Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

Z74d43e62n45ě98k 31W53e37r51n63h65a17r87t 6447405872648

Spropitné je dobrovolný (!) dárek navíc, pokud je host spokojený s personálem a jeho službami. Pokud si o sami nějak říkají, je to normální žebrota.

+21/0
doporučit
11.9.2019 22:29

J29a64n 53R22i41c59h46t52e91r 5592842483935

Normálně bych mu řekl třicet, ale s takovýmhle jednáním bych si to nechal vrátit do koruny.

+17/0
doporučit
11.9.2019 14:45

A62l94e65x92a31n30d48e71r 29P27o23m27p85o91š 8619182428283

Normálně bych je tam nechal,ale zeptat se mě číšník takhle, tak mu řeknu SAMOZŘEJMĚ

+24/−2
doporučit
11.9.2019 12:31
Foto

M20i33c62h86a12e22l77a 38K89l69í85m24o81v59á 6749568965712

R^Vadí strašně. A taky mi vadí, když se mě u jakéhokoli výdeje jídla při pohledu na mou drobnou postavu ochotně ptají, jestli chci málo (za stejnou cenu). Obávám se, že to začíná být norma. O to víc potěšil Vás článek :-)

+13/0
doporučit
11.9.2019 12:06
Foto

P85a66v94e68l 67B46l15á47h66a 1306786518138

Je to vůl. A nejspíš to není chyba hostinské(ho), ale toho "ubožáka" pingla. Tohle léto pomáhám mé dobré známé v penzionu, takže i za pípou jsem si odstál svoje - a nikdy by mně nenapadlo něco takového vypustit z huby. Dýško je odměna za službu, úsměv, dobře natočené pivko... je to něco navíc. Není to povinnost a není to samozřejmost!

Pokud se číšník musí uchýlit k takovému... způsobu vyžadování odměny navíc, tak je to hlupák a špatný číšník. Nedivím se vám.

Stavte se někdy u mně na Bernarda 11 :-D

+12/0
doporučit
12.9.2019 9:59

J27a52n 23R83á38ž 1389723184160

Jelikož už při zjištění částky, kolik mám platit řeknu i výši spropitného, ještě se mi nic podobného nestalo. Ovšem, kdyby si řekl číšník předem, nedostal by nic a to z principu, že spropitné by měl být dobrovolný akt hosta, kterým vyjadřuje spokojenost.

Osobně dávám v restauraci min. 10% a při jiných službách (masáže, kadeřník a pod.) dávám i víc jak 30%. Zjistil jsem, že je to poznat, když tam člověk přijde příště.

PS. Kamrádův vnuk dělá na place v "zážitkové restauraci" 16-18 dvanáctek měsíčně za 25tis.Kč brutto. Dostává relativně vysoká "dýška", běžně nad 10%, což je při vyšších tamních cenách jídel a pití i při menším počtu obsluhovaných hostů dost peněz, ale musí se dělit s kuchaři a provozním, takže ani s těmi vyššími "dýšky" zdaleka nedosáhne na český průměrný plat. Když onemocní, je to hodně tvrdý sešup v příjmech a na hypotéku také nedosáhne.

A dodávám, že číšníci, ani kuchaři v tamní restauraci nedostávají stravenky jako třeba pokladní v supermarketu nebo dělník v továrně za režijní cenu oběd, ale naopak jim majitel strhává paušální denní poplatek za jídlo.

+11/0
doporučit
11.9.2019 19:20
Foto

F67r12a28n36t59i53š80e72k 50Ř94e62h78ů79ř96e76k 7672586959953

Takové jednání od pinkla je hnusné a nepřijatelné!

+12/−1
doporučit
11.9.2019 11:53
Foto

J57o93l16a53n91a 41V55y77h54n11á87l92k30o28v36á 4209830684133

;-€ mne toto štve hrozně! My platili nedávno větší sumu za večeři pro 7 člennou rodinu, nechali jsme dýško asi 100,- a číšník se nepříjemně dotázal, zda jsme tím vyjádřili nespokojenost, že zvykem je dávat 10% útraty. 8-o

+10/−1
doporučit
11.9.2019 12:16

M53a59r78t69i14n83a 41J49a73n32o74u77š23k82o77v58á 5503367669783

Souhlasím s autorem, vynucovat si dýško je nevhodné a ano, stává se to normou a není to v pořádku. Kdo peníze má a je se službou spokojen, tak je milé, že dá něco navíc. Pak jsou ale také ti, co nemají peněz nazbyt, přesto občas někam zajdou. Nebudu jim mít za zlé, když mi dýško nedají. Sama jsem chvíli měla čajovnu, takže jsem to poznala i z druhé strany. Co mě ale šokovalo. Před lety jsem si chodila přivydělávat do luxusního a drahého obchodu s italskými víny a potravinami. Když tam nebyli zákazníci, tak prodavači mezi sebou nadávali na ty, co jim k útratě nenechali dýško a nebo nechali jen pár korun. Předtím by mi vůbec nenapadlo, že i v obchodě se očekává, že mám platit víc, než je deklarovaná cena. Někdy třeba drobné zpět nechci, ale spíš ano, mám je na autobus, jsem v ID a tudíž také tzv. socka, jak to zde nazval jeden z diskutérů :-P

+8/0
doporučit
12.9.2019 15:24

J85a26n 18R85á53ž 1709523254790

Vzhledem k tomu, že už při placení oznamuji zaokrouhlení podle výše zamýšleného spropitného, tak se mi to ještě nestalo. Ale kdyby si číšník sám předem o spropitné řekl, nedostal by nic. Z principu se má dávat spropitné dobrovolně.

Osobně považuji min. 10% za standard, který dodržuji při jakékoliv výši útraty v restauraci a při jiných službách, podle spokojenosti dávám i 30%. Vyplatí se to!

PS. Kamarádův vnuk dělá v "zážitkové restauraci" 15-17 dvanáctek na place měsíčně za 25tis.brutto. Dostává relativně vysoká "dýška", ale musí se dělit s kuchaři a provozním, takže na český průměrný plat nedosáhne i s nedaněnými dýšky ani ve snu.

+8/0
doporučit
11.9.2019 17:45

J52a49r40d44a 42S51o57k31o36l 1516298381461

Zaokrouhlím sám. Jestli by se ale takhle zeptal nedostane nic.

+8/0
doporučit
11.9.2019 17:22

J64a98n 21Z64á40t13u41r23e58c95k48ý 9883603667152

Taky se mi kdysi něco takového stalo, ale je to opravdu zcela výjimečná událost. Ale ještě horší neštěstí je, když je v hospodě jen Gambrinus.

+11/−2
doporučit
11.9.2019 13:19

I18v27a88n 14M88i10n42á86ř 7412364647611

Otázka výčepního ke zcela samozřejmému navrácení peněz, není jen projevem nesolidního podnikání. Je to ukázka - zcela promyšleného hajzlovství.

+7/−1
doporučit
12.9.2019 17:21

M50i16l31a97n 30Š24ť86a15s52t55n50ý 8398382655827

Já dodržuji zásadu, že nechávám deset procent spropitného, ale kdyby si ho někdo takovým způsobem "vysomroval", nedostal by nic. Asi mám štěstí na obsluhu, protože i když platím někde, kde mě znají a ví, že dostanou spropitné, nikdy si nedovolí si spropitné strhnout sami, aniž by počkali na to, kolik jim řeknu.

+5/0
doporučit
11.9.2019 16:34

P13a60v79e76l 37H42r40d42l31i62č29k94a 2581328710559

To můžete být rád, že vám nedal facku.

+5/−1
doporučit
11.9.2019 13:33
Foto

P13a88v95e19l 24J38e81ř61á82b17e21k 4648783871320

Nikdy se mi to nestalo, ale taky by mi to vadilo, protože je to laciná, vypočítavá psychologie.

+5/−1
doporučit
11.9.2019 12:13

K30a84r48l62a 19L14o92h34e28r28o53v12a 9130705907245

Jak jste přišli na to, že číšníci jsou ve "vatě"? To bylo možná naposledy v devadesatkach. 10% tip? Neexistuje. Je úplně normální, že máte stůl s útratou 3000,- Kč a na stole zůstane pětikoruna. Proto to nikdo nechce dělat. Protože majitelé dají minimální příjem s tím, že ostatní si číšník vydělává na tipech. Jenže ono to už tak nefunguje. A navíc si platíte, byt třeba za 50% jídlo. Pití a kávu si můžete v lepším případě donést svou.

+4/0
doporučit
11.9.2019 16:51

D58a49v66i54d 29V24l37k 6116515768717

Normální je dát dýško kolem 10% ,takže třicet byla kulantní cena s dýškem.

+5/−2
doporučit
11.9.2019 14:54

J65i72r63k52a 20K11u76z79e41l48k28a 9771315848692

Zeptat se mi přijde asi tak stejně hloupé jako mu ty tři koruny nenechat bez ptani. Lepší je, když je v takovém případě za hlupáka ten druhý, než ze sebe udělat socku.

+4/−1
doporučit
11.9.2019 21:25

T51o16m21á66š 89K46a34ň67a 7540192581734

Pokud jsem spokojený dávám 10% ať je útrata 100CZK nebo 6000CZK. Pokud spokojený nejsem, nedávám nic. A u jednoho piva nějak tak automaticky zaokrouhluji, že bych asi řekl rovnou třicet.. Ale to musí vědět autor sám, zda vše ostatní bylo před tím v pořádku...

+4/−1
doporučit
11.9.2019 17:51

J93a29n 43U71r90b53á41n39e81k 9185274753329

Jojo, taky mi to vadí, ač se obávám, že to začíná být standard. Onehdá se mi to stalo ve fastfoodu na Václaváku, to jsem opravdu zíral. Čekal jsem, že tam mají nejen dress code, ale i "customer code". Ale buď nemají, nebo je ani nenapadlo, že by některý z jejich zaměstnanců něco takového mohl zkoušet. V každém případě mne překvapila reakce kolegy, že se mu to ještě nestalo, mně se stalo v restauraci už i to, že mi někdo nahlásil rovnou zaokrouhlenou cenu, nebo mi nazpátek prostě drobné sám od sebe dát nechtěl, aniž by se byť jen zeptal.

P.S. Pokud by mi pingl ohrnoval nos nad stokorunovým zpropitným, že je zvykem dávat 10 %, nechal bych si jej vrátit určitě celé nazpátek. Holt nejsou lidi, číšníka jako fyzicky i psychicky náročnou práci (ač dobře placenou z tuzérů) nikdo dělat nechce, a tak berou restaurace kohokoli. Čest výjimkám, které práci dělají stále ještě "postaru"!

+4/−1
doporučit
11.9.2019 15:58

J70i31ř72í 45N37ě64m95e12c 3220127707219

Někteří lidé jsou prostě kouzelní. Pamatuji, jak jsem asi před 20ti léty platil za stavební materiál. Bylo to třeba cca 16 tisíc a tak jsem to při placení zarovnal na celé tisícikoruny a nechal dyško asi 80Kč. No a poté jsem si vzpomněl ještě na např. hmoždinky za tři koruny .. no a pan prodejce mě nechal rozdrobit další tisícovku, prostě nad tím nemávnul rukou, což mi přišlo docela divné chování. No nic, vícekrát jsem tam už nejel a on asi za rok zkrachoval.

+3/0
doporučit
15.9.2019 2:22
Foto

J14i52n14d21ř62i15c77h 25K80u43b17á50n94e86k 1487486763516

Kdyby se mne takto zeptal, asi bych nad tou drzostí nebyl schopen vypravit slovo. Roztál-li bych k možné mluvě, nenechal bych mu ani půl haléře. R^

+3/0
doporučit
13.9.2019 15:23

I75v83o 50Ž44á26č10e95k 9130572179457

S takovým chováním jsem se zatím nesetkal a vadilo by mi. Vždycky mi každý chtěl vrátit drobné, dokud jsem sám neřekl, že je nechci.

+3/0
doporučit
12.9.2019 12:02

V70l33a18d38i29m85í41r 77M34o13r91a45v42e25c 3308360853963

Gambáč 11° 50l KEG - 1710,- Kč , tedy cena 27,- Kč je slušná (chlazení, mzdy, ostatní režie) To k některým reakcím.

Pokud si obsluha takhle řekne, tak je to z mého pohledu hlupák. Občasně v hospodě obsluhuji, pokud si to někdo nechá vrátit do korunu, jenom si v duchu řeknu škrt, ale nijak na to nereaguji.

Jinak sám považuji za normální nechat do 10% ceny dýško a pokud si to personál alespoň trochu zaslouží, nechám mu ho.

+3/−1
doporučit
12.9.2019 13:11

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz