Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Reliktní záření je další snůška bludu. Oddělení záření od hmoty? To myslel autor vážně, nebo zkusil co na to Češi?

.

Podle teorie standardního modelu vesmíru se 379 tisíc let po velkém třesku oddělilo záření od hmoty s počáteční teplotou okolo 3000 kelvinů a dnes mělo mít podle různých dřívějších odhadů (před objevením reliktního záření) teplotu 4 až 40 kelvinů. Například Ralph Alpher a Robert Herman takto předpověděli teplotu 5 K již v roce 1948. Nebo Arthur Eddington 3,18 K roku 1926.[3] Kdežto například George Gamow, zastánce teorie velkého třesku, původně roku 1952 předpovídal teplotu 50 K.

0 0
možnosti
Foto

Věřit velkému třesku, čí nevěřit, totˇ otázka.

Pozorovat něco, co se stalo před 13 miliardami roků, je odvážná teorie.

Že může být něco nesmírně malé proti vesmíru potvrzuje " černá díra" , kde se může nahromadit gigantické množství hvězd, možná i galaxií,

Lze pozorovat hvězdy, které již neexistují a nové hvězdy, které vznikly, ještě pár tisíc let neuvidíme.

Jedno je však jisté. Počátek velkého třesku nemohl být HORKÝ, protože tepelnou energii generují protony, neutrony, nebo atomová jádra, která v počátku VT ještě neexistovala, jak tvrdí teorie.;-D

0 0
možnosti
Foto

Nevěřit! Hvězdy jsou ve skutečnosti dírky v nebeské klenbě, která se pevně pne nad placatou zeměkoulí. Těmi dírkami se na nás dívají andělé a svítí si malými lucerničkami. Není to poetičtější a stejně vycucané z prstu? ;-D

0 0
možnosti
JP

J11o67s33e85f 33P80o79t16r

16. 10. 2019 17:34

Je téměř jisté, že vesmír vznikl v nekonečně malém prostoru, za nekonečně velkého tlaku. Jako důkaz proto se uvádí reliktní záření. To bloudí ve vesmíru již 13 miliard let, v prostoru 48 miliard světelných let. Přesto v těchto obrovských škálách se jeho teplota v jakémkoliv směru liší pouze o miliontiny stupně. To je jasný důkaz, že to všechno vzniklo v nekonečně malém prostoru, kdy ta teplota se musela absolutně vyrovnat - autor příspěvku by se s tím měl seznámit, než nás začne poučovat.

Další poznámku bych měl k vystoupení Martina Reese asi před 2 měsíci v Hyde parku. M. Rees je britský královský astronom a jeden z ateistických světových guru. Na otázku redaktora co bylo před Velkým třeskem odpověděl "nevíme". Odpověděl jedním slovem a již se k tomu vůbec nevracel, žádné multivesmíry, nic.

Z vašeho příspěvku čiší strach, že se tam bude muset dosadit inteligentní Projektant. V tom máte pravdu. kdo dneska trochu sleduje vědu, fyziku a biologii, nutně musí dojít k závěru, že spoléhat se na NÁHODU (což je pro vás jediné řešení) je naivní a směšné.

Ještě bych k tomu reliktnímu záření dodal, že v začátcích TV vysílání, kdy televize "zrnily", 1% toho zrnění bylo zachycení fotonů reliktního záření.

0 0
možnosti
Foto

Vznikl? Vy jste u toho byl? :-)

Pouhá teorie, za čas se zase přijde s jinou.

1 0
možnosti
JR

J29a68n 30R34á14ž

16. 10. 2019 11:37

Fyzika hvězd je významnou aplikací fyziky, jejímž cílem je pochopit, vysvětlit a předpovědět chování hvězd a hvězdných systémů. Výzkum hvězd a jejich soustav blahodárně ovlivňuje rozvoj fyziky mj. i tím, že neustále přichází s novými fyzikálními problémy a napomáhá k ověřování fyzikálních zákonů v extrémních podmínkách, které jen stěží někdy podaří v pozemských laboratoří dosáhnout.

(Převzato z publikace autorů Jiřího Mikuláška a Jiřího Krtičky "Základy fyziky hvězd"

PS. Všiml jsem si, že mnoho astrofyziků a kosmologů pod vlivem dlouhého zkoumání vesmírných jevů, začalo věřit v existenci něčeho, co se dá nazvat Bohem. Jiná skupina vědců , což se týká zejména těch, kteří zabývají největší kosmologickou záhadou, kterou jsou Temná hmota (Dark Matter) a Temná energie (Dark Energy) došla ve svých úvahách do stadia, kdy jim přestávají rozumět i fundovaní fyzici, protože zpochybňuje absolutní platnost fyzikálních dogmat, jakými jsou např. Newtonovy pohybové zákony.

Což ovšem neznamená, že bychom jim neměli věřit.

2 0
možnosti
Foto

Nasdílel jsem tento blog do FB skupiny Fyzika pro puberťáky. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik