Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Karma R^. Dovětek: Proč to nejde v ČR ? Nakládání s odpady je velmi výhodný business a tudíž velmi silný lobbing. Ekologie jde stranou.

0 0
možnosti
Foto

No jistě. R^

Je staršně snadné apelovat na spotřebitele, aby nekupovali, neb vše prý vyřeší neviditelná ruka trhu. Spotřebitel ale nemá na výběr, řešení musí přijít shora - znevýhodněním používání jinak levných plastů

0 0
možnosti

Ona ta naše evropská ekologická uvědomělost začasté končí pouze přenesením ekologického problému od nás do nějaké té Indie, kde se to recykluje asi tak, že se kromě vlastních odpadů topí i v těch našich.

U vratných pet lahví je problém v tom, že taková láhev musí být podstatně tužší a odolnější, než normální petka na jedno použití - ta vratná prostě těch použití musí vydržet tolik, aby se vyplatila investice do ní. To se samozřejmě projeví i na ceně produktu takto baleného. Pokud ovšem budou zároveň vyráběny ty klasické petky a ty vratné, tak vždy bude spousta těch, kteří si koupí nápoj v té levnější jednorázové a nebudou platit obal v té vratné variantě. Jednorázovou potom samozřejmě vyhodí, a to kamkoli. Vzpomeňme si také, že už tu jednou vratné petky byly, ale už si nepamatuji, z jakého důvodu se neujaly.

Jasné je také to, že aby ten vratný mechanismus sám o sobě byl ekologický, bude se třeba nějak ekologicky postarat i o tu vratnou plastovou flašku, až doslouží.

Takže pokud na trhu budou zároveň jednorázové i vratné pet lahve, tak se ty vratné nevyplatí. Pokud by byly jednorázové nějak zdaněny či znevýhodněny, snad, možná by to fungovalo. Zároveň je třeba připomenout, že řada jednorázových plastových lahví tvoří obaly na všechny možné tekutiny od čistících prostředků po průmyslové chemikálie, zde žádný vratný mechanismus nelze aplikovat.

Předevší výroba petek je kšeft, jejich recyklace je kšeft, a na ten si ty firmy sáhnout nedají.

1 0
možnosti

J64i57r74i 64B69o75r

12. 11. 2019 11:05

Žiji blízko hranic s NSR. Již několik let jsou PET lahve zálohovány.Nyní k tomu přibyly i hliníkové obaly:Záloha na kus je 0,25 Euro(cca 6 Kč) Automat na vrácení je v každém obchodě a vedle je kontejner na obaly které nejsou zálohované. Nikde se tam plasty a plechovky neválí.Tam mě přijde kvalitní minerálka na 5 Kč a tady na 12 Kč. Každou lahev tady platím minimálně 5 Kč a pak ji zahodím. Vydělávají pouze recyklační firmy.Mají materiál zadarmo. Všechny řeči proti zálohám jsou nesmysl.A ty náhodou odhozené lahve by jistě rád někdo sebral a za peníze vyměnil. Argument že se zdraží potraviny je naprosto falešný. U nápojů je to naopak.

6 0
možnosti
Foto

J98i52ř65í 10K41i44n82d64l

12. 11. 2019 11:27

Stovky tisíc tun německého plastového odpadu končí každý rok v zahraničí. Tou destinací je hlavně v Malajsie. Podle údajů z OSN Malajsie převzala od ledna do října 2018 ze zahraničí celkem asi 700 000 tun odpadního plastu.

Největším dodavatelem je stále USA. Německo zaujímá třetí místo hned po Japonsku. Téměř přesně 100 000 tun plastového odpadu přepravili německé společnosti do Malajsie v roce 2018. Dne 1. ledna 2018 vláda Čínské Lidové republiky zastavila nadobro dovoz plastového odpadu ze zahraničí. Opakovaná prohlášení Pekingu, že už nemá zájem o odpadky světa se proměnila ve tvrdou skutečnost. Svět náhle ztratil největšího sběratele plastových odpadů. Podle spolkové agentury pro životní prostředí zde bylo v roce 2017 recyklováno 46,7% veškerého plastového odpadu. Ale neuvádí se jak kde odpad skončil.

0 0
možnosti

Žvaníte. Kolik českých PET lahví pluje v oceánech?

2 1
možnosti
Foto

mikroplasty se vyluhují i z čajových sáčků..... celá záplava

0 1
možnosti
Foto

J12i45ř47í 93K27i79n63d71l

12. 11. 2019 10:30

Pokud budou zálohované plastové láhve a budeme je po použití vracet, dosahneme přesně opačného výsledku. Dnes lidi plasty a plastové láhve dobrovolně třídí a jsme v tom nejlepší v Evropě. Pokud je budeme nosit do obchodu,tak se na to většina lidí vykašle a hodí je do kontajneru na směsný odpad. Já budu první. Nebudu se tahat s taškou prázdných plasových lahví do obchodu a raději je vyhodím je. To, že v oceánu jsou plasty není problém Evropy, protože ta plasty třídí, ale je to zejména problém Afrických zemí a Asijských zemí

1 1
možnosti

Ono to tak úplně není. Bohaté západní země si dělají z třetího světa laciné smetiště a ještě se pak chlubí, jak skvělou ekologickou politiku mají.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/asie-evropa-usa-odpad-diplomacie-ekologie-obchod.A190729_093959_zahranicni_luka

1 0
možnosti

P75e70t98r 51T13o35m44e17k

12. 11. 2019 10:02

R^R^R^ Já si navíc myslím (a vím, že nejsem sám), že jedinou možností jak zachránit naši planetu je snížit počet lidí. Všichni víme, že jde hlavně o Afriku a Asii. Jak to udělat, aniž by to bylo pomocí jaderné války, nevím. Bezvýchodná situace.

0 0
možnosti
Foto

J75i48ř49í 90K47i15n17d20l

12. 11. 2019 10:35

Kdyby se 7, 5 miliardy lidí, (tolik je lidí na zemi) nastěhovalo na jedno místo, vešlo by se do prostoru Prahy a přilehlých dvou okresů Praha- východ a Praha- západ. Čtyřicetinásobek plochy naší země by zůstala prázdný a natož celý svět. Tolik vědci.:-)

0 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS