Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MC

Ono to bude i v tom, ze vetsina lidi si statni pohreb predstavi jen jako velky pohreb s pruvodem a placeny statem. Jenze tak to proste neni. Karel Gott by si zaslouzil velky pohreb, velky pruvod, tisice hostu, a to je asi tak to co si ta vetsina hlasujicich pro statni pohreb prave predstavuje.

Spis bych se ale u skutecneho statniho pohrbu bal takoveho pecedentu - ted Karel Gott, priste Michal David nebo Daniel Hulka. Tedy, krom jineho, ze se statni pohreb devalvuje na saradu urcenou pro "zname".

11 0
možnosti
ZW

Přesně tak, státní pohřeb je oficiální akt státu, o kterém rozhoduje vláda či parlament. Dosud se týkal jen hlav státu - a nikoliv všech.

3 0
možnosti
JR

Setkal jsem se Karlem Gottem jen jednou a byl to velmi skromný člověk (kdo vám dneska vystoupí na koncertě v Lucerně za sklenku whisky? On to pro nás udělal, jen jsme ho, s drzostí mládí vlastní, prostě požádali).

Nemyslím si, že by to tak chtěl... ovšem stejně jako hysterický dav spolu s premiérem, který si naháněl politické body, přinutil britskou královskou rodinu vypravit státní pohřeb v té době již dávno ne princezně Dianě, obávám se, že podobně to dopadne i tady.

Ono totiž vůbec nejde o Karla Gotta, ale o sebe uspokojení těch, kdo po tom státním pohřbu tak hystericky volají. A samozřejmě o sobectví a vypočítavosti těch, kdo to chtějí zařídit.

4 1
možnosti

Státní pohřeb přísluší státníkům, nikoli bavičům - byť mimořádně úspěšným.

10 1
možnosti
TB

státní pohřeb přísluší tomu, komu to vláda umožní ;-)

1 0
možnosti
RK

Předpokládám, že pokud se stání pohřeb uskuteční, bude bez lafety ve formě rozloučení v katedrále. Je poměrně málo času, ale možná by bylo pěkné, kdybychom měli formu státního pohřbu méně okázalou občanskou a státnickou.

Znevážení se nebojím, protože jsem si téměř jistý, že někdo jako Karel Gott se jen tak neobjeví. A i kdyby se dnes narodil, můžeme o něm diskutovat třeba zase za osmdesát let. Taková diskuze se o všem asi nebude týkat naprosté většiny z nás.

Na jiném blogu se rozvíjí téma, že ani prof. Holý neměl státní pohřeb. Prof. Holého bohužel většina nebo aspoň polovina Čechů neznala, byť by si jistě státní pohřeb zasloužil.

Ono se to zdá na první pohled jasné, pokud dáme na jednu misku vah popularitu a na druhou třebas vědecké uznání a výsledky. Jenže člověk je také tvor emocionální nikoliv jen racionální. A faktem je, že i mně, který Karla Gotta cíleně neposlouchá, bylo včera celý den tak nějak stísněně. Jako kdyby se ztratila část z identity této země - určitá tradiční hodnota, spoludefinice ČR. Sám pro sebe jsem si říkal, byl to přeci jen zpěvák a doma nemáš ani jedno jeho CD či vinyl. Ale kromě té popularity to byl opravdu člověk, který většinu z nás provázel celý nebo téměř celý život v dobrém i špatném.

Ostatně nějaké normalizační výtky bych hned zarazil a použil bych historku, kterou ve včerejším dokumentu vyprávěl sám Karel Gott. Je o setkání osvětlovače se zpěvákem, v níž osvětlovač vytýká zpěvákovi, že zpíval komunistům. A odpověď zpěváka byla, tak proč jste na mě nezhasnul? A to je myslím celkem přesné, protože každý mohl něco udělat a neudělal, mohl se tzv. vymezit, ale jen někdo za to má nést vinu - my nic.

5 0
možnosti
ZW

Státní pohřeb je definován poměrně jasně, jde o nejvyšší poctu státu, jako instituce, zemřelé osobnosti. Dosud byly vypraveny jen a pouze hlavám státu, a to ještě nikoliv všem. Otázka je, zda je Karel Gott v dějinách tohoto státu tak významná osobnost, aby tuto tradici prolomil. Proti pohřbu třeba ve sv. Vítu, s účastí hlavy státu a ostatních ústavních činitelů samozřejmě nikdo nic nemá, ale oficiální státní pohřeb je přece jen něco jiného, s čím by se mělo zacházet velmi, velmi opatrně.

