Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Pane Chadimo. Znakem vyspělé společnosti je svoboda. Vas nadpis. Dodam jeste, ma dva zaklady. Jeden je svoboda spolecneho celku a druha, svoboda osobni. Svoboda jedince!!! Ta byla 100% v dobach, kdy vznikl "Homo sapiens". Dnes neni ani 50%!!! Odezdali jsme ji za diktaty spolecneho celku. Dnes zde prichazi otazka svobody toho spolecenskeho celku. Predani teto svobody (i castecne), musi byt za neco vyssiho a s moznosti ovlivnit to neco vyssi!! A take nutno pripomenout, za snizeni procenta te osobni svobody (svobody jedince). Proto ten jedinec MUSI byt srozumen o ztrate tohoto procenta za moznost hlasovani, ve prospech spolecenskeho celku.

Prednesl jsem vam moji odpoved na vas nadpis.

Zde je neco na premysleni pro vas. Zijete a pracujete v republice OHIO (state). Porovnejte cely politicky proces v tomto state i s postavenim v Unii podobnych statu, s postavenim CR v EU. Poznate ten velky rozdil. Politicka organizace je zde nejblize k obycejnemu obcanovi.

Preji vam mnoho uspechu.

1 0
možnosti
AC

Děkuji Vám pane Lima!

Já pracuji v Česku. V Ohio jsem byl jen na stáži a možná tam budu v budoucnu pracovat. Ale mám to zde v ČR rád, proto volba je to složitá.

Díky za přečtení blogu a zdravím do USA. :-)

0 0
možnosti
PK

Svoboda je krásná, ale pomíjíte některé aspekty:

- společnost se za poslední desetiletí strašně změnila. Je globální a to je jeden faktor pro regulace. I když zrušíme hranice, cla.

- řekl bych že větší procento "podnikatelů" jede na zisk a metody i charakter produktu (nejen zboží ale i finanční) je podružný. Většina omezení vzniká až na základě průšvihů, podvodů, dříve převažující lokální podnikatel byl více pod tlakem okolí.

2 0
možnosti
AC

Souhlasím, že se společnost rapidně mění. Uvědomuji si to a všímám si toho všude možně (například ve filmech), je to skoro až fascinující. ;-D. Globalizace je jistě proces, který je nevyhnutelný a je třeba s ním počítat.

Jistě, regulace jsou i v podnikání třeba, ale nesmí jich být moc - což dnes je. :-)

1 0
možnosti
Foto

Svobodu lze dosáhnout pouze ve společnosti jejíž řád je založen na aplikaci negativních práv.

To so se v současnosti děje je taková spanilá jízda demokracie do osidel totality. Jestli se nic nezmění tak do deseti let tu máme policejní stát a do patnácti let totalitu jak vyšitou.

2 0
možnosti
AC

Už jsem to od Vás někde četl. Zajímavá myšlenka. R^

V druhém odstavci doufám, že se mýlíte. ;-D

1 0
možnosti
Foto

Já bych si dovolil přidat ještě jeden znak, a to je míra volného času. Na sebevzdělávání, na rekreaci, na kulturu. A na výchovu dětí. A to se svobodou úzce souvisí.

Velká karma! R^

1 0
možnosti
PK

Význam volného času beru. Ale jak píše dáma dole, přednosti svobody vyniknou při vyšší morální úrovni společnosti. A o tom nejsem u nás přesvědčen - jak jde čas tak pozoruji, žiji v Praze, že procento lidí, kterým svoboda škodí (jemně řečeno) roste. Jenom vidina prachů to nevyřeší.

2 0
možnosti

Napsal jste to uvážlivě, rozumně, objektivně..tedy tak na mě článek působí:-) Kdybyste byl politik, fandila bych Vám, ale na pozici lékaře si Vás budou lidé víc vážit, ta práce má smysl..a Vás by stejně bylo do politiky škoda..;-)

5 0
možnosti
PK

Jako politika by ho "vyštípali". I v budoucnu to bude stejná džungle. Ale občasný filozofický pohled na svět, z hlediska vyššího principu mravního, něco jako takový Bělohradský "neuškodí".

2 0
možnosti

R^

Adame, dík za moudrá slova!

Čím je naše solidarita s ostatními lidmi větší, tím můžeme být svobodnější.

Bohužel, naši čeští politici jako všichni levičáci nedůvěřují člověku a proto se snaží omezovat jeho svobodu. To je typické pro Česko! Proto i ve zdravotnictví odmítají svobodné, přirozené vztahy! A trpí s tím lékaři i jejich pacienti!

Vážím si Vašeho racionálního pohledu na Evropskou unii bez předsudků. Fedrace by byla nejakceschopnější, ale musíme na to pomalu! Subsidiarita bude nutná i pak!

:-)

4 0
možnosti
AC

Děkuji pane Šimku!

Zdravotnictví je kapitola sama o sobě. Ani mi nemluvte.. ;-D

0 0
možnosti

Svoboda je přímo úměrná morální úrovni společnosti. A tady vidím problém v současném trendu ledabylé výchovy. Co kdo smí a nesmí, se nějak vytrácí.To je to, co nás třeba odlišuje od Švýcarska. Bohužel.

A EU? Při každém jejím dalším "výpotku" si uvědomuji, jak blízko to má k východu (SSSR). Vměšování do záležitostí jednotlivých států se stává běžné. Takhle si to společenství nepředstavuji. Jsem ráda, že jsem pro vstup nehlasovala. Pořád platí, že méně je někdy více.

4 2
možnosti
Foto

Někdo hlasoval, jiný třeba ne. Ovšem nikdo si tehdy nemohl představit další vývoj onoho ,,uskupení". Dal se však předpokládat, třeba i na základě tzv. Parkinsonových zákonů (např. ,,čím širší základna, tím vyšší, od základny vzdálenější vrchol;-)).

2 0
možnosti
Foto

R^ Snad jen, že bych až tak nedal toliko na osobní ,,uvědomění" a zodpovědnost. Nemluvě o tom, že mnozí, kteří takto apelují vůči jiným, se tím sami málokdy řídí;-)Důvod je prostý. Člověk je ,,jenom" člověk. A každý je svým způsobem až neopakovatelný originál a unikát.Lapidárně- Nikdo nejsme andělé:-)

2 1
možnosti
AC

Ano, k tomu se musí dospět dlouhodobým, pravděpodobně vícegeneračním, procesem s dobře nastavenými a osvědčenými pravidly.

3 0
možnosti
Foto

Jak člověk stárne, příkazů a zákazů neubývá. Jen už ty staré má pod kůží, tak mu je nikdo nemusí opakovat.

Nejméně zákazů a příkazů byste nejspíš zažil v prvobytně pospolné společnosti, protože stupeň vývoje tehdy nevyžadoval tak velké přizpůsobení se, jako dnes. Na druhou stranu přežili jen ti nejsilnější, určujícím limitem byly přírodní podmínky.

3 0
možnosti
AC

Zdravím Vás paní Moudrá, jsem rád, že jste zavítala na můj blog! :-)

''Jak člověk stárne, příkazů a zákazů neubývá. Jen už ty staré má pod kůží, tak mu je nikdo nemusí opakovat..'' Ano, možná i takto by se na to dalo nahlížet. I když také to neplatí absolutně. Podobně jako dospívající jedinec je již za svá jednání více a více zodpovědný a neřídí se již toliko vůlí svých bližních (rodičů), stejně tak i ve vyspělé společnosti již není třeba tolik donucovacích prostředků, neb ony příkazy a zákazy již lidé ''mají pod kůží'' - např. vědí, že s vyšší rychlostí vozidla na silnici úměrně stoupá riziko nehody, na druhou stranu jsou však situace, kdy se překročení povolené rychlosti jeví dokonce bezpečnější (předjíždění) - proto absolutní zákaz je jaksi na té nižší (vývojové) úrovni, kdy je potřeba řidiče (společnost) nejprve řádně vychovat, i když v řadě případů právě opomeneme tyto výjimky. A teprve až to budou mít lidé pod kůží, bude třeba možné od podobné restrikce ustoupit. To byl jen příklad, zcela jistě by se našel lepší.

2 0
možnosti
Foto

J21a52n 69Š49i51k

17. 9. 2019 7:01

Mám podobný názor. Jsem rád, že jsme v EU a ani za současné situace bych nehlasoval pro vystoupení. Přesto je hodně věcí, které se mi nelíbí, tady bych jen opakoval Váš článek. Přeji hezký den pane Chadimo

9 0
možnosti
AC

Dobrý den pane Šiku. Díky moc za reakci. Jsem rád, že se shodneme. R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3982x
Nejen o zdravotnictví z pohledu začínajícího lékaře.

Svá studia jsem obohatil stážemi v zahraničí - v USA, v Německu a v Číně. Rád se vzdělávám, zajímám se o veřejné dění a svoje zkušenosti a postřehy budu rád sdílet s ostatními.

 

Seznam rubrik