Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"Bůh nám ukázal dvě zrcadla, ve kterých se poznáme, říká o smrti Karla Gotta a Vlasty Chramostové" Tomáš Halík. Gott byl podle něj bavič národa za cenu kompromisů a Chramostová byla svědomím národa. "Lidé z komunistického disentu jsou dnes společností nenávidění, protože jsou pro ni špatným svědomím."

(Z rozhovoru Tomáše Halíka pro Reflex)

0 0
možnosti
VB

Já zapálím svíčku za Gotta i za Chramostovou, která na svůj postoj po srpnu 68 strašně doplatila ztrátou tvůrčích let - zmizela z divadel i obrazovek, lidé na ni pozapomněli. Gott nechtěl zmizet, už by ho emigrovat s vysokou pravděpodobností ani nenechali (za trest): pro jeho hlas nebyl žádný samizdat, i při "bytových koncertech" by se musel něčím živit, a hlas by si patrně neudržel, v r. 89 by byl bez hlasu, bez zázemí skladatelů a textařů. Navíc všichni jsme věděli, že se s brutálním a hloupým režimem neztotožňuje, to vystoupení v Divadle hudby jsme brali jako úlitbu k přežití, tak jako např. učitelé dělali pravidelné nástěnky k oslavě říjnové revoluce, komunistického převratu 48 atd. - jen nebyli v přímém televiz. přenosu.

1 0
možnosti
ČP

Teď prosím nepíšu o paní Chramostové. Pane doktore, proč ten dvojí metr. Vždyť Vy na některých stbácích nenecháte nit suchou.

1 0
možnosti
PI

Já si teď nejsem tak zcela jist, ale nebyla paní Chramostová náhodou svého času členkou KSČ a nespolupracovala s StB pod krycím názvem "Klára"?

4 0
možnosti
MK

Byla a nijak to nezatajovala. Přečtěte si její memoáry a snad pochopíte.

4 0
možnosti
Foto

Děkuji za krásné uctění památky velké herečky i osobnosti.R^

Dovolím si, Tomáši, připojit úsměvný názor, že pro spoustu filmových diváků zůstane Vlasta Chramostová paní Pupencovou z filmu Bílá paní, která ponořena po krk ve vodě říká manželovi, když upozorňuje na to, že tam žádný most není: "Jdi s tou pravdou, drž hubu a plav!":-)

5 0
možnosti
Foto

Pro mne Lakmé ze Spalovače mrtvol. Dík za návštěvu, Zdenko.

3 0
možnosti
JK

J97a58n 13K20o55z56á25k

8. 10. 2019 0:22

Pane Vodvářko, s paní Chramostovou mám velký problém. Za její postoj po 68 si jí velice vážím, ale její spolupráce s komunistickým režimem v padesátých a šedesátých letech to nějak stírá. Její herectví má také dvě etapy: na jedné straně Rudá záře nad Kladnem a budovatelské role v divadle a na straně druhé Spalovač mrtvol a domácí divadlo a zase komunistka, dobrovolná spolupráce s STB a disidentka v boji proti komunismu. Pro mne je to spíše na vynulování.

2 1
možnosti
DH

D71a76v68i88d 40H55o97r35á38k

7. 10. 2019 22:30

Je to zvláštní a smutné a mám obavy zda o nějakou epidemii nejde když jsem před chvílí přečetl, že Ve věku 67 let v pondělí po dlouhé nemoci zemřela pedagožka a signatářka Charty 77 Hana Jüptnerová z Vrchlabí na Trutnovsku. Sdělila to režisérka a dokumentaristka Libuše Rudinská.

Jüptnerová podepsala Chartu 77 v roce 1979, když byla jako samoživitelka se dvěma dětmi na mateřské. Chtěla tak vyjádřit solidaritu pronásledovaným a rodinám politických vězňů. Do činnosti se zapojila víc po uvěznění disidenta Pavla Wonky z Vrchlabí, kvůli němuž pak zorganizovala protestní hladovku. Když Wonka v dubnu 1988 zemřel ve vězení, promluvila na jeho pohřbu. Následně musela opustit práci na gymnáziu.

1 0
možnosti
DH

D13a35v18i39d 65H34o60r41á92k

7. 10. 2019 22:42

Musím pro jistotu, abyste si nemysleli, že jde o "fake news", ještě doplnit zdroj:

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ve-veku-67-let-zemrela-signatarka-charty-77-hana-juptnerova-40299047

0 0
možnosti
DH

D75a13v19i51d 69H40o72r30á32k

7. 10. 2019 22:18

Nevím, proč zde někteří zdejší diskutující tak pitvají dávno zapomenutou minulost tak velké hérečky jakou paní Vlasta Chramostová byla?

Vždyť člověk by měl v životě zkusit vše, a tak holt byla členkou strany a pomáhala StB, ale poté prohlédla a vyzkoušela i polohu disidentky a hvězdy bytových divadelních scén, v níž ji zejména pamatujeme.

Konečně i pan autor jistě v zájmu dosažení vzdělání musel, jak bylo tehdy v létech "normalizace" musel jistě být členem mládežnické organizace SSM a poté jistě aby jak se holedbal mohl cestovat na Západ i Východ musel jisté úlitby vykonávat. Ale posléze prohlédl a včas podepsal "Několik vět", jak konečně uvádí ve svém blogu "Báječná léta s StB", kdy se dokonce stal hvězdou zpráv západních imperialistických rozhlasových stanic. Viz.: https://vodvarka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=686597

1 1
možnosti
TB

Protože Gottovi vyčítají kavárníci podpis anticharty, ale u paní Chramostové (proti které nic nemám, protože ji ani neznám - asi jako většina lidí) se toleruje vstup do KSČ, spolupráce s STB, požadavek na trest smrti pro Štěpničkovou atd. A tohle pokrytectví dost lidí štve.

1 1
možnosti
Foto

Tak jsem ji zapálila a dávám karmu.R^

3 0
možnosti
KM

Pane doktore, níže jsem četl jeden jistý odkaz a to:

Zdroj: https://vodvarka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=730635

Nicméně když jsem se na tento odkaz chtěl z čisté zvědavosti, jako Váš dlouholetý obdivovatel podívat, jistě možná podobně jako řada ostatních Vašich příznivců, tak jsem zjistil že je zde uvedeno, že: Zdroj 730635 CHYBÍ.

Mohl byste být tak velice laskav a osvětlit nám proč, abychom v tom šeru, ba přímo informační tmě netápali?

Děkuji velice srdečně a mnohokráte.

0 0
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,94
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám