Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Je mi jasné, že pro dvě nebeská tělesa řádově rozdílné hmotnsti lze popsat, jak obíhají kolem jednoho bodu a z pohybu toho velkého tělesa lze vypočítat velikost malého tělesa. To je případ Země a Měsíc. Když však kolem jednoho tělesa obíhá více planet, řekněme osm. Lze z jeho pohybu vypočítat hmotnost a vzdálenost těch osmi?

0 0
možnosti
DARM

Kupodivu to lze a z principu to není tak obtížné. Každá ta planeta má totiž jinou oběžnou dobu, to znamená, že výsledná křivka není jedna sinusovka, ale několik (ve Vašem případě osm) posčítaných sinusovek. S tím už si dovedeme poradit. Není to, jako když sečtete obyčejných čísel. To by se už zpět rozložit nedalo. Sinusovky ano. Ta metoda se jmenuje Fourierova transformace.

1 0
možnosti
JP

J65o67s86e45f 48P34o61t72r

6. 12. 2019 23:42

Nepodléhejte iluzím a pohádkám o Šípkové Růžence, která čeká na polibek od hrdinného rytíře.

Široký daleký vesmír mlčí, na Marsu byla zjištěna voda, nic, u každé hvězdy byly zjištěny planety , nic. Vznik života a jeho evoluce je zahalena tajemstvím, všechno co doteď si lidé vymysleli se ukazuje jako snůška polopravd, neprav a lží.

Jednou, a nebude to trvat tak dlouho, se ukáže vysvětlení evoluce jako náhodné genetické mutace a jejich přírodní výběr jako největší podvod v dějinách vědy.

0 0
možnosti

Máte pravdu, pane Potre. Vesmír mlčí, žádný Bůh se neozývá. Přestaňte se utěšovat svými nevědeckými pohádkami. Přijměte raději syrovou pravdu. Je to těžké, připustit si omyl, ale v posledku je to osvobozující. Teď žijete v bludu, proto vám odpustím i tu vaši urážku vůči slušným vědcům. Podvod vyžaduje vědomý klam. Evoluční teorie není založena na podvodu. A evoluce je již prokázaný fakt.

0 0
možnosti
DT

Moc zajímavé! Děkuju za blog, skvělé věci dělají R^

0 0
možnosti
DARM

Dopředu jde nejen technika, ale i myšlení lidí okolo ní. Ještě před objevem první exoplanety bylo několik astronomů, kteří naměřili kolísání jasu 51Peg, ale nikdo neměl odvahu dotáhnout měření do jednoznačného konce. Teď, když už se ví, že exoplanety jsou, dělá to tolik lidí kolem, že vznikají projekty i technologie před pár lety nemyslitelné. Je neuvěřitelné, co všechno se dá z tvaru křivek vyčíst.

Děkujeme za návštěvu.

0 0
možnosti
DARM

Máte pravdu, v posledních letech se s tím protrhl pytel. Technologie pokročila, mediální zájem tu je, zkoumání exoplanet je sázka na jistotu.

Děkujeme za návštěvu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Dana se zajímá o literaturu, Rudolfa baví astronomie a fyzika. Spolu jsme napsali několik příběhů z vesmíru. Jejich žánr se nazývá hard sci-fi, ale my mu říkáme realistická sci-fi. Ani vlas vám z hlavy nespadne, jste-li v beztížném stavu. Naši oblíbení autoři jsou Ludvík Souček a František Běhounek.