Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vedení KSČ bylo výhradně neostalinské, zde nebyla nejmenší šance. Až na několik prázdných frází a slibů, se zásadně udržoval Brežněvův ortodoxní kurs 70. a 80. let. Jedinou šancí se ukázalo hnutí tzv. „ze zdola“...

Zdroj: https://berwidbuquoy.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=729642

Hnutí "ze zdola" sametový převrat neprovedlo ani náhodou.

To s vámi nesouhlasím. Vše bylo již komunistickou inteligencí dlouhodobě naplánováno.

"Mrtvý" student Šmíd byl člen STB a působil mezi studenty. Jeho pozdější výpověď o jeho činnosti a připravovaného plánu na převrat mluví jasně. :-/

0 0
možnosti

Na cestu do Jugoslavie "stacil obcansky prukaz a vyjezdni dolozka"? Opravdu pane Buquoi? Zapomel jste, ze "bez penez do hospody nelez", tedy bylo potreba jeste treti veci a tou byl "devizovy prislib". Dalo se to obejit vyjezdem s cestovni kancelari ktera valuty zajisovala,ale, velke Ale, v tomto pripade rozhodovalo neco oficialne neexistujiciho. O vydani vyjezdni dolozky rozhodovala tehdejsi SNB a ta se o zadateli informovala, treba i domovnice, takze...

4 0
možnosti
Foto

A co na tom bylo špatně, když o něčem v lidové demokracii rozhodovala domovnice? Diktatura proletariátu je diktaturou proletariátu.

0 0
možnosti
Foto

Rychlost, jakou se opět etabluje socialismus, který ale nyní přichází ze západu, je alarmující. Jako by lidé zapomněli, že socialismus vede k bídě a k rozpadu společnosti. Samozřejmě, že nejvíc na tom vydělá vládnoucí kasta a společnosti a firmy, které jsou na ni navázané.

3 0
možnosti

Ono to sem jde ještě rychleji z východu - různé oligarchie také nejsou pravicové.

1 1
možnosti

K procesu uvolňování v 60. letech nedocházelo na základě Šikových ekonomických reforem, protože ekonomická reforma se teprve připravovala a srpnová okupace se postarala o to, že na ni nikdy nedošlo.

A autorem sloganu o socialismu s lidskou tváří, nebyl A. Dubček, ale Radovan Richta.

2 0
možnosti
Foto

Bláhová,

Vy opět mlžíte, snažíte se vnést do diskuze nesmyslnou argumentaci a nejistotu.

Alexander Dubček hovořil o "socialismu s lidskou tváří" již v roce 1964 v Bratislavě.

Radovan Rychta pouze razil termín "vědecko technická revoluce" a 1968 se snažil ho zabudovat do Dubčekova reformního kurzu.

Ota Šik se stal v roce 1963 předsedou reformní komise ÚV KSČ, kde již tehdy předložil své reformní představy. Známý je rovněž jeho projev na téma hospodářských reforem na 13. sjezdu KSČ v roce 1966.

Bláhová, přestaňte blbnout a nechte se poučit!

0 1
možnosti

Zvláště poslední věta dobře rezonuje, karmaR^;-D

0 0
možnosti

Ale to je zajímavé, když údajný šlechtic podporuje vládu Andreje Babiše, bývalého nomenklaturního komunisty, který se navíc spojil přímo s KSČ(M). Povězte, podporujete také našeho pročínského prezidenta, který by se od čínské totalitní diktatury rád učil, jak stabilizovat společnost? Aby totiž ty hranice Číny a svobodného světa nebyla nakonec hodně na západ od nás...

2 1
možnosti
Foto

Vše závisí na tom, zda se podaří Rusko získat pro členství v NATO a EU. Co jste přípraven pro to obětovat?

0 4
možnosti

Jsem rád, že žiji, o to více, že se 17.11.1989 dožili i mí rodičové. Přesto se nedomnívám, že události lze nazývat Revolucí. Šlo o zpackaný boj křídel KSČ, s následným předáním moci. Aktivita shora a tupé vedení se vzdalo. Ti mazanější ustali se socialismem a šli budovat svůj kapitalismus. Zajímavých pramenů mnoho -"Generál, který byl u toho", autor A.Lorenc. Podobně dílko L. Štrougala - Paměti a úvahy". Doporučuji, zajímavé pohledy protagonistů . Vychází mi - Model :

Před domem zastaví dodávka PP.L. Muž přebírá balík a volá - "Mámo ty jsi něco objednala? Ale nikoliv muži. No dobře, ale tady píší - Sametová revoluce - Svoboda ! Proboha co s tím budeme vlastně dělat ? K čemu je to vůbec dobré" ? ... :-)

0 0
možnosti
Foto

Ta stará komunistická anekdota končila slovy: "Na česko-čínské hranici klid." Ta inovace se vám moc nevyvedla.

No. Váš blog se do učebnic dějepisu nedostane, nicméně manipulátoři dějin mohou být klidní, jak odvedli dobrou práci a jak jim skáčete na špek.

Komunsimus začali rozkládat Gorbačov a Reagan v Rejkavíku 1986... "Gorby" s Bushem st. to pak dorazili v prosinci 1988 na Maltě.

Ani "Sametová revoluce" akcí nebyla zdola - jak vám vryli do paměti manipulátoři.

Spravedlivě bylo poznamenáno, že komunismus nelze porazit zdola, jak se "sametovkou" mylně domníváte.

Na serveru Česká pozice si ostatně v článku "Komunismus porazil Michail Gorbačov, nikoli Západ" na toto téma můžete přečíst víc.

V HN "Mírové iluze a deziluze" pak ještě mnohem víc.

A ještě dodám úryvek anekdoty: říkali Gorbačovovi, že je politikem čísla 7. Když se ptal proč,řekli mu Lenin 1917, Stalin 1927... atd. A pak ta anekdota končila slovy: Leninem to začalo a vámi to končí.

***

3 0
možnosti

Řekla bych, že komunismus porazil R. Reagan tím, že Sovětský svaz uzbrojil...

2 0
možnosti
Foto

Co to je ilegální politický převrat, speciálně ve vztahu k Únoru 1948? Jak na demisi, tak i nominování nových ministrů jsou podpisy prezidenta. A k ničemu jinému politicky i právně nedošlo. To, že dopady mohly být větší než malé, zvláště když na obou stranách do toho byla vtažena ulice, to je něco jiného. A že třeba rozhodlo i umění mobilizovat masy.

0 4
možnosti

Ilegální bylo to, že ve skutečnosti podala demisi více než polovina ministrů. Beneš demisi posledních dvou ministrů ze sociální demokracie ignoroval. Proč to udělal? Kvůli hrozbě občanské války, kterou vyhrožoval Gottwald. V těchto dnech působily ilegální Lidové milice, akční výbory Národní fronty byly také ilegální. Ozbrojené složky obsadily sídla stran a začaly zatýkat. Jednalo se tedy o ozbrojený převrat - puč.

7 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS