Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Všimla jsem si spíš toho, že lijáky se většinou přiženou od západu.;-)

1 0
možnosti
DT

Tak je to ve střední Evropě. Krásný večer, vám i kocourkovi. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Sdílím ve FB skupině Fyzika pro puberťáky. :-)

1 0
možnosti
DT

:-) Doufám že se bude líbit. Přeju hezký večer, mějte se moc prima. R^

0 0
možnosti
Foto

Toto se mi moc nezdá, tak jednoduché to asi není:

Směr pohybu dává vzduchu například rozdíl tlaku. Kolem rovníku se nachází oblast s trvale vyšším tlakem, zatímco u pólů je tlak nižší. Ve středních zeměpisných šířkách se pak tlakové výše a níže střídají. Vzduch má tendenci proudit z místa s vyšším tlakem do míst s tlakem nižším - tedy často směrem od rovníku k pólu.

Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=731158

Pokud vítr proudí častěji od rovníku k pólům, tak co se pak se vzduchem na pólech stane. Přece tam nemůže zmizet. Sice se trochu scvrkne, protože se tam ochladí. Nebo vystoupá nahoru a horním proudem vzduchu se vrací směrem k rovníku?

1 0
možnosti
Foto

Musíme však oddělit dvě věci.

1. Nejčastější směr a rychlost větru. V tom asi máte pravdu, v Německu vane vítr nejčastěji od západu.

2. Z které světové strany přichází deště. V západní a střední Evropě mraky a deště přicházejí od nebližšího moře a oceánu. Tudíž ze západu.

Musíme rozlišovat pojmy návětrná a nádeštná strana. V Německy je nádeštná a návětrná strana stejná, západní. Na východním pobřeží USA je to možná jinak. Tam je možná návětrná strana také západní, ale nádeštná strana je nejspíš východní, nebo jihovýchodní. S tím, jak je to v USA, si však jist nejsem.

Na východním pořeží USA asi také častěji vanou západní větry, ale ty jsou asi často suché. Zatímco větry od východu tam přinášejí častěji deště, při východním větru častěji prší.

Žiji v NL, kousek od Severního moře a dost pozoruji počasí a směr větru. V létě miluji severozápadní vítr, který ochlazuje a deště moc nepřináší. Západní a jihozápadní vítr přináší deště. A východní přináší v létě vedra, sucho a špinavý vzduch z Německa.

Je to však velmi složité. Směr větru určuje také rozdíl teplot nad mořem a nad pevninou. A existuje rozdíl mezi horním a spodním větrem. Jednou jsme při stanování u moře pozorovali, že přes den foukalo nejčastěji od moře, které bylo chladnější než pevnina, ale večer se to obrátilo, pevnina se ochladila, a foukalo od pevniny.

Takže se neodvažuji dělat velké závěry, co se týče nejčastějšího směru větru.

2 0
možnosti
PV

P40a21v69e27l 10V72é50b70r

10. 10. 2019 10:22

Tady, na Jižní Moravě, rozhodně západní strana není nádeštná. Do České republiky sice nejvíc dešťů přichází od západu, jenomže zpravidla nepřejdou přes Českomoravskou vrchovinu a Jižní Morava zůstává na suchu. Sem deště přicházejí nejčastěji od jihozápadu.

2 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
DT

Na některých domech jsem viděla břidlici i ze všech stran - v místech, kde prší opravdu hodně. R^ Oni si uměli poradit.

Přeju krásný večer, Petře. :-)

1 0
možnosti
PV

P12a29v42e72l 30V38é89b20r

10. 10. 2019 8:23

Opět jste nás, hloupější, poučila o něčem zajímavém. Já přeji všechno nejlepší a Čumák se přidává se svým "Haf" (toho ale neberte vážně - ochotně se přidá k čemukoliv)...

0 0
možnosti
DT

Děkuju moc - a krásný večer jak vám tak Čumáčkovi. R^:-)

0 0
možnosti
JH

Četnost západních větrů v posledních letech poklesla, proto ta sucha. Možná by to chtělo roztočit Zemi ještě rychleji. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.

0 0
možnosti
Foto

;-D Po staru se žít nedá. ;-D Všechno se mění.

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 18,29
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.