Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pamatuji tu dobu, pamatuji kardinála Tomáška. A děkuji Anežce české a Vám, že jste to zmínil. R^

2 0
možnosti
Foto

Ano, Tomáši, vděčnost lidem té doby, takovým osobnostem jako kardinál Tomášek a vděčnost Anežce... Také to tak vnímám. Právě v těchto chvílích, poslouchám zprávu, že nová socha svaté Anežky, kterou přivezli čeští poutníci do Říma, má být z rozhodnutí papeže Františka umístěna přímo v bazilice svatého Petra, na jednom z bočních oltářů. To je výrazný, moc pěkný symbol.

Dík za zastavení a přátelské slovo.

0 0
možnosti

R^

Obsah slova "věda" komunisti nepochopili dodnes, protože jím utloukali hloupé lidi. Dodnes nepochopili, že věda obsahuje přísnou exaktnost, přesnost a oddanost pravdě. A to komunistům a mnoha naivním lidem zůstalo utajeno dodnes!

Ostatně i teologie je věda, exaktní logická stavba, postavená na axiomu "Bůh jest!", na židovské Tóře a moudrosti, na historii Spásy člověka, na historii Ježíše z Nazareta, na tradici, na patristice a moudrosti církevních učitelů, včetně současných křesťanských filosofů a učitelů!

:-)

1 0
možnosti
Foto

Je to pravda, Bohumíre. komunistický "vědecký ateizmus" byl jednou velkou lží a zlomyslným podvodem. A přitom mnozí komunističtí papaláši byli těžce pověrčiví. Například Brežněv měl jakési své oblíbené vědmy a spoléhal na rozvoj psychotroniky, atd.

1 0
možnosti

Já připomenu, že tato žena byla původně zasnoubena se synem římského krále Jindřicha. Poté bylo zasnoubeni zrušeno, což Anežka brala jako urážku celého Přemyslova rodu. Vstoupila dobrovolně do kláštera s cílem pomáhat potřebným. Zůstala však ambiciózní, dá se říci emancipovanou ženou, podporovala svého bratra, krále Václava I, pomohla urovnat spor krále s mladým Přemyslem Otakarem II, kterého pak také podporovala. Určitě cítila zadostiučinění, když její rod expandoval, zatímco rod jejího tehdejšího snoubence odcházel nejen z politiky. Nakonec ale našla korektní vztah se svou konkurentkou Marketou, která se mezitím stala mnohem starší ženou Přemysla Otakara II, který tímto sňatkem s již starší ženou upevnil a legalizoval svou vládu nad Rakousy. Konec života měla smutný, zažila ještě Přemyslovu smrt na Moravském poli, dobu hladomoru, občanské války a vlády Braniboru. Lepších časů po návratu malého Václava II ze zajetí se už nedočkala.

3 0
možnosti
Foto

Dobrý den, pane Merunko. Velice děkuji za vhodné doplnění ve věci historických souvislostí. Dle mého soudu to ukazuje, že světci a světice jsou osobami velice činorodými (jako například František z Assisi, svatá Klára, s níž si Anežka dopisovala, Alžběta Durynská, Zdislava z Lemberka, atd.) A myslím si, že smutná doba, v níž Anežka zemřela, vedla ke snu a představě, že až jednou dojde na její svatořečení, bude v českých zemích lépe. Děkuji a přeji vše dobré.

0 0
možnosti

R^

Díky, Marku, za odvážné připomenutí!

:-)

1 0
možnosti
Foto

Velmi zajímavé shrnutí tématu o svaté Anežce, jejím svatořečení a změnách v naší zemi je například zde:

https://www.radio.cz/cz/rubrika/historie/od-svatoreceni-anezky-ceske-byl-uz-jen-krok-k-sametove-revoluci

0 0
možnosti
Foto

Marku, Ty kluku jeden všímavej!R^:-)

2 0
možnosti
Foto

"P.T. obecenstvo se zdvořile žádá, aby na pianistu nestřílelo. Dělá, co může" ;-D

Takovou cedulku měl na klavíru jeden muzikant v saloonu v jistém městečku na Divokém západě.

1 0
možnosti
Foto

J26a49n 51Š83i53k

12. 11. 2019 9:55

Karma a přeji hezký den :-)

4 0
možnosti
Foto

Děkuji, pane Šiku. Rovněž Vám přeji pěkný a pokojný den :-)

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

  • Počet článků 1003
  • Celková karma 20,75
  • Průměrná čtenost 1191x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy