde o náboženství nebo o teologii. Jde o morálku, mravnost a na jakých základech stojí (a je uznávána všemi - ať věřící jste nebo nejste). Židovská morálka je postavena na detailní znalosti stovek a tisíců "božích zákonů a prováděcích předpisů". Stejně tak je vytvořena i muslimská morálka - stojí na znalosti stovek a tisíců "zákonů a prováděcích předpisů" obsažených v Koránu, Hadýsech a právu Šaríja.

Evropská "křesťanská" morálka je postavena na znalosti pouhých deseti pravidel - "Desatera" (nezabiješ, neukradneš, cti otce svého i matku svou...) které je schopen si zapamatovat úplně každý. A na zjednodušení, které k tomu přinesl Ježíš: "Miluj bližního svého, jako sebe samého", "Co nechceš aby druzí dělali tobě..."

A proto jsou a budou po celém světě principiální rozdíly v základech mravnosti a morálky. Ráj se nekoná.

4 1
možnosti
Foto

No s těmi pravidly: Desatero je i židovským základem, ale návod, jak to interpretovat v různých životních situacích to poněkud nafukuje, přes 500 detailnějších předpisů v Tóře dále rozpracovaných (nejen) v Mišně a Gemaře (Talmud). Asi podobně, jako to Desatero poněkud nafukuje Občanský zákoník (a některé aspekty i Trestní zákoník).

Pod prosté "Nezabiješ" (které znamená přesněji "Nezavraždíš"), spadá hned několik paragrafů tr.z. od ublížení na zdraví přes zabití po vraždu s různými okolnostmi (sebeobrana, obzvlášť zavrženíhodný způsob, člen organizované skupiny).

2 0
možnosti
  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1582x
Jsem žena, která se neustále potýká mezi dvěma světy - mezi řeckým a českým. Neznám slovo "nejde to," když jde o záchranu lidského života. Neznám pocit závist a nenávist.

Mám jednu velkou touhu, kterou v sobě nosím od malička, snad se mi podaří i tuto splnit.

A nic jiného už o sobě psát nebudu, nemá to smysl. Od toho je blog, abyste si udělali názor sami. 

Seznam rubrik