4 0
možnosti
JS
PN

No vidíte, pan Flaška připomenul takovou významnou osobnost ČR. Kupodivu tomuto významnému člověku nebyl navržen státní pohřeb. Asi ho tehdejší vláda nepovažovala za tak významného člověka. Nebo si to neuvědomila ta paní co dřela jako kůň, nebo měla ta vláda s premiérem ze strany, která se bere za ty malé podnikatele starosti jen o sebe? Kdyby pan profesor Holý mohl k všeobecnému prospěchu pracovat do dnešních dní bylo by to bezpochyby skvělé a přínosné. Přesto si troufnu tvrdit, že kdyby skonal za vlády Babiše a on navrhl jeho nejbližším totéž co nejbližším pana Gotta bude se tu určitá skupinka lidí chovat naprosto stejně, neb ji nejde o pana profesora Holého, ani o pana Gotta. Jejich problém je Babiš a to je celé.

2 1
možnosti
MN

Můj syn se mě zeptal, jestli bude mít Jaromír Jágr taky jednou státní pohřeb.

0 0
možnosti
RK

Sportovci to mají těžší, protože zpěváci na rozdíl od nich mohou zpívat a být tak populární celý život. Jardu máme všichni rádi, ale až přestane definitivně hrát a už k tomu není daleko, jeho popularita začne upadat. Stále si ho budeme vážit, ale začneme si hledat jiné modly a není to slovo myšleno pejorativně. Jarda už se ve Zlaté hokejce na prvním místě pár let neobjevuje, Gott byl Zlatým slavíkem až do konce, ať už si o té anketě myslíme cokoliv. A stejně tak, i když Robert Záruba občasně vysílá záznamy dávných hokejových utkání, je tohle pronikání do veřejného prostoru menší než jaké bývá právě u zpěváků.

1 0
možnosti
MR

Smrt muže pokročilého věku, který byl velmi úspěšným popovým zpěvákem, opravdu nezasáhla celý český národ.

7 0
možnosti
Foto

Je mnoho lidí, kteří pro tento stát a celý svět udělali daleko více, než Gott a státní pohřeb neměli, dokonce to nikdo nenavrhoval. Namátkou prof. Holý, ale je jich hodně...

2 0
možnosti
Foto

Cit.: "Karel Gott byl ovšem prostě takový, že se do politiky nemíchal, což platilo jak v období před rokem 1989, tak i po něm..."

Zdroj: https://nozicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=730136

Ale no tak...

2 0
možnosti
Foto

Dovoluji si silně nesouhlasit. To přece vůbec není o míře popularity a množství více či méně nadšených obdivovatelů a fanoušků. To je pouze o přiměřenosti a pravidlech. Jestliže je zakotveno to, že státní pohřeb je proto státní, že je určený pro rozloučení se STÁTNÍKY, tak je nesmysl a hrubý populismus tento způsob pohřbu spojovat s kýmkoliv jiným. A jak už jsem dnes napsal, nezaznamenal jsem ani od Zemana ani od Babiše, že by se průběžně o Karlu Gottovi vyjadřovali jako o státním pokladu a vzorové reprezentaci státu. Nezaznamenal jsem ani to, že by ho průběžně a trvale vychvalovali a ctili.

Porušit pravidla účelově je vždycky hon za osobním prospěchem a v podstatě neúcta k zesnulému zavánějící až hyenismem.

7 2
možnosti
PN

A kde je to zakotveno, že je to jen pro STÁTNÍKY? Není to i pro významné osobnosti České republiky? Není celý tenhle spor jen a pouze proto, že Babiš a Zeman, které určitá skupina lidí nesnáší? Nebude ta příčina odporu státního pohřbu pana Gotta jen jakási pomstychtivost za to, že se pan Gott nahlas nepřidal k té skupině "čestných a spravedlivých" kterým se pomalu hroutí svět jen proto, že se jim nepovedlo sestřelit Babiše a Zemana? Myslím, že je správné, že tu možnost pohřbu umožnili, však jeho nejbližší rozhodnou nejlépe, jakým způsobem se s ním rozloučí. Hyenismem se dá nazvat tohle spojování pohřbu významné osobnosti s nějakým osobním prospěchem.

2 3
možnosti
  • Počet článků 1584
  • Celková karma 39,56
  • Průměrná čtenost 3238x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik