Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Za fake news lze pokládat každou vágní informaci a takovými nás média přímo zasypávají. Dělají sama závěry, aniž by je podložila fakty. Pokud se zasvěcený do problematiky o to pokusí a jeho pojetí nezapadá do záměru, je umlčen. Výjimkou je ve včerejší MF Dnes rozhovor s Jar. Baštou, bývalým velvyslancem na Ukrajině i v Rusku. Vysvětluje v něm, o co šlo v případě aféry Biden a jak velkou hroudu másla na hlavě mají američtí demokraté. Takové informace by měla nezávislá média čtenářům a divákům předkládat a závěry nechat na nich.

16 3
možnosti
MK

Ono je to podobné tomu, jak se u nás na Západě dnes používá termín „propaganda“.

Každý myslící člověk musí určitě sám vědět, že propaganda je zkrátka propagace něčeho či někoho. Svou vlastní propagandu má každý stát, každá organizace, každá firma i každý jednotlivec.

Ale dnes se nám naše státní, unijní a prozápadní propaganda snaží nalhat, že propagandu dělají jen „nepřátelské“ cizí mocnosti a lidi, kteří jsou tou cizí propagandou zblblí. A neuvěřitelné je, že všichni ti, kteří sami sebe považují za moudré, to přijímají.

31 0
možnosti
Foto

,,Hranice mezi pravdou a lží je někdy nesmírně tenká. Nejtenčí je v době, kdy o tom, co je pravda a co ne, rozhodují politici. Tak tomu bylo v minulosti a tak je to i dnes." (Mńačko- Oněskorené reportáže 1963)!

23 1
možnosti
ZB

Ukázka totální hlouposti pisatelky. Ten test nebyl ukázka testu pro žáky, ale testem čtenářské gramotnosti čtenářů iDndes. U nějě bylo jasně napsáno, že jde o test iDnes z roku 2018.

Autorka blogu , tak na svém případě ukazuje, že ji je čtenářská gramotnost cizí. A, že článek s kterým polemizuje má naprostou pravdu.

5 21
možnosti
ZB

A z toho, že článek má vysokou karmu a spoustu kladných reakcí se dá vyvodit, že i spousta z čtenářů je natolik hloupá, že se tímto testem čtenářské gramotnosti nechala zmást. Bohužel, takto to s informacemi je. pokud je npřečtete celé, mohou vást zmást i pokud jsou pravdivé. ;-)

2 21
možnosti
OZ
VB

Krásné... Asi by v boji proti fake news nejvíce pomohlo učit děti matematickému a logickému myšlení.

8 0
možnosti
Foto

Inteligentní na to přijdou až dospějí a hloupým nepomůže ani kopnutí.

2 0
možnosti
Foto

Žijeme prostě ve světě, kde lidé přebírají zprávy, které považují za pravdivé, ale někdy pravdivé nejsou. To ovšem neznamená, že někoho cíleně manipulují. Prostě jsme jen omylní lidé. Vzpomínáte si na případ, kdy Angela Merkelová šířila video, na němž bylo vidět, jak jsou pronásledováni imigranti v Německu? Později se ukázalo, že video bylo účelově nahrané a nezakládalo se na pravdě. Merkelová mu ale uvěřila a v dobré víře se na něj odkazovala. Sotva ji lze označit za manipulátorku v případě, kdy se sama stala obětí manipulace. A taky že za ni označena v médiích nebyla. Dokážete si ale představit opačný případ? Že by třeba nějaký politik z AfD nebo Okamurovec uvěřil videu, v němž imigranti pronásledují občany, a v dobré víře ho šířil? Taky by média pochopila, že se jen stal obětí omylu stejně jako Merkelová, a neoznačila by ho za manipulátora?

Zdroj: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=733795

Půvabné:))Prostě jsme omylní lidé... Vy se zkrátka na časy budoucí umíte fikaně jistit, paní Šichtařová;-) a je tu jedna drobnost. Ať už Angela Merkelová spískala leccos, dovolím si přece jen poukázat na rozdíl. Ona je opravdu dost vzdělaná pokorná ženská, to si říkejte, co chcete, a jako taková má společensky vybudovaný obraz té, které lze pak odpustit, mohla ujet na nepravdě, je omylná...a sama leccos přehodnotí. Skoro se mi nechtějí vytvářet přídavná jména pro magnáta turismu plyšáků a jeho byznysu - a to i s informacemi, který je vzdělaný pramálo a omyl by nepřiznal ani ve světě pohádky. Takže za mne manipulace, jak se vám to hodí, neboť výsledku a reflexe u Okamury se fakt stejného nedočkáte.

11 36
možnosti
VB

Na světě je Dobro a Zlo, a vy ho přesně umíte rozlišit. Závidím, máte krásný život.

18 1
možnosti
KH

K55a51r98e96l 31H83i67r45š

1. 11. 2019 8:57

Tenhle týdnem na mě mrkal ve zprávách titulek o tom, že žáci základních škol jsou mediálně negramotní a v testech kritického myšlení ve školách propadly. Nebo propadli?

3 0
možnosti
Foto

:-) to ale slibuje dost legrace:) to jen cituji:)

2 1
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,36
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články