Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Právní pojem "ve stadiu pokusu" si pro všechny případy sami pro sebe (na doby až třeba nebudou v politice a budou v zájmu vlastního prospěchu páchat trestnou činnost) vymysleli zákonodárci, aby následky pro ně nebyly tak kruté.;-O

0 0
možnosti
BH

Ve stadiu pokusu to byla vražda z rasových důvodů. Jen shodou náhod to tak nedopadlo a tak by to mělo být po právu souzeno.

2 0
možnosti
IM

I85v67a31n 27M28i48n90á87ř

17. 10. 2019 23:15

Nevím, zda útok Romů byl klasifikován též jako rasistický. Nepochybuji však, že pokud by se útok odehrál v opačném gardu - rasový záměr by dominoval.

10 0
možnosti
RK

Já si vždycky vzpomenu na televizní pořad, kde právník Ivo Jahelka s Vlado Štancelem vysvětlovali některé paragrafy. Když na vás někdo v parku zařve "Peníze nebo život", tak se nesmíte bránit, protože jde pouze o verbální útok. Ovšem když vytáhne bouchačku a namíří vám ji mezi oči, pak už máte právo... pochopitelně, musíte doufat, že dotyčný nevystřelí. Až budu mít prostřelenou hlavu, tak mi bude litera zákona celkem volná. Nejhorší je, že když pak takového pachatele chytnou, tak se to uhraje jako nedorozumění a často z toho bude mít polízanice napadený, protože překročil zákon. Že ho někdo ohrožoval, to je celkem jedno.

Takže fajn, aniž bych chtěl být jízlivý, přál bych tvůrcům zákona, aby jim někdo zlámal žebra, natrhl ústa, zvalchoval tělo a pak jim řekl - to bylo jenom stadium pokusu. Ve své podstatě se vlastně nic nestalo...

19 0
možnosti
JB

Máte štěstí, že jdu kolem...:-)

§ 122 odst. 2 tr, zákoníku stanoví, co že to je ta "těžká újma na zdraví". Až se s jeho zněním seznámíte, zjistíte, že ten mladík nejspíš těžkou újmu na zdraví neutrpěl. Ale protože ho ti Romové zřejmě zmlátili tak, že mu tu těžkou újmu způsobit chtěli, státní zástupce to kvalifikoval tak, jak to kvalifikoval.

Vycházím z rozsahu zranění, jak jste je uvedl, osobně si myslím, že soud může ten skutek ještě překvalifikovat. Zřejmě tehdy, pokud vyjdou najevo nové skutečnosti nebo znalci posoudí zranění jinak nebo se zjistí, že ten kluk má trvalé následky.. těžko říci.

Možná ještě jednu věc - než se pustíte do rozporování nějakých obžalob, rozsudků apod., mrkněte se, co na to říká odborná literatura...;-)

1 0
možnosti
Foto

Mě je jedno, co říká odborná literatura, či právo. Podle mého selského rozumu je toto těžké ublížení na zdraví. Bohužel, právní definice je jiná a pro mě nepochopitelná.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS