Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FL

Tank na růžovo tehdy přetřel umělec (pro někoho) David Černý. V porevoluční euforii a 40 letech povinného zbožňování Rudé armády to bylo ještě docela vtipné.

0 3
možnosti
Foto

Řekl bych, že podstatnější než to, co se nedovíme, je to, co jsme se při této příležitosti dozvěděli, a co Vám, pane Máji, uniklo, nebo to zcela ignorujete:

Jednak je to skutečnost, že socha je majetkem Prahy 6 a ta může bez ohledu na názor Ruska o jejím osudu rozhodnout. Žádnému cizímu státu není nic do toho, jaké sochy postavíme a jaké zbouráme.

Dozvěděli jsme se také, proč někomu ta socha vadí. Je věcí názoru jestli tyto důvody mají vést k odstranění sochy, ale je nepochybné, že ty důvody mají podstatu reálných historických událostí a jsou tedy logické a legitimní.

A nakonec jsme se dozvěděli, kdo na zachování sochy lpí, ale v tomto případě jsme se asi pravé důvody nedozvěděli a tak můžeme jen spekulovat. Upřímně řečeno mě nenapadá nic, co by vzdělaného, slušného a soudného člověka nutilo zachování sochy obhajovat.

Koněv byl velitelem osvobozenecké armády a posléze okupační armády, která potlačila povstání ve spojeneckých zemích. +1 a -1 se vyruší a je z toho "0", tedy osobnost, která u nás mít pomník rozhodně nemusí.

Píšete-li o sovětských vojácích jako o osvoboditelích a o úctě k padlým, nechť tam stojí památník věnovaný jim. Praha 6 s tím nemá problém a nemají s tím problém ani ti, kteří volají po odstranění sochy.

13 4
možnosti
Foto

Vzhledem k tomu, že v zájmu Československa Koněvovy zásahy po r. 1945 jednoznačně lze ocenit +3, tak celková známka +4 hovoří ve prospěch zachování sochy.

Jak mám hodnotit zásahy Koněva po r. 1945 jako negativum, když se děly s cílem neutralizovat důsledky neuznání hranice na Odře a Nise ze strany NSR. Kde nejsou jasné hranice, tak není jasné nic.

3 7
možnosti

Jak řekl Děd Vševěd: "Něco jiného by bylo, kdyby nevěděl, že není králík. Nevíš to, dupej si. Ale on to ví!"

A podobné je to s vámi. Něco jiného by bylo, kdybyste nevěděl, že ten památník byl postaven za okupace. Ale vy to víte!

8 2
možnosti
AL

Dal jsem zaslouženou karmu! (opět) :)

R^

11 5
možnosti
Foto

I97v77a62n 75M41a72r90e47k

10. 9. 2019 15:31

P.Máji karma. R^ [>-] Je zvláštní, kolik novopečených "hrdinů" se z ničeho nic po třiceti létech vyrojilo. 8-o Rv

14 6
možnosti
Foto

Nevšiml jsem si. Jmenujte prosím alespoň jednoho. Vaše poznámka byla oceněna mnoha plusy , ale mně není jasné, proč. Děkuji.

0 0
možnosti
LB

Tank č. 23 na Kinského náměstí byl smutnou připomínkou tanků z roku osmašedesát...

Mezi lidmi se říkalo, že to číslo na něm byl vzkaz: Za 23 let jsme zpátky.

8 8
možnosti
Foto

Tank číslo 23, nazývaný též Smíchovský tank, je sovětský těžký tank IS-2m, který byl 29. července 1945 umístěn jako památník osvobození Prahy Rudou armádou (někde zmiňován jako památník sovětských tankistů) a konce 2. světové války na 5 metrů vysokém kamenném podstavci na smíchovském Štefánikově náměstí (od roku 1951 náměstí Sovětských tankistů, od roku 1990 náměstí Kinských). Tank byl v 50. letech prohlášen národní kulturní památkou.Tedy onen ,,punc" mu dali až komunisté. Bylo také až ironií, že byl umístěn právě před Štefánikova kasárna. Znal jsem osobně člověka, který si coby ,,prdůch" přividělával jako průvodčí tramvají. I v době normalizace vždy hlásil stanici tramvaje jako Štefánikova kasárna. A lidé se jen usmívali;-)

9 0
možnosti
MB

Čistým řešením cel kauzy je - Vypsat referendum. Předpokládám, že občané drtivě sdělí, že sochu si nepřejí. Přejí si výstavbu bytů, garáží a malebnost prostranství. Tak bych hlasoval já samotný. Pochopitelně se najdou lidé, kteří mi sdělí, že si nevážím. Odvětím, že vážím, na výsledku války se nedá nic změnit = Žádné referendum jej zhatit nemůže. Sochu samotnou vnímám, jako symbol rudovlády - Totalitní moc se připomenula v r. 1980. Maršál bdí - Lidé bděte ... Ruku na srdce, co imperiu vlastně už zbylo ? Pouze ta nemožná socha. Já vím, jí vím, jsem Hyena a Fašista. ... :-)

7 3
možnosti
Foto

S Vaší poslední větou souhlas R^

4 2
možnosti
AM

A21d23a52m 32M97a37l45ý

10. 9. 2019 15:04

Tolik slov. Bože do čeho jsi to duši dal.

A stejně:

Rudá armáda Prahu neosvobodila.

10 11
možnosti
DH

D53a84v56i95d 82H68o53r70á39k

10. 9. 2019 15:12

Máte pravdu, někdy stačí skutečně jen pár slov, aby člověk napsal blbost, jak se to právě a tady povedlo Vám.:-)

9 6
možnosti
  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem lékař, vlastně byl jsem...

Seznam rubrik