Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Stydět se mají ti, kdo lidi lámali a normalizovali. Tedy komunisté a zejména jejich loutkoherci, jimiž byli ruští okupanti.

Jenomže situace se jaksi zvrtla. Ti, kdo lidi lámali a "normalizovali", zavírali, mučili při výsleších, atd. se nestydí ani za mák. A titíž se znovu ohlížejí po svých loutkohercích z Ruska ;-(

2 0
možnosti

Vedle Wonky, v podstatě umučili ještě Jana Patočku.

5 0
možnosti

To je pravda. Nechápu, co jsou to za lidi, že ten režim považují jako běžný.

2 0
možnosti

R^ Souhlas. V diskusi s autorem inkriminovaného článku jsem se snažil mu něco podobného sdělit (marně). Můj závěrečný příspěvek v této diskusi asi zanikl, tak ho tady ještě zopakuji:

"Základem ovšem zůstává to, co zde pořád tvrdím, že tady vůbec nemusely být žádné stinné stránky předlistopadového režimu, kdyby otěže nepřevzali komunisté. A tvrdit, že to nebylo tak hrozné je jen takové plané utěšování."

4 0
možnosti

Poněkud jsem se porozhlédl, co je zač, a na základě toho si myslím, že debata s ním je skutečně marná. Jinak máte pravdu.

2 0
možnosti

J55a32n 87P80a12v17l10í87k

10. 10. 2019 6:18

Za normalizaci se stydět můžeme těžko. Tu k nám přivedly tanky a tehdejší reprezentanti, kteří podepsali okupaci. Za ty bychom se stydět měli. A dále každý by se měl stydět za svá selhání. Co je ovšem aktuální, měli bychom se hluboce stydět za současnou normalizaci, kterou nepodporují žádné tanky, pouze nebetyčná hloupost na jedné straně, a probuzené tendence k podlézání, servilitě a vyčúranosti mnohých na straně druhé.

7 0
možnosti
Foto

Když komunisté Prahy 1 vznesli požadavek odstoupení Novotného z funkce prezidenta na jaře 1968, tak varovali, že pokud se tak nestane, hrozí opakování maďarských událostí z roku 1956. To znamená, že si byli vědomi, že zde existují reálná podpora poměrů návratu nejen před leden 1968, ale snad i do 50. let. To jsme fakt měli riskovat občanskou válku, čemuž právě zabránila ona bratrská pomoc? Nebyla pak normalizace tou lepší, humánnější variantou, přímo socialismem s lidskou tváří?

0 2
možnosti

Pane, ono je to složité. Ryba smrdí od hlavy. Nesmírně jednotný národ byl krutě postižen zradou Dubčeka a spol. Začalo to moskevským protokolem - ale dobře, zde byl nátlak a možná šlo i o život. Následovala série ústupků, která se měnila ve zradu, což vyvrcholilo v srpnu 1969. Lidé se přizpůsobili jako za Protektorátu. Něco jiného říkali nahlas, něco jiného si mysleli, utíkali ke svým rodinám a na své chalupy či chaty.

Každý to měl jinak. Myslím ale, že kromě skalních či kariérních komunistů se většina lidí stydět nemusí. Život máme jen jeden, a každý měl právo prožít ho co nejlépe, i v době normalizace. Teď jsem si uvědomil, že jsem neuvedl poměrně malé procento lidí, kteří nebyli třeba ani komunisté, ale stydět by se měli. Jsou to ti, kteří dělali s okupanty kšefty a holky, které hezkým sovětským vojákům, bohužel, třeba za nějakou výhodu - prostě daly....

2 0
možnosti
Foto

Co a koho zradil Dubček? Jednal v souladu s Ústavou z r, 1960, svým komunistickým přesvědčením atd.

0 2
možnosti
Foto

J17a88n 92H25o56r32n76í71k

10. 10. 2019 0:16

Pěkně napsáno R^.

Nevím, přijde mi, že otázka není položena úplně dobře. Člověk by se s tím měl nějak vyrovnat, nějak si to vyříkat hlavně sám se sebou. Protože těch, co z toho sajrajtu mohli odejít se vztyčenou hlavou, těch bylo fakt málo. To bylo dáno tím, že ten systém hrál přesilovku a kdo se mu chtěl postavit, musel počítat s tím, že bude hodně obětovat. A ani si nebude moc sám rozmyslet, co obětuje a co ne. Tak jsme drželi hubu a krok.

To, že jsme v těch plívách museli žít, já osobně neházím na nikoho. Na každý pád si moc dobře pamatuju, co to bylo za ohyzdnou dobu a jsem rád, že už je to pryč a fakt bych nerad, aby se to vrátilo.

9 0
možnosti

Je to titulková otázka a samozřejmě jsem neočekával, že na ni někdo bude odpovídat jako v anketě ano/ne, ale dopustí se podobné úvahy jako vy.

Jinak máte samozřejmě pravdu.

3 0
možnosti

Nemyslím si, že přímo stydět. Ale je třeba říci, že to byl stále totalitní režim. Nijak si to období neidealizovat. Bohužel mám pocit, jako kdyby se části národa po tom režimu stýskalo, a tak nám ho tu znovu zavádějí. Pracovní název pro ně mám národně socialistická fronta. To když na stejné straně bojují údajný pravičák Klaus, KSČM, šiřitelé ruské i čínské propagandy, Zeman, Agrofert i se svou politickou odnoží a mnozí další. Je to docela velká síla a postupný návrat starých pořádků už je znát. Ale zdaleka v tom nejsme sami - ten problém mají skoro všechny postkomunistické země. Čím více na východ, tím zřetelnější je tam autoritářský režim (s některými výjimkami).

7 0
možnosti

Přesně tak, bylo by důležité, aby co nejvíc lidí skutečně pochopilo, co to byl totalitní režim. Jenže na to dnes většina lidí kašle, a pak se to vyvíjí tak, jak jste to trefně popsal. A máte recht i v tom, že se to ani zdaleka netýká jen naší země.

4 0
možnosti
Foto

Rozhodně má. Stejně jako Němci za nacismus.

8 5
možnosti

Myslím si to také. Jenže nejde o nějaký stud, spíš o diskuzi a pochopení, co to je komunismus.

4 0
možnosti

Tak mě napadlo, že s debolševizací je ten problém, že by nebyla proti zrůdě, co mlátila vězně ostnatým drátem, ale proti patolízalovi, co někoho naprášil za vtip "Ptakopysk je kachna navržená výborem." a on nedostal výjezdní doložku.

0 0
možnosti

Jde o to, že debolševizace nebyla žádná. Pokud by byla, měla by se týkat obou těch kategorií, samozřejmě úměrně významu.

1 0
možnosti

Normalizace je, když se zcela nenormální jevy - Za normální vyhlásí a vznikne z toho norma. Ti skutečně normální sdělí, že jde o absolutní blbost ! Jsou považováni za nenormální a různými prostředky - jsou onormalizováváni. Vznikne neuvěřitelný kopec volovin a pojmů. Demokratický socialismus, vláda dělnické třídy, (která nikdy nevládla), pracující inteligence – asi předpoklad, že další nepracuje vůbec), objeví se i komunista – člověk zvláštního ražení ...

Nade vším dohlíží generální tajemník ÚV KSČ i prezident ČSSR – Tváří se jako jeden muž! Stranickost předbíhá odbornost, důležitý předpoklad je vztah k Čukotce, později k r. 1968. PS stojí zády k hranicím a střílí na nepřítele civilistu, který mazaně prostupuje z vnitrozemí! Drtivá část národa celou komedii pochopí, kráčí s transparenty na 1 Máje – Posléze podobizny opřou o zeď krčmy a nadávají na komunisty. Další se jimi přímo stávají, aby režim rozložili zevnitř !

Do toho všeho hraje hudba, i káva se sladí a každému ptáčkovi je připomínáno – Kde své hnízdo má! Nakonec to dojde tak daleko, že sami představitelé dojdou k závěru, že už je to fakt Nenormální! Odevzdají moc a lidé jsou tam, kde měli být. Ve stavu přirozeném – Svobodni. No zase nečekaný problém ! Mnozí zjišťují, že současný, normální stav – Je nenormální ! Žádají to zažité, bývalé - Obnovu Normy. Jakkoliv mi to přijde nenormální - normální to opět je! Nejviditelnější představitelé dělají vše proto, aby se onen Stud vůbec nemusel dostavovat ! Pravím, že ta normalizace se docela zdařila ... :-)

10 0
možnosti

Já vám rozumím, pane Bůčku, chápu vás, ano opřeli transparenty o zeď...

Nechci si dělat reklamu a pak, nevím jak je to s tou knížkou na trhu, ale u vydavatele je rozebraná, ale popsala jsem tu dobu na příkladu Hany Podolské, módní ikony 1.republiky. Já jenom, že vám rozumím, ale musím dodat toto:

Devadesátá léta, opět dochází ke krádeži majetků, je to doba vražd, podrazů, přesto lidi jasaji a je jim jedno jaké nespravedlnosti se páchají.

Všichni se zaštiťují heslem svoboda.

Ano, chtěli jsme to, chtěli jsme volné hranice.

Mně paradoxně nová doba ničila život...

4 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS