Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Pane Nožičko, za dobu porevoluční zemřela spousta těch, kteří např. za naši repliku aktivně bojovali a nasazovali hrdinsky své životy v druhé světové válce. Na té "nesprávné straně", čili nikoliv v SSSR, takže většinou se dočkali i perzekuce od komunistického režimu. Někteří se po revoluci vyznamenání dočkali, někteří ani to ne, i když byli ještě dost dlouho naživu, s vyznamenáním se otálelo tak dlouho, až bylo uděleno in memoriam. Bylo třeba totiž vyznamenávat politické kamarády (to se týká všech dosavadních prezidentů, nejen Zemana).

Kolik z nich mělo státní pohřeb ? Žádný. Asi toho udělali pro republiku málo. Zatímco zpěvák, který nenasazoval za vlast svůj život, žil ho celý v pohodě a dostatku, ho mít bude ? Proč ? To, že nikomu neublížil a všichni (nebo skoro všichni) měli rádi jeho písně je na státní pohřeb trochu málo.

6 4
možnosti
VM

Věřím a chápu, že to nemůžete pochopit. Máte na to jiný úhel pohledu. Vážím si třeba našich letců z Anglie a přečetl jsem o nich hromadu knih. Ale celý ten obraz o nich mi nějak tak pokazil fakt, že jsme za ně po válce museli zaplatit pobyt, výstroj, stravu a tuším i munici Angličanům. Protože za ně bojovali především za jejich svobodu.

Zrovna tak si vážím bojovníků, kteří přišli z Buzuluku.

Je dost lidí, kterých si vážím, zrovn atak jako těch, kterých si nevážím.

A Gott v mých očích spojoval lidi, nerozděloval. Je mi jedno, zda bude nebo nebude pohřeb se státními poctami.Nebude mi to vadit ani tak, ani tak.

Ono to totiž nezmění nic na to, že někteří, kteří se třeba poct dočkali, mu nesahali ani po kotníky.

hezký den.

5 0
možnosti

Gott byl významná osobnost, velice dobrý zpěvák, nikomu neublížil. Ale také, nebyl to žádný hrdina, nikdo, ke komu bychom měli vzhlížet. Byl to řemeslník, stejně jako zedník, který někomu postavil dům. Poděkování si zaslouží, ale státní pohřeb?

S podobnými poctami se vždy šmelilo a získávali politické body všude. Stačí si vzpomenout na Ano, pane ministře a jejich udělování státních vyznamenání ve Velké Británii. Či udělování státních vyznamenání kámošům, a to u všech tří polistopadových prezidentů (kde možná, paradoxně, se nejvíce držel na uzdě narcis Klaus). U Gotta to je jednoduché. Ke státnímu pohřbu není žádný důvod, stejně jako ke dni smutku. Ale politické body ...

12 3
možnosti
VM

Historicky jsme smutnili za řadu nýmandů. Pravda, lidí, kterých si vážím, za ty moho smutnit bez oficialit.

0 0
možnosti
ZS

Dobře to shrnul p. Forejt: státní pohřeb má svůj protokol, který se odvíjí od pohřbu vojenského (rakev na lafetě děla, salvy, účast generality atd.). Vychází to z toho, že je určen prezidentům, kteří byli ve své době vrchními veliteli naší branné moci. Karel Gott byl výborný zpěvák s milým vystupováním a snad i dobrý člověk, v žádném případě však nebyl vojákem, spíš jeho pravým opakem. Nemyslím si, že by tedy měl být pohřbíván s vojenskými poctami.

Pánové AB a MZ měli pravděpodobně na mysli pohřeb se státními poctami, tedy vlajky, čestnou stráž a účast představitelů státu. Proti tomu by asi nikdo moc neprotestoval. Rozhodující slovo při přípravě ceremoniálu by však měla mít vždy rodina.

19 1
možnosti
JU

J46o20s48e71f 30U54l86m41a46n

3. 10. 2019 10:30

Pro mě osobně byl Karel Gott velký sympaťák a významná osobnost, nicméně si také myslím, že státní pohřeb je v tomto případě nesmysl prostě z principu a samotné definice. To je jako by měl mít státní pohřeb třeba nějaký velmi významný sportovec.

2 0
možnosti
RK

R13a17d39i64m 38K38a74l23a94s

3. 10. 2019 10:22

Nic, já se s diskuzí loučím a věřím, že pohřeb proběhne důstojně a nebude zbytečně okázalý. Bavíme se hodně o tom, jak to působí na nás - občany, ale bylo by dobré, kdyby šlo o vkusné a citlivé rozloučení i kvůli Gottovi samotnému.

Celý život bavil lidi, působil pozitivně a měl asi skutečně lidi rád, proto by nejspíš bylo dobré, kdyby byl pohřeb pietní, laskavý, citlivý, vlídný, byť v širším měřítku, než je běžné.

Co všechno do téhle definice spadá si už asi každý doplní sám:-).

2 0
možnosti
LH

Rozlišujme státní pohřeb a pohřeb se státními poctami. To první je hodně spojené s armádou, Karlovi by spíše slušelo mít tam místo vojáků muzikanty...

Čili za mě státní pohřeb spíše ne, pohřeb se státními poctami ano, pokud rodina svolí.

Ale tím neříkám, že jsem zásadně proti státnímu pohřbu, jen si myslím, že by o to Karel nestál

0 0
možnosti
RS

Odpůrci státního pohřbu si třeba jen nepřejí, aby se pohřeb Karla Gotta stal trapnou fraškou, na které si papaláši budou honit politické body.

12 0
možnosti
ZW

Tak. A navíc by se tím prolomila tradice, že to je pocta určená jen pro zesnulé hlavy státu. A riziko, že by příští státní pohřeb někdo navrhl pro Bohdalovou nebo Vondráčkovou, je docela vysoké.

8 0
možnosti
JZ

Pan Nožička má takové komunistické myšlení, že když umře někdo významný, tak všichni musí povinně truchlit. Tak to však není. Státní pohřeb ano, Karel Gott byl výjimečnou osobností, státní smutek ale ne. Nemyslím si rovněž, že by pohřeb měl být v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. A jinak jsem byl včera večer v restauraci u Šebestů, kde jsme se dívali na Slávii, a o Gottovi tam nepadlo ani slovo.

3 3
možnosti
RC

podle online textove reportaze se tam delo toto:

Následuje zmiňovaná minuta potlesku pro dnes zesnulého zpěváka Karla Gotta. Tribuny povstaly a z amplionů zazněla píseň o Včelce Máje - v češtině i němčině.

Takze ta posledni veta je asi blbost, ne?

3 0
možnosti
Foto

Ano, já považuji nápad se státním pohřbem Karla Gotta za šílený. Zvláště poté, co nás bývalý hradní protokolář Forejt seznámil s oficiálními pravidly státního pohřbu. Opravdu chceme, aby rakev Karla Gotta zahalená ve státní vlajce byla vezena na dělové lafetě v doprovodu čestné stráže? Aby zazněly dělové salvy? Aby smuteční průvod procházel celým městem, tři dny visely na státních institucích vlajky na půl žerdi a byly zrušeny sportovní a kulturní akce? Takovýto papalášský pohřeb by si Karel Gott nezasloužil. Vnímám to spíše jako pokus politiků o zneužití smrti mistra pro svoji vlastní propagaci.

Naopak se mi líbil postoj kardinála Duky, když se vyjádřil, že bude respektovat přání rodiny a je ochoten dát pro pohřeb k dispozici i katedrálu sv. Víta v Praze.

Opravdu bychom měli respektovat přání rodiny. Karel Gott dokázal odejít z tohoto světa důstojně a elegantně. Možná zanechal pozůstalým i představu o svém vlastním pohřbu a jsem přesvědčen, že by to bylo opět důstojné a elegantní.

2 0
možnosti
TB

1. Vše se bude řídit přáním rodiny

2. Včera v Událostech mluvil hradní protokolář a rozhodně odmítal, že by byl průvod s rakví na lafetě.....spíš to viděl jen na ten obřad v chrámu sv.Víta s přítomností Hradní stráže...tak co Vám na tom vadí?

5 0
možnosti
JSS

Pane učiteli - všichni víme o Gottovi mnoho. Tak nedělejte papouška těch různých vynašečů a momentálního šéfa země Babiše . Působí to nepřirozeně a na kantora komicky.....

4 4
možnosti
JN

Mně zase přijde komické, když někteří za vším hned vidí podporu Babiše (kterého já jsem v žádných volbách nevolil...)

3 2
možnosti
  • Počet článků 1584
  • Celková karma 39,11
  • Průměrná čtenost 3238x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik