Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Máte v tom podobnou chybu, jako většina ostatních mudrlantů "přes ekologii". Vytáhl jste jen jeden z dalších obnovitelných zdrojů. A asi jste neuvažoval nízkoenergetické domy. Současná technika umožňuje (teoreticky) stavět domy s minimální potřebou přívodu nějaké energie, jen je to poněkud drahé, tedy stavba a vybavení.

0 0
možnosti

Opravdu zírám nad vašimi myšlenkovými pochody a opravdu mne překvapuje, kdo všechno může u nás dělat ředitele čehokoli. Pokud se už pustíte do těchto vašich hlubokých úvah, tak si myslím, že nejlépe je zjistit si nějaký průměrný přírůstek dřeva na hektar. Na to člověk nemusí být žádným velkým odborníkem a je to snadno dohledatelné na internetu. Je to tedy cca 7,5 m3. No a pak si můžete zjistit, kolim asi domácností v ČR bydlí v rodinných domech. Je to cca 460.000. Takže při vašem výpočtu, cca 5 m3 dřeva na domácnost je potřeba 2,3 mil m3 na rok. V ČR je v současné době 2,6 mil ha lesa x 7,5/rok přírůstek je tedy 20,28 mil m3 dřeva pro všechny rodinné domy. Takže ano, při správném hospodaření by se snadno dala pokrýt potřeba všech domácností v rodinných domech na vytápění kusovým dřevem a jde opravdu o "obnovitelné zdroje". A ještě by ho zbyla spousta pro potřeby stavebnictví atd...

Ten váš výpočet přes "počet stromů" musí být pro normálně uvažujícího člověka fakt směšný.

Jinak - na uskladnění dřeva nepotřebujete žádnou kůlnu. Stačí ho uložit do hranice a přikrýt, nebo zhotovit naprosto jednoduchý přístřešek...

3 0
možnosti

Nedovedu odhadout růst smrku, ale poráželi jsme 30-letou thůji, vyrostlou z 5-cm odlomku. Zpracovali jsme ji komplet, včetně větví. Dřevo, mimochodem dobře smolnaté a výborně hořící, tvrdší ned smrk, hořelo výborně a déle. Větve jsme projeli drťákem a tak spálili, pryskyřice voněla po celém domě a hořelo to naprosto luxusně. Topili jsme v kotli +- 40 let a řekla bych, že Vaše výpočty +- odpovídají (tak jasně, v posledních letech byly mírnější zimy, kdyby tu luplo -30 st.C, budeme mít spotřebu podstatně vyšší). Když připočítám, že by se daly spálit i větve a hroubí, pokud to proženete drtičem, hoří to naprosto luxusně, kam se hrabou pelety, tak jsme v oblasti topiva soběstační. Akorát to musí být suché = letos porazit, napřesrok pálit. Zdroje by byly ... pokud by nám naši slovutní ekologové nenutili kotle na peletky s automatikou. nechápu, proč je poleno neekologické, ale rozemleté a slisované do peletek vysoce ekologické.

PS: pokud se podíváte na fotky z přelomu 19.-20.stol, tak Čechy jsou dneska porostlé stromy daleko víc, koncem 19.stol, byly snad všude holiny. A dřeva bude v lese neurekom, něco po kůrovci a zbytek po těch, kdož jsouce k tomu donuceni zákony, přejdou z topení uhlím-dřívím na "ekologičtější" způsoby vytápění elektřinou nebo plynem.

4 0
možnosti

Sice už v lesnictví dlouho nepracuji, výpočty se mi však zdají divné. Dvacetiletý smrk je tyčka, která má asi 0,01 m3 dřeva v hroubí ( t. j. dřevní hmoty o průměru 7 cm a více ) . Proto taky probírky začínají až ve 25 letech, kdy se vytěží z hektaru 5 m3 hroubí. Za dalších 5 let je to 11 a v dalších decenniích již 40 m3. Podle růstových tabulek https://docplayer.cz/31065421-Rustove-tabulky-rt.html str. 21 při mýtní těžbě 80 let starého smrkového porostu střední bonity vytěžíte skoro 600 m3 a k tomu předchozích 200 v probírkách. Čili byste měl z jednoho hektaru ročně 10m3. A v ČR je asi 6,5 milionu hektarů lesní plochy, takže dřeva pro 6,5 milionu domácností.

A to počítáme jenom s hroubím. Se slabšími větvičkami, jehlicemi a kořeny by byla výtěžnost ještě vyšší. Odvézt z lesa všechnu biomasu ovšem nepovažuji za vhodné.

A kdo bude sázet? Podle platného zákona je majitel povinen osázet vytěženou plochu do 2 let. Takže část tržeb za dřevo padne na tuto obnovu. Pokud ovšem majitel chytře nezajistí obnovu přirozenou z předchozího porostu, případně ponecháním výstavkových stromů.

A teď matematici do mne. Možná jsem opravdu udělal ve výpočtu chybu. Logaritmy, derivace i komplexní čísla dovoleny :-)

3 0
možnosti

A už jednu chybu musím opravit. Máme 2,67 milionu ha lesní plochy. Soustředil jsem se na přepočet km2 na ha a pak už špatně zredukoval na 34% lesnatost. :-P

0 0
možnosti

M47a87r53e94k 32S91a37j41d31a

14. 10. 2019 21:27

No - ja to teda propocteny tak exaktne nemam, ale 20lete jsou podle me moc mlade. My ted pokaceli 3 zhruba 50lety a je z toho dreva, ze nikdo nevi, co s tim. Odhaduju, ze by se to do tech vasich m3 na sezonu urcite dostalo - coz by pak davalo 3*50=150 stromu, coz je polovina. Ale i tak je to dost.

2 0
možnosti
Foto

J38i30ř51í 13K56a49r24b47a43n

14. 10. 2019 20:52

Jestli můžu, ještě jednu relativně krátkou poznámku k mé předešlé relativně krátké poznámce :-) ... Někomu může připadat můj příspěvek možná poněkud útočný, ale je to tím že stále čtu různé příspěvky řešící zelenou energii, obnovitelné zdroje, elektromobilitu, uhlíkovou neutralitu a podobně, a skoro všechny tyto příspěvky mají jedno společné - vždy řeší proč to nejde, a žádný se nesnaží zamyslet se nad tím jak by to mohlo jít, jak by to mohlo fungovat. Tož proto taková reakce, jinak já jsem vcelku mirumilovný člověk a nenechám se vyprovokovat, ani když mně někdo nazve ekoteroristou :-)

1 0
možnosti
Foto

J19i77ř20í 14K49a27r77b11a68n

14. 10. 2019 20:02

Vzal jste tu obhajobu topení uhlím a plynem dosti zeširoka :-) Já k tomu mám jen relativně krátkou poznámku. Po přečtení (letmém) vašeho článku mi vychází jen dvě možnosti: 1) myslíte si že zásoby uhlí a plynu (ropy, uranu) jsou nevyčerpatelné. Inu kdo ví, třeba je uvnitř naší Země ještě jedna, nekonečně veliká, pak by to možné bylo. A nebo 2) víte že fosilní paliva jednou dojdou, a je vám úplně jedno čím budou naši potomci topit. A máte pravdu, ať zmrznou, když to budou takoví stejní dřeváci jako my, kteří jsme za padesát let nedokázali vyvinout prakticky použitelnou jadernou fúzi, nic jiného si ani nezaslouží. :-)

1 0
možnosti

P76a54v94e25l 22V68é10b13r

14. 10. 2019 21:10

No, víte, jednou fosilní paliva dojdou - a budou k dispozici stromy, které jsme nespálili. Nebo, v opačném případě, budou naši potomci nás proklínat na holých pláních, zbavených porostu, a v podzemí budou mít bohaté zásoby ropy...

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS