Sobota 8. srpna 2020, svátek má Soběslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 8. srpna 2020 Soběslav

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H42a73n36a 46S37k78o26u67m31a26l42o48v40á 5930197572

Přiznám se, že linecké jsem nikdy nepovažovala za dostatečně slavnostní cukroví, aby se dělalo na Vánoce. Vždyť ho v pekařství prodávají celý rok. A teď, když vím, jaká je to vysoká věda udělat těsto, se do něj tuplem pouštět nebudu. :-)

0/0
8.12.2019 11:27

D39a88n17a 65Š89u39m66o77v39á 1465789194559

Je to celé zajímavé. S těstem "odpočinutým" v lednici a se žloutkem, se mi dobře pracuje, a výsledek je přesně ten, jaký potřebuji. Hotové sušenky drží dobře pohromadě nejbližší 1 - 1,5 dne. To je musím fofrem promazat rybízovou marmeládou. Kdybych to nechal na později, začaly by při mazání praskat. Pro mě bylo daleko důležitější, nechat vánoční cukroví odležet poté, co ho udělám. Do studené (a možná i trochu vlhké) špajzky a za týden - deset dní je to ono, pak se "rozplývají" na jazyku a když je schovám, je naděje, že je rodina "nespotřebuje" moc brzo a vydrží do vánoc. Tedy u všech druhů sušenky zvláční. Typické je to u perníčků, u těch s pečením začínám, tam je třeba tak tři neděle. A teď už Dani vím dokonce, co se děje chemicky. :-) Zdravím.R^

+1/0
6.12.2019 7:02
Foto

K57l75á18r79a 69T53ů51m94o94v49á 2733514457988

O tom odležení jsem kdysi přemýšlela. Ale došla jsem jen k tomu, že těsto (zadělané s teplým máslem, "aby to dobře šlo") musí ztuhnout "aby se nelepilo". A ono je to komplikovanější.8-o:-)

0/0
5.12.2019 16:47

D12a77n27a 77T32e89n43z94l77e47r 5410132765833

:-) Všechno je takříkajíc jinak. Ale je pozitivní, že je to konzistentní a dá se z toho ledacos odvodit.

Krásný večer přeju. R^:-) Vám i zvířátkům.

+1/0
5.12.2019 21:37
Foto

Š96t79ě59p49á78n 87B22i70c84e72r31a 6239492148866

Kouknul jsem manželce na recept lineckého těsta a našel jeden žloutek.:-) Tak jsem ho škrtnul.

+1/0
5.12.2019 11:31
Foto

R93u21d25o25l87f 30M78e37n68t60z40l 4322664417226

Dobře jste udělal, pochvala Vás nemine.

+1/0
5.12.2019 12:11

P12e31t21r 48P27a21l52e93č90e95k 3290235654562

Nanejvýš o něj jeho paní přerazí vařečku.;-D

+1/0
6.12.2019 8:26

D91a59n68a 29T55e73n59z47l90e61r 5680182585803

:-) Bude nadšená...? Ale ty placičky jsou opravdu bez vajíčka úžasné... jen tvarovat... to chce trochu trpělivosti.

Krásný den, ať se cukroví vydaří. R^

0/0
5.12.2019 12:22
Foto

Š22t20ě36p80á48n 28B40i19c21e27r91a 6489762988726

Žloutek jsem teď našel i v kuchařce od Brabce, kterou jsem manželce koupil v roce 1970. Tak to asi opsala.

0/0
5.12.2019 13:31

D30a95n34a 58T23e13n14z47l71e97r 5220662375713

To je takový klasický recept, omlouvá je, že byl socialismus a všechno muselo jít rychle. Na nějaké dlouhé hraní s těstem nebyl čas.

+1/0
5.12.2019 21:32

D73a56n64a 51T43e45n20z82l19e86r 5830172725293

:-) Všechno je takříkajíc jinak. Ale je pozitivní, že je to konzistentní a dá se z toho ledacos odvodit.

Krásný večer přeju. R^:-)

0/0
5.12.2019 21:34

D58a18n37a 80T21e70n90z88l48e21r 5340312985173

pardon.. patřilo jinam...

0/0
5.12.2019 21:35

R31e42n75é 30M28e51l82i55c28h90a21r 5561381846851

Zítra budeme doma péct...To si budu muset vzít k receptům k ruce i Váš blog ;-DR^

0/0
5.12.2019 11:30

D50a49n36a 28T96e73n51z48l13e38r 5550592125643

Ať se hezky povede a hezky chutná!

Vzpomínám na váš blog a hraní s těstem!! Píšete moc krásně! Mějte skvělý den, René! Vy i Vaše milá paní a dorost. :-)R^

0/0
5.12.2019 12:20

P75a13v31e20l 87V83é11b64r 5509402522111

Ta karma je vážně zasloužená.

+2/0
5.12.2019 10:50

D17a34n81a 62T29e59n44z59l63e35r 5830812715873

Děkuju. :-) Mějte krásný den, Vy i Čumáček. :-)R^

0/0
5.12.2019 12:19

P34a67v33e81l 24V23é37b94r 5259362442531

Čumáček se mě právě teď snaží žalným kvilem přesvědčit, že právě teď je ten správný čas na procházku. Vyhovím mu, jen co dopiji čaj.

0/0
5.12.2019 13:21

D16a73n96a 66T47e71n77z65l31e50r 5400782555923

Náš Čumák dnes oštěkával pošťáka, jen tak cvičmo, aby nezapomněl, že se tady hlídá a že zásilky se tu doručují jen s nasazením života. :-) Chudáci pošťáci.

0/0
5.12.2019 21:31
Foto

R40u52d30o25l49f 95M36e15n21t22z40l 4812164697866

Nechápu, jak mohl někdo tohle těsto vymyslet bez teoretického základu. Kdybych zkusil smíchat mouku s tukem, co to udělá, tak se to bude rozpadat pod rukama a vykašlu se na to. Leda, že dříve měli doma zimu, tak se to nějak povedlo, pak už věděli, že řešení existuje a zkoušeli dál.

Také mne napadlo, že linecké těsto by asi mohli jíst i lidé s bezlepkovou dietou. Díval jsem se na recepty a všude používají bezlepkovou mouku. Jestli jsem ale pochopil správně princip, tak v lineckém těstě lepek není tak jako tak.

+1/0
5.12.2019 10:11
Foto

Š93t95ě86p46á92n 24B90i53c88e37r26a 6449102208676

Pokud se hněte při 10 st. C.

+1/0
5.12.2019 11:33

D46a82n50a 44T66e43n63z72l15e28r 5130202465913

S tou bezlepkovou dietou bude problém v tom, že jakmile máte pšeničnou mouku a něco s ní mechanicky děláte, vždycky v tom trochu lepku bude. Jsou tam obě komponenty, ze kterých se tvoří - a voda je tam taky vždycky (min. 10 % v mouce samotné, pak v másle, atd.) Ten, kdo má s lepkem opravdu problémy akomu to ničí tenké střevo, pro toho to je asi kritické i v lineckém cukroví.

Ale zase vzhledem k tomu, že tady opravdu ten lepek není technologicky potřeba, přímo se tohle cukroví nabízí, aby se dělalo z jiné mouky. Tedy z rýžové nebo kukuřičné. Už to nebude linecké, ale japonské - ale co mají chudáci lidi dělat... alespoň něco mají na stole.

Obdivuju naše předky. Za tu píli, za tu práci, co se vším měli a za ty chytré vychytávky, které mám odkázali. R^

Krásný den, Vám i Vašim milým, Rudolfe. :-)R^

+1/0
5.12.2019 12:00

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS