Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Víte, ono to zapojení viny vyšších mocností (např. Bůh) na propuknutí válek záleží vždycky na mínění toho kterého vojáka na té či druhé straně zákopů. Války já osobně vidím jako infekci, která se šíří když je organismus zemí dlouhodobě nemocen. Buď přílišným útiskem některých částí obyvatel, nebo naopak přílišnou volností v rozhodování jiné části obyvatel. (Dobré bydlo pálí.) Katalyzátorem je poslední dobou přelidnění planety a omezenost zdrojů potravin a vody. Každý individuálně viní z válek toho, koho nenávidí podle toho, čemu věří. Tak se do toho dostává Bůh, různí Bohové a vyšší moc. To vše vytváří určité prostředí, které se stává víc třaskavé. Pravda je, že největší pákou, která pak války často spouští bývá hamižnost. Chamtivost po majetku, ale možná víc po moci panovat nad životy ostatních.

Každý můžeme jen ze všech sil žít tak, aby se jim předcházelo - a vzpomínat s láskou na ty, kteří kdysi ve válkách položili své životy za to, abychom si my mohli užívat dobu míru. Historii tak, jak se později na školách učí, píší vítězové. Nikdy není nic ani jen černé, ale ani jen bílé. Pro nás Čechy byla myslím ta první světová děs běs. Srovnatelný jen snad (?) s tím, jak moc, a jak dlouho, byly Ćechy vyplundrované po husitských válkách. Ty pomníčky na padlé z ní... Každý den jsem chodila kolem jednoho takového ráno na autobus do práce - a hodněkrát jsem si říkala, jestlipak někdo na druhém konci republiky vzpomíná před jedním podobným na mého dědečka, který na pomníku také je (omylem), i když ruské legie přežil. Naštěstí. Ale například do smrti nesměl na sluníčko. Skoro si to člověk dnes ani neumí představit, že? Dík za Vaši vzpomínku pane Vracovský - a přeji hezký večer. V

1 0
možnosti
Foto

Já děkuji za krásný komentář a hezké dny i Vám :)

0 0
možnosti
JM

Chybou asi bylo opětné stažení USA do izolace po roce 1919. Jen pevná koalice USA, Británie a Francie mohla účinně čelit SSSR a Německu, jakmile tyto státy překonaly vnitřní krizi. Sama Británie a Francie na to neměly, zvláště s jejich tehdejšími podprůměrnými politiky. Churchill s de Gaulle přišli pozdě, jen Británie se díky výhodě ostrovního státu dokázala ubránit.

Ještě k tomu německému císaři. Světové války se opravdu bál, ale svou hloupostí si udělal z Británie a Ruska nepřátele. Německo se dostalo do izolace a tak generatita hledala cestu, jak z toho ven. Jako nejlepší řešení se jevila preventivní válka s cílem vyřadit Francii, donutit pak k míru Rusko a nakonec se dohodnout s Británií. Nebylo to moc reálné. Německý císař tak má velký podíl viny, i když mu v posledních letech před valkou dali raději náhubek.

1 0
možnosti
Foto

Pokud byste si pečlivě prostudoval příčiny vzniku I. a II.sv. války, tak byste zjistil, že velký podíl na tom měla tehdejší diplomacie Velké Británie, která se snažila dostat proti sobě do války Německo (+RU v roce 1914) a Rusko (SSSR v roce 1939), aby tyto mocnosti co nejvíce oslabila. V roce 1914 ještě USA hrály vedlejší housle a v roce 1939-1941 svým pacifismem též.

To, že se císař Vilém II. stal nepřítelem jak Ruska, tak Velké Británie, bylo výsledkem diplomacie Velké Británie. Jak britský král Jiří V.,car Mikuláš, císař Vilém II., ani František Josef I. nijakou zváštní inteligencí nevynikali.

0 1
možnosti
Foto

Zdravím a děkuji všem za diskuzi, sám toho dnes moc nenadiskutuji, tak tu nezlobte, díky :-)

2 0
možnosti
Foto

Karma, Filipe, za moudrou reflexi o válkách.

Evidentně jsme jako lidstvo nepoučitelní, když za dvacet jedna let po skončení strašidelných jatek první války vypukla druhá, násobně hrůznější. Faktem však je, že válku nezavinil Bůh (není proto správně na něj zanevřít, i když to za určitých okolností může být pochopitelné). Válku vždy zavinili lidé, kteří Boha a zejména jeho zákony nectí. Válka je strašlivým hříchem proti Bohu, ať už by ji rozpoutaly země, které se formálně k nějakému náboženství hlásí.

Můj děda, když se vrátil domů z první světové války, až do konce života nepromluvil o tom, co zažil. Zároveň zůstal i nadále hluboce věřící. A splnil své předsevzetí, které si z válečných hrůz domů přinesl. Tím předsevzetím bylo, že jestli přežije a vrátí se domů, nechá své děti vystudovat, když budou mít talent a vůli studovat. A to předsevzetí splnil, dokonce se kvůli tomu zadlužil. Ale i ty dluhy se potom nakonec splatily s pomocí jeho dětí...

3 0
možnosti
Foto

Pane Trizuljaku, můžete mi říct, od koho víte, že válku nezavinil Bůh?

Můj praděda šel do I. světové války jako silně věřící katolík a vrátil se jako ateista. Zřejmě si myslel pravý opak toho, co píšete.

A jak víte, že válka je strašlivým hříchem proti Bohu, že válku nechce sám Bůh?

Alespoň, zbožní křesťanští panovníci, kteří se rozhodujícím způsobem podíleli na rozpoutání válek, se na Bohy odvolávali. Jako příklad Vám uvedu válku Prusko-rakouskou v roce 1866, kdy dokonce oba panovníci znepřátelených zemí vyzývali stejného Boha, aby měli válečné úspěchy.

Proto Vám zde cituji jejich provolání ke svým národům:

"Ne pouze o naši jednotnost a sílu opírá se naděje Naše, vzchází též z Nejvyššího, ze Všemohoucího Boha, jemuž Můj dům povždy sloužil. Jeho chci prositi o pomoc a o vítězství, a vyzývám Své národy, by tak činily se mnou. Dáno ve Vídni 16.června 1866."

František Josef v.r.

"Spolehněte se na Boha, strůjce všech bitev, který za pomoci Vaší statečnosti a vytrvalosti povede naše prapory, odevždy zvyklé vítězit, k vítězství novým. Dáno v Berlíně 29.června 1866."

Vilém v.r.

Já Vám to sem natahuji proto, že na blogu IDnes není snad jiný bloger, který píše tak nenávistné blogy proti jinak smýšlejícím lidem, jako Vy.

2 0
možnosti
Foto

R^ P.S.: v sobotu byl ,,den veteránů".Málokdo si uvědomuje, proč právě k onomu jednomu konkret. datu.

2 0
možnosti
JB

J82i74r46i 44B23o45r

11. 11. 2019 12:31

Kterou sobotu máte na mysli, 9.11.? A proč k tomu datu? Tak to opravdu nevím.

0 0
možnosti
Foto

Zatím stačí "civilizovanému" světu rozdmýchávat války ve světě zaostalejším. Děje se to pod stejnou, už hodně otřepanou fanglí demokracie, svobody, rovnosti a bratrství.

3 0
možnosti
Foto

Však už také sklízíme ovoce rozvratu zemí jako Irák, Libyie, Sýrie, Afghánistán či Ukrajina.

3 1
možnosti
  • Počet článků 643
  • Celková karma 25,75
  • Průměrná čtenost 2150x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik