Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J41i86ř67í 26K10i97n60d92l

28. 11. 2019 22:35

Dne 14. listopadu 1944 byly v Praze ustanoveny Komitét pro osvobození národů Ruska (KONR) a Ruská osvobozenecká armáda (ROA). První bojové vystoupení ROA se odehrálo 14. března1945 v prostoru soutoku Odry a Nisy u Erlenhofu, kde se vojáci ROA neúspěšně pokoušeli zlikvidovat sovětské předmostí na Odře.. Poté byla divize z iniciativy vlastního velení stažena a přemístěna na jih. Jednotky postupně pronikly do Čech. Bylo plánováno jejich další bojové užití, počítalo se s jejich využitím při obraně Brna. Velitel skupiny armád Střed Ferdinand Schörner nechal vyzbrojit ROA kanóny a tankovými stíhači Jagdpanzer 38 (t), vyráběnými v Praze. V této době však již generál Vlasov tajně navazoval kontakty s českým odbojem i se západními zpravodajskými službami. Jeho přáním zejména bylo, aby byla ROA uchována pro případnou válku proti bolševickému SSSR, která dle přání mnohých měla nastat po kapitulaci německé armády. ROA vyslyšela volání Prahy o pomoc a 20 tisíc vojáků vyrazilo do Prahy. Bez její pomoci, by povstání bylo krvavě potlačeno. ROA vlastnila tanky těžké zbraně a to bylo důležité. Při osvobozování Prahy padlo 300 Vlasovců a dalších 198 zraněných příslušníků ROA měla po válce odvléct z pražských nemocnic sovětská NKVD a povraždit. Při osvobozování Prahy padlo 30 sovětských vojáku a 2800 povstalců.

7 2
možnosti
JM

Dal jste mě mínus, což moc nechápu, protože potvrzujete to, co jsem napsal. Jen jste to podrobně rozepsal, respektive zkopíroval. Informace jsou to přesné, ale toto není fórum o historii, takže jsem na dotaz o účasti či neúčasti ROA ve varšavském povstání odpověděl krátce a šel jsem spát. Ohledně působení ROA bych sem mohl napsat několika-hodinový článek z knih, ale to k tomuto blogu nepatří. I tak se v těchto diskusích dostávám někdy mimo téma, což může někomu vadit. Jde ale většinou o polemiku s komunistickými bláboly, což snad někteří pochopí - prostě reagovat musím.

2 1
možnosti
BJ

Pane Grunere, sleduji Vaší diskuzi s p. Flaškou, on totiž nechápe, že 2. světová válka bylo něco jiného než to, co dělají naši vojáci v Afganistánu nebo v Mali. A co ta ůdajná poprava vojáka, p. Flaško, který zabil našeho vojáka, to byl taky zajatec, ne?

7 0
možnosti
MG

Pan starosta je proste bývalý bulvární novinář s nosem na pochybné senzace.

14 0
možnosti
PK

Nejsem historik, ale pokud mě pamět nemate Vlasova armáda se podílela na potlačení povstání ve Varšavě a je li tomu tak, pan starosta pak svým pomníkem urazí nejen Rusy ale i Poláky....

8 3
možnosti
JM

Na potlačení povstání ve Varšavě se podílely také některé jednotky složené z národů SSSR a bojujících na straně Německa, ROA ale ne, ta vznikla později, někdy v listopadu 1944.

8 1
možnosti
BJ

K tomu není co dodat. Karma.

6 0
možnosti
Foto

Pomník je opravdu diskutabilní.

Ale číst, jak představitelka Ruska, toho největšího prznitele dějin, mluví o přepisování dějin, tak to se mi zvedá kufr.

15 7
možnosti
Foto

Pouze upozornila, že ROA byla v Norimberku za válečného zločince.

6 3
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
16 3
možnosti
MG

Dovoluji si upozornit, ze je rozdíl mezi pripomenutim a pomníkem. Je to naznačeno v posledním odstavci mého článečku.

6 0
možnosti
Foto

Tím, že Němci se chovali k občanům SSSR na obsazené Ukrajině jako ke zvěři, ztratili šanci ve válce proti SSSR zvítězit,

Zdroj: https://gruner.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=737218

Ta věta je velmi zajímavá. Myslíte, že Němci mají na Ukrajině na svědomí více obětí, než uměle vyvolaný hladomor sovětskou bolševickou vládou, kde se odhaduje počet obětí na 3 až 10 miliónů? Nemluvě o tom, že pobaltské státy vítaly Němce jako osvoboditele od Stalina?:-)

8 10
možnosti
TB

Tak to opravdu bylo, přečtěte si nějaké historické knihy o tom, jak řádily tzv.Einzatsgruppen, byla to naprostá vyhlazovací válka.....

8 1
možnosti
Foto

Jakékoliv umělecké dílo nebo monument by měl být hrazen ze soukromých zdrojů. Nikoli z těch, co stát ukradl, formou daní, svým občanům.

3 0
možnosti
Foto

P98e71t68r 29O22m22e44l80k39a

29. 11. 2019 8:13

Vám pane Kšíre umění asi nic neříká, že jo.:-)

0 0
možnosti
MB

Ale situace je dobrá ! Dopis dorazil do správných rukou a vedoucí Mezinárodní benzinové pumpy je již bouří ! V Řeporyjích mají po ptákách - Na zapůjčení nějakého Medvíděte mohou už zapomenout - No a o Pandě ani nemluvě ! ... :-)

6 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 38,50
  • Průměrná čtenost 5159x
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Seznam rubrik