Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Paní Bošková, pokud hledáte odpovědi na Vaše otázky na webu českého ministerstva zdravotnictví, kromě rezortních cílů tam toho opravdu moc není. Škoda, že jste si jako bývalá novinářka třeba nezjistila, co pro tuto oblast dělají třeba akreditované nemocnice (např. SAK, ww.sakcr.cz, nebo JCIHO) - bohužel na tuto nepovinnou iniciativu např. nereagují pojišťovny navýšením úhrad za péči.

Jinak opravdový boom stran této problematiky rozpoutaly až koncem 90. let publikace Amerického institutu medicíny „To Err is Human –Building of Safer Health System“ a „Crossing the Quality Chasm –A New Health System for the 21stCentury“ - staly se pomyslnou rozbuškou vzájmu o kvalitu lékařské a ošetřovatelské péče. Již předtím sice existovaly v risk managementu práce (Brennanova studie 1991, Classenova studie 1992, Leapova studie 1992) a doporučení, ale ve zdravotnické komunitě nebyly příliš známy - až výše zmíněné "velké" práce stály na začátku změny vnímání bezpečnosti ve zdravotnictví jako nedílné součásti léčby.

Rešeršní část Vašeho blogu je nepochybně zajímavá, ale je mi trošku líto "plivání" na české zdravotnictví, o kterém se domnívám, že v žádném případě není bez chyby, ale s ohledem na výdaje, které sem směřují, funguje nečekaně dobře.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS