Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Obávám se, že se mi daří porozumět paní Beatě K. A i když jsem si vědom, že následující věty mohou být pro ni nepřijatelné, dovolím si je napsat. Obávám se, že slova o zatuchlosti disentu souvisejí s jejím nepřijetím skutečnosti, že motivaci pro vznik a činnost disentu byl smrad režimu (nikoli jen zatuchlost), na který si sice mnozí zvykli, ale pro mnohé byl k uzalknutí. Paní K. zde psala o Fidelovi Castrovi i jeho souputníkovi Che Guevarovi, aniž by cítila ten jejich smrtelný a smrtící smrad. Dokonce si dovolím napsat, že oba zmínění , zvláště pan Fidel C., i mne dokáží dojmout, ale jen pro jejich způsob vnímání reality, který byl u nich přítomen nikoli trvale. Pominul. Pokud je pravda, že blízká spolupracovnice Fidela C. mu řekla před jeho smrtí, co mu řekla ve filmu Fidel, pak je nabíledni, že ten smrad cítila i ta velmi zapâlená revolucionářka. Zatímco Fidel C. , domnívám se , nesmrděl od samého začátku, náš pan Gottwald možná ano. Slova o zatuchlosti disentu se mi jeví jako vnitřní obrana. Jako deodorant potlačující vědomí o tom příšerném smradu, který tu byl a trvale oslavoval i ty výše zmíněné smraďochy, kteří se nakonec uchlastali mocí až do ztráty soudnosti.

6 0
možnosti
Foto

Každá revoluce má svou fází vzestupnou a sestupnou. Takže nelze srovnávat disent (v jeho vzestupné fázi) s chováním Fidela, Gottwalda (sestupná fáze), kteří se sice zmocnili státu, ale brzo se poučili (a jejich okolí) o bezmocnosti všemohoucích.

0 0
možnosti

P27e46t39r 23B11u80r35i65a94n

12. 10. 2019 15:26

Disent byl opravdu směsicí různých lidiček s různými názory, cíli i pohnutkami. Tam se morálka běžně smíchávala s nenávistí vůči režimu, prostou touhou po svobodě i po odplatě, zahořklostí pária, anebo třeba i s ukřivděností za něco. Ovšem ten společný cíl, svrhnutí rudé totality, byl tak veliký a křišťálově jasný, že všechny tyto rozpory hravě překryl. Ta názorová nejednotnost se potom naživo ukázala až právě v desetiletí po sametu.

Viděl jsem před 15-20 lety v TV rozhovor s nějakým bývalým disidentem, bigbeatovým muzikantem, který očividně nikdy nevyrostl z Woodstocku. Vyprávěl, jak ho komunisti týrali. Vyhazovali z práce, převraceli mu byt naruby, zamítali všechny žádosti o cokoliv, zakazovali vystupovat, ale hlavně, jak ho pravidelně čas od času StBáci sebrali, zmlátili a vyklopili 50km za Prahou.

Na otázku, zda se mu už ulevilo si posteskl že vůbec ne, že dneska je to ještě horší, protože zlí vykořisťovatelé se dostali k moci, fabriky byly lidem ukradeny a ten strádá pod jhem kapitálu. Všude vládne moc peněz, úplatků a politických oligarchů. A že by si přál, aby se raději vrátilo to před tím listopadem, jehož ideály nám mocní ukradli. Zkrátka ho štvalo, že někdo se stal ze dne na den milionářem a na takové jako on se nedostalo zasloužených poct a pozornosti, což i takhle řekl.

Co říct na takový myšlenkový lunapark. Asi nic.

Za článek karma.

7 0
možnosti
Foto

Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou

Ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou

Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce

A z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. K.K.R^

3 0
možnosti
Foto

Ach, ten blogovědiškuzní svět. Tam i zpět. Nuž, ,,zapolemizujme sobě. Atˇ třebas trošku přerostlé si, rozumem však stále jenom robě;-)

,,Bezedné studnice mouder i kydů. I přemítání, kdy kdo kde udělal chybu. Třeba i souzi vod Charty kam asi zašli, anebo až zběhli? A zda i s nima, či i bez nich dějiny by se hly, anebo nehly.

Jo, synku, céréčko! Dej sobě za klobouček péréčko. A ,,hodnotˇ", co chceš, a co nechceš. Ne všechno bylo, je a bude jenom veteš.";-)

(Zdroj: https://jiroudek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=712628)

1 3
možnosti
Foto

J52i90ř45í 44T31u51r33n87e30r

12. 10. 2019 14:16

:-) napište mi až vystřízlivíte

8 0
možnosti

A to jste vzal pro boha kde, že je dnes móda si plivnout na disidenty?.....Me přijde, že v poslední době vymyslite neexistující problém, jen abyste tu mohl napsat svůj clanek ☹️

7 8
možnosti
Foto

J64i42ř38í 40T57u36r23n79e19r

12. 10. 2019 14:11

Možná jste si všiml, že je to polemika s jiným článkem, to zaprvé a zadruhé, ten výrok o tom, "že je dnes móda si plivnout na disidenty " vychází s prostého sledování společenských nálad. Vy jste první den na blogu? Nikdy jste neslyšel o sociálních sítích? Nikdy jste nenavštívil žádný příslušným způsobem orientovaný server, internetový deník a pod?

Děláte si ze mě legraci nebo děláte ze sebe Marťana?

7 0
možnosti
Foto

Dobře jsi to napsal, JiříR^ ovšem nejsem si úplně jist, že má smysl s některými lidmi vést jakoukoliv polemiku, neb se zdá, že je to ztráta času. Ovšem chápu, že jde spíš o polemiku s širším názorovým proudem:-), nejen s "BigBeatou" ;-D jak jí někdo trefně přejmenoval - já ji na její vlastní doporučení raději ani nečtu, a má holka recht, je mi hned lépe ... a tak pro sichr ani nezačnu. ;-)

9 1
možnosti
Foto

J89i58ř88í 35T64u69r76n92e82r

12. 10. 2019 12:19

R^:-)Děkuji, Karle, to jsi vyjádřil přesně. Nemíním studovat tvorbu paní Krusic, ale toto téma mě zaujalo, protože se v něm odráží nějaký obecný společenský pohled, který mě vůbec netěší a nepřijde mi dobrý.

6 0
možnosti
Foto

Na člověka dnes vyskytují články odevšad a je to skutečně pelmel mel informací a zásadních změn pohledů na kohosi, kdo je v kurzu. Vycházejí rozhovory a vzpomínky a knihy a svědectví. Jsou tu proto důležité momenty. První z nich je ten..ze to klade nesmírnou zátěž na konzumentovo kritické myšlení a znalosti. Jak na tom v tomhle vůbec my i Evropa jsme, nerozebírám. Druhá věc je ta, že ten pelmel je výsledkem toho, že ti, co neudrželi ústa a obětovali leccos že svých kariér a životů nám tuto svobodnou možnost informací nechali jako dedictví...bez nich vybocenych z té šedé zóny by tohle sotva bylo. A třetí je ten, že v žádném společenství a uskupení lidí, nelze vytěsnit osobní sváry a jeßitnost a malost a charakter, kdy se i leccos zradí. Ani tam a ani tam a ani támhle. Ale všem kriklounům bych v souvislosti s nadcházejícím výročím řekla, zda by aspoň mohli projít onou meditací té věci druhé. Múžou už třicet let křičet bez postihů a rozebírat a probírat ve vkusu i nevkusu právě ty, díky kterým to už jde. A tak se sami potkávají s vecí a sami se vtesnávají do veci, kterou kritizují...nevděk a nečistoty úcty a zneužiti vládnou světem.:)

16 0
možnosti
Foto

J63i63ř83í 77T57u43r24n42e17r

12. 10. 2019 12:14

R^:-)Děkuji, Radko, to jste vyjádřila moc hezky a já s tím zcela souhlasím.

6 0
možnosti
Foto

Skvělý článek i jeho závěr R^R^R^ Dobrý rozbor ve věci dalšího osobnostního vývoje lidí z disentu za svobodných poměrů po roce 1989

Systematická zášť proti disidentům měla své "hnízdo" u komunistů a zejména u jejich mocenské páky StB.

Dle mého soudu v tom prakticky titíž lidé pokračovali i po listopadu 1989. A prováděli to se znalostí technik a se skvělým "vyškolením" jak se to dělá, jak lze kohokoliv pošpinit. V běžných lidech beztak stále trvá jakási podezíravost vůči "těm nahoře". O to snadnější pak bylo zasévat do jejich mysli nedůvěru a nejrůznější pomluvy,

12 0
možnosti
Foto

J33i22ř78í 92T20u91r11n58e36r

12. 10. 2019 11:21

:-)R^ Děkuji. Přesně k tomu, co popisujete, slouží paušalizace: Pokud dřívější disident pochybí je to příležitost zpochybnit disent jako takový.

8 0
možnosti

Když rozum chybí, musí nastoupit intuice, jiného nezbývá.;-D

Jako svobodomyslný tvor jsem osobně režim z duše nenáviděla. Přesto, že jsem proti režimu nijak výrazně nebojovala, nikdy jsem se netajila svým postojem a tak mě ke konci pár let pracovně trochu skřípl. Nikomu bych nepřála ani tuto skutečně jen drobnou zkušenost.

Dnes si mladší ročníky cintají pentli, hodnotí ač o té době nevědí nic.

Chtěla bych vidět, jak by jásala paní Krusic, kdyby ji za tento uveřejněný článek zatrhli veškerou práci, kterou se živí.Rv

12 0
možnosti
Foto

Článek paní Krusic číst nebudu. Ale to, co jste napsal, Jiří, je vyčerpávající a přesné. Je zajímavé, kde se bere potřeba tupit ty, kteří s vědomím, že mohou jako disidenti zemřít a nikdy se nedočkají nějaké společenské satisfakce, se do toho stejně dali. Hluboce si vážím profesora Patočky (psal jsem o něm kdysi blog, je to filosof, kterého docení další generace). Byli tam mnozí, které lze bez váhání označit jako elitu našeho národa.

Lidé, kteří drželi ústa, potřebují "snížit" jejich hodnotu, aby se jejich úroveň přiblížila onomu zprůměrnění. Proto ta nenávist vůči Václavu Havlovi a jiným. To, že komunisté v podstatě pana profesora Patočku zabili, už nikoho nevzrušuje.

Karma a pěkný víkend. R^

23 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS