Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Karma, pamatuji jako dnes, jak nám učitel dějepisu na ZŠ někdy před padesáti (ouvej) lety vyprávěl, že jsou války spravedlive a války nespravedlivé. Ty spravedlivé jsou války obranné, ty nespravedlivé války útočné, ALE. Napadení Finska SSSR byla sice válka útočná, ale spravedlivá, protože potřebovali jejich území, aby se mohli lépe bránit Hitlerovi.;-D

3 0
možnosti
Foto

Joj, ale podle oficiální verze válčit začalo Finsko. A bylo vymalováno.

0 1
možnosti

R^

Dík za informace!

Kdo leze Putinovi do zadele? Komunisti, Miloš Zeman a někteří sociální demokraté. Proč?

:-)

5 0
možnosti
DR

Tak teď jste ty darebáky odhalil. Gratuluji. :-)

2 1
možnosti
Foto

J30i67r15i 11C35i73z

16. 9. 2019 16:31

Zajimavy clanek plny emoci. Podle nezaujatych historiku zacala II.WK rozdelenim R-U na male nacionalisticke staty hned po I.WK (data si kazdy muze najit), kdy americky prezident Wilson podlehl tlaku a vyrazenim jedne mocnosti z evropske rovnovahy dal zaklad k rozpoutani dalsimu konfliktu za 20 let. Po staleti Evropou probihaly valky mezi Francii, Pruskem (pozdeji Nemecko) a Habsburskou monarchii, kdy Anglie se pridavala k jednomu nebo druhemu podle svych cilu. Anglie mela jediny zajem, udrzet svuj zdroj bohatstvi v koloniich. Po vojenske strance byla nejlepsi v lodstvu, ovsem jeji pozemni armada byla bezvyznamna, proto vetsiniu podporovala nekterou stranu jen financne z toho, co ziskala v koloniich. Anglii-V.Britanii slo vzdy jen o kolonie v kazdem konfliktu. K rozpoutani II.WK dale prispela Francie obsazenim casti Nemeckeho uzemi a nesmyslnymi reparacemi, ktere nicily ekonomiku Nemecka. Souhrn techto udalosti rozpoutal nemecky nacionalismus. Zde si dovolim podotknout, ze nacionalismus ovladal politiku vsech nove vzniklych ministatu vc. CSR, kdy etnicky tvorili Cechove a Moravane jen 6,5mil obyvatel z celkoveho poctu skoro 16mil. Ceske politicke strany ovladly cely stat a i Slovaci, kterych bylo 2,6mil, se necitili v souziti s Cechy dobre. Ostatni etnika nemely temer zadna politicka prava. Dalsi udalosti pak jiz bezely samospadem a mohly byt zmeneny prave CSR, pokud by ovsem mobilizaci a rozestavenim sve 1,4mil pomerne dobre vyzbrojenych vojaku se postavila na odpor a branila hranice (Wehrmach mel v te dobe jen 2,5mil vojaku). V csl. armade byly po mobilizaci vsechny etnika vc. nemecky mluvicich Rakusanu (vetsina) a Nemcu (mensina), protoze vsichni museli oblect uniformu, jinak by byli polnim soudem zastreleni. Zbabely uprk vrchniho velitele od odpovednosti nema cenu popisovat, armadni veleni chtelo bojovat uz proto, ze ceske hranice tvori kopcovity teren, kde motorizovana technika neni vhodna. Po demobilizaci vsechny zbrane byly uhledne zabalene predany Wehrmachtu.

0 2
možnosti
Foto

nezpochybňuji vaše téze, ale bezprostředně platí, že Německo uzavřelo mír podle 14 Wilsonových bodů, ale dostalo versaillský mír. To muselo v Němcích vyvolat silnou touhu po revanši.

0 0
možnosti
Foto

nejste daleko od pravdyR^

0 0
možnosti
Foto

chyba, patřilo pod paní Černou

0 0
možnosti
Foto

Nevzal si SSSR zpět jen ta území, o která přišel Brest-litevským mírem?

2 3
možnosti
Foto

Přesně tak.

Brest-litevský mír bylo podobné politické "svinstvo" jako Versailleský mír.

Oba tyto diktáty vítězů přímo zadělaly na další válku, které se vítězům I. světové války krutě vymstily.

Tedy s výjimkou Američanů. Ale, k jejich cti zase patří dodat, že tehdejší Senát odmítl ratifikovat Versailleský mír.

0 4
možnosti
Foto

Odkdy se slaví začátek války?8-o

3 0
možnosti
Foto

Máte dobrý postřeh. Podle prvních vět v tomto článku by jeden mohl dojít k závěru, že Sovětský svaz jen čekal, až Německo vyrazí do boje, jen aby mohl také bojovat a obsazovat cizí území.

0 3
možnosti
Foto

Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.

Počátkem října 1938 po Mnichovu začalo Polsko vojensky obsazovat Těšínsko pod velením Władysława Bortnowského, které trvalo až do 11. října 1938. Polsko anektovalo východní část československé části Těšínska o rozsahu 869 km²; jednalo se o celé území okresu Fryštát, téměř celý okres Český Těšín a několik obcí či jejich částí z okresu Frýdek: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensko-polsk%C3%BD_spor_o_T%C4%9B%C5%A1%C3%ADnsko

Po podepsání Mnichovské dohody, 30. září 1838, zaslalo Polsko ultimátum československé vládě o vydání požadovaných oblastí, počátkem října začala polská armáda obsazovat sporná území a anektovala východní část československého Těšínska – území okresu Fryštát a Český Těšín, i několik obcí z okresu Frýdek.

Zdroj: https://eurozpravy.cz/domaci/spolecnost/188623-mnichovskou-dohodu-zneuzilo-polsko-v-rijnu-1938-zautocilo-na-tesinsko/

Zdroj: https://eurozpravy.cz/domaci/spolecnost/188623-mnichovskou-dohodu-zneuzilo-polsko-v-rijnu-1938-zautocilo-na-tesinsko/

Až do května 1939 Poláci uháněli Hitlera, aby s nimi uzavřel smlouvu proti SSSR, jenže Hitler měl jiné plány a tak s Poláky vyběhl.

Stalin zase usiloval o smlovu s Brity proti Hitlerovi. Britové neustále kličkovali, takže

nakonec Britové společně s Poláky nahnali Stalina Hitlerovi do náruče a jak Poláci, tak Britové sklidili, co zaseli.

A co se týká vojenského napadení Finska, Pobaltí a dalších států, zde si Stalin bral pouze to, co za cara patřilo Rusku a o co bylo Rusko připravené demokratickými západními mocnostmi. Rusko totiž I. světovou válku nerozpoutalo. Na rozpoutání I. světové války se velkou měrou podíleli Britové svými intrikami, když chtěli oslabit Německo, R-U a Rusko vzájemnou válkou a potom jim diktovat.

3 7
možnosti
Foto

PROSTĚ ZÁKON ROVNOVÁHY. Jedno zlo - to nacistické, brutální, vražedné, odporné, zrůdné - bylo detailně pojmenováno a odsouzeno. Nyní je třeba detailně pojmenovat a v morální rovině odsoudit i to druhé zlo - zrůdné, vražedné zlo komunistické

https://www.youtube.com/watch?v=OlPiTjdZw4o.

6 0
možnosti

K tomu není co dodat.R^R^

4 0
možnosti
MV

Dobrý, žes připomněl... I když rusoloverum vonět příliš nebude.

11 0
možnosti
Foto

Opakovaně se objevují námitky, že prý proč se tolik mluví o zločinech SSSR a Ruska. A prý, proč se nemluví o zločinech nacistů.

Za první: O zločinech nacistů se stále mluví a také například česká televize v posledních letech opakovaně vysílá historické pořady o zlu nacizmu a hrůzách, které nacisté napáchali Tedy tvrzení, že se o zlu nacistů nemluví, je sprostá lež.

Za druhé: O zločinech nacistů jsme byli po padesát let informováni denně. Je to správné a nikdy jsem proti tomu nic nenamítal. Zatímco o zločinech Stalinovy říše se mluvit nesmělo. Mnohé věci začaly vycházet na světlo až po rozpadu SSSR. Až ve svobodné společnosti, bez přítomnosti okupantů, smíme KONEČNĚ svobodně mluvit o tom, o čem se předtím veřejně mluvit nesmělo.

Prostě zákon rovnováhy. Jedno zlo - to nacistické - bylo detailně pojmenováno a odsouzeno, nyní je třeba detailně pojmenovat a v morální rovině odsoudit i to druhé - zrůdné, vražedné zlo komunistické

https://www.youtube.com/watch?v=OlPiTjdZw4o.

9 0
možnosti
Foto

O zločinech kultu osobnosti se hovořilo stále, o zločinech bolševismu od r. 1917, jejich líčení v prvorepublikovém, především agrárním tisku je daleko obsažnější a barvitější než to dnešní. Zvláště dojímavé je číst o odsuzování adamitů, koupajících se v řece Moskvě.

1 3
možnosti
  • Počet článků 974
  • Celková karma 35,66
  • Průměrná čtenost 2562x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám