Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

A86l87e29š 71M91o54r96b91i67c93e97r 2539152345691

Inu, ten článek na iDnes je trochu nešťastný.

Pokles některých stopových prvků v pšenici při zvýšené koncentraci CO2 je potvrzený, nicméně když mluvíme o poklesech výnosů, jde hlavně o kvalitu půdy a sucho, které je budou snižovat.

Třeba egyptská delta je jeden z nejdrastičtějších případů -- díky přehradám už Nil nepřináší každoroční náplavy bohaté na živiny, populace raketově roste, takže se půda masivně chemicky hnojí.

A začíná být opravdu vyčerpaná a polomrtvá...

+3/−1
doporučit
24.8.2019 9:22

J61i19r11k48a 40B31r24u95n36n58e15r 4168802689287

R^R^

+2/0
doporučit
25.8.2019 0:47

J76a34r91o18s37l27a42v 12K47u40t43h12a90n 1907227679557

Zdá se, podle bohorovnosti, se kterou označujete snažení vědců za bláboly, že problému rozumíte mnohem lépe než oni. Takže se spíše obrátím na vás než na ty vědce. Budou tedy mít rostliny při větší koncentraci CO2 stejný nebo dokonce vyšší obsah živin? Vy argumentujete, že budou růst rychleji, prosím, proč ne. Ale ve zprávě těch hloupých vědců se mluví o obsahu živin, nikoliv o rychlosti růstu. Moc prosím, můžete mi k tomu napsat svůj názor? Na ty hlupáky, kteří zkoumají jakési procento živin se nedá spolehnout, nerozumí tomu. Já věřím vám a doufám, že mi to vysvětlíte. Nerad bych se v budoucnu cpal dvojnásobnými porcemi zeleniny jen proto, že v nich chybí podstatné látky. Moc děkuji předem za odpověď.

+3/−5
doporučit
24.8.2019 14:33
Foto

R79a73d44e22k 29P62o24l55i16c28k11ý 6941663621884

Ono to chce číst celý čáne nejen perex a první odstavec

Podle v květnu publikované studie, která sledovala produkci 10 nejvíce pěstovaných plodin (ječmen, maniok, kukuřice, palmový olej, řepka, rýže, sójové boby, čirok, cukrová třtina, pšenice), se v důsledku klimatické krize kalorická hodnota sklizní každý rok snižuje o 35 bilionů kalorií. Jídlo každým rokem ztrácí procento ze své výživové hodnoty.

„To znamená, že mizí kalorie pro 50 milionů lidí,“ říká autor studie Deepak Ray z Univerzity v Minnesotě. „V budoucnu to může být víc, pokud se na to nepřipravíme a nesnížíme emise uhlíku,“ dodal.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/klimaticka-zmena-globalni-oteplovani-jidlo-potraviny-hlad-hladomor-afrika-evropa-co2-oxid-uhlicity.A190821_143410_eko-zahranicni_nio

Problém není totiž jen samotný CO2, ale celkové klimatické změny. Např. zvýšení teploty a s ním zvýšená potřeba vody, některé rostliny při vyšších teplotách přestávají růst,...

Ale i kdyby narostlo víc hmoty díky CO2 a ubylo bílkovin, železa, zinku,...tak je to prostě problém-kvantita nedokáže nahradit kvalitu.

+2/−2
doporučit
24.8.2019 9:52

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz