Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VM

Často sa dočítame, že oteplovanie sa skrylo do oceánov, že keď sa ohrejú potom sa to začne. Autor tu poukázal na zjavný fakt, že oteplenie vplyvom zvýšeného skleníkového efektu CO2 by sa malo prejaviť okamžite. Chápem to tak, že sa zohreje predovšetkým pevnina krátkovlným slnečným žiarením a atmosféra potom zachytáva dlhovlné žiarenie ktoré vyžaruje zohriata pevnina - pôda. Dusík a kyslík nie sú schopné dlhovlné žiarenie zachytiť, zachytáva ho predovšetkým vodná para a časť aj CO2. Ako a prečo by sa mali zohriať najskôr oceány mi nie je jasné.

2 0
možnosti

Oteplení vlivem sklenikoveho efektu se z principu nemůže projevít okamžitě. Protože existují takové věci jako tepelná kapacita rovnovážně stavy a tak.

Jinak myslim, že nikdo neříká, že by se oceány měly ohřát nejdříve.

0 0
možnosti
VM

Nikto nehovorí, že oceány by sa mali zohriať najskôr, ale často prichádzajú vysvetlenia tvz. pauzy v globálnom oteplení trvajúcej cca 15 rokov tým, že sa oteplenie skrylo do oceánov.

0 0
možnosti

Skrylo Do oceánu je dost nepřesná interpretace. Biosfera má nějakou tepelnou kapacitu. Pokud se stane něco méně dramatickeho a planeta najednou není ve vyrovnané tepelné bilanci docela dlouho trvá, než se biosfera ohřeje nebo vychladne a ustaví se nová rovnováha mezi příjmem a vydejem tepla. No a naprostá většina tepelne energie, co v biosfere je, je naakumulovana v mořské vodě. Takže sledovat globální teplotu vzduchu je určitě fajn a pro lidi důležitější. Ale to, co definuje teplotu celého systému, je globální teplota mořské vody, jejíž trend je přesně to, co řekne jestli se biosfera otepluje nebo ochlazuje. Problém je v tom, že stanovení je to dost obtížné

0 0
možnosti
  • Počet článků 232
  • Celková karma 11,96
  • Průměrná čtenost 978x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky