Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Panu Koreckému: zákon o AE nezaručí na 100 %, že vašemu přání lékař vyhoví, žádný lékař nebude povinen eut, vykonat (výhrada svědomí), i kdybyste splňoval kritéria pro uznání. V Lucembursku se tomu věnuje jen minimum lékařů, i v dalších zemích odmítají cca 2/3 žadatelů (nesplňují kritéria). Hlavně si přejte dobře proškoleného lékaře, i umírání po AE může trvat déle a může být bolestivé.

0 0
možnosti

Panu Vodvářkovi: Právníci ze zemí s legál. aktivní eutanazií nám vysvětlili, jak je důležité, aby i v této oblasti lékař dobře znal svého pacienta, aby si s ním dostatečně povídal. Nestačí probrat se zdrav. dokumentací, ta sice dokladuje závaž. nevyléčit. stav, aby teprve když lékař, pokud to lze, mluví s pacientem týdny až měsíce, pozná mj. pravou podstatu toho, proč si vlastně přeje zemřít. Jinak se může ukřivdit nemocnému (netrpí bolestmi těla, ale spíš duše, cítí se opuštěný apod.), ale může být obviněn i lékař, že vykonal eutanazii, ale nepoznal nedobrovolnost přání pacienta. Když např. Francouzi žádají v Lucembursku o eutanazii, musí tam pobýt s určeným lékařem alespoň několik týdnů, smrt z hodiny na hodinu, ze dne na den tam neposkytují. Mně jedna seniorka v LDN řekla, že jí strašně vadí, když ji myjí mladí hoši; stačilo by, aby ji urostlý hoch dopravil do koupelny a tam by ji mohla omýt ženská pracovní síla; někdy rozhoduje malý detail v péči v tom, co si nemocný a proč bude přát. Jde o to, aby si pacient nemusel přát uspíšení smrti z nedostatku řádné tělesné, ale i duševní / duchovní péče.

0 0
možnosti

Aktivní a pasivní eutanazie se někdy prolínají: když lékař na žádost pacienta odpojí přístroje (přípustné vzdání se léčby), jde někdy o "jednorázovou" smrt, nebo když si pacient přeje zvýšit dávky utišujících léčiv, jedna z injekcí je ta poslední. Dokud u nás nebude zákonem zajištěna nezávislá pravidel. kontrola kvality jakékoli péče, nebudu s aktivní eutanazií souhlasit a budu mít obavy i o lege artis postupy v rámci pasivní eutanazie či ukončení faktické či jen domnělé "zbytečné", pacientovi škodící péče.

0 0
možnosti
Foto

Nevím, proč jste použila oslí můstek od osobního lékaře nemocného Karla Gotta a návrhu zákona o euthanasii. Jde o dva zcela nesouvisející problémy.

Na rozdíl od dvou diskutujících dříve věřím, že zákon o aktivní euthanasii schválen nebude. Důvody lze nalézt v článku autorky. Zákon může ( a pravděpodobně se tak bude ) zneužít tento institut. Ona stačí jedna či dvě nepodložené smrti, abychom pochybovali, že všechno bude košer.

0 0
možnosti

Doufám, že ten zákon o AE projde a budu jen na mě jak se rozhodnu...

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